
Vijlbrief: gaswinning mogelijk lager bij aanhouden warme weer
GRONINGEN (ANP) - De gaswinning dit jaar in Groningen zal niet hoger worden dan de eerder genoemde 4,6 miljard kuub. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) dinsdagmiddag in Groningen. De gaswinning zal zelfs lager kunnen uitvallen als het warme weer blijft aanhouden en als bestuurders besluiten om de opslag in Grijpskerk niet meer te vullen met laagcalorisch gas, maar met hoogcalorisch gas.
De staatssecretaris was dinsdagmiddag in gesprek met regiobestuurders over de brief die hij maandag stuurde. René Paas, commissaris van de Koning in Groningen, stelde dat de 4,6 miljard kuub lager is dan gevreesd, maar hoger dan gehoopt. Het uitgangspunt blijft dat de gaswinning in Groningen in 2023/2024 stopt. Voor 1 april zal er een definitief besluit worden genomen over de gaswinning in Groningen.
De staatssecretaris benadrukte dat hij door de internationale politieke situatie helaas niets zwart op wit kan beloven over de gaswinning. Wel zei hij dat meer gaswinning op dit moment gevaarlijk is voor de mensen in Groningen.
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) legt op haar website uit dat het Groningen-gasveld aardgas met een laagcalorische waarde bevat. Daarmee wijkt het af van de meeste andere velden in de wereld. Dit komt doordat het gas een relatief groot aandeel (14 procent) stikstof bevat. Dit laagcalorische aardgas is de standaard geworden voor gasfornuizen en cv-ketels.
Hoogcalorisch gas bevat veel minder stikstof. Daarom kan uit dit gas meer energie worden gehaald. In Nederland komt hoogcalorisch gas vooral voor in de kleine gasvelden op land en zee.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Er moet meer worden gedaan om stemmen makkelijker te maken voor gevangenen, vindt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Nu gebeurt er nog te weinig voor deze groep. "Daarmee gaan veel stemmen verloren", concludeert de raad.
3 minuten geledenLEEUWARDEN (ANP) - De schipper van watertaxi Stormloper kan zich de aanvaring met de snelboot Tiger op de Waddenzee niet herinneren. Hij lijdt aan een vorm van geheugenverlies. Dit bleek dinsdag bij de start van de strafzaak over de dodelijke aanvaring op de Waddenzee op 21 oktober 2022, die vier opvarenden het leven kostte.
6 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Amsterdam en Haarlem gaan nieuwe kunstgrassportvelden aanleggen die toekomstbestendig zijn. De velden worden zo gemaakt dat de bespelers minder last hebben van hitte. Onder de velden wordt regenwater opgeslagen dat in droge periodes kan worden gebruikt om bij warm weer de velden te koelen. Kunstgrasvelden kunnen in de zomer extreem warm worden, tot wel 70 graden, en regenbuien worden steeds intenser en langduriger.
20 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Kinderen op de basisschool leren het meest wanneer hun leerkracht langdurig in dienst is van de school. Als er veel verloop is, is dat juist fnuikend voor de kinderen.
2 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Dankzij de drie bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker worden jaarlijks duizenden mensen gered. Ook leven mensen langer met kanker door de vroegere screening. Het Erasmus MC onderzocht de effectiviteit van de onderzoeken en de zorgkosten.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland is de afgelopen jaren in rap tempo meer gaan investeren in klimaatvriendelijke technieken, van elektrische auto's tot zonnepanelen en van warmtepompen tot verzwaring van het elektriciteitsnetwerk. In 2023 telden al deze investeringen volgens het CBS op tot bijna 41 miljard euro. Daarmee bedraagt de toename bijna 80 procent ten opzichte van 2019, exclusief inflatie.
3 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - Twee families maken gebruik van hun spreekrecht tijdens de strafzaak over de dodelijke aanvaring op de Waddenzee. De zaak tegen de twee schippers van de snelboot en de watertaxi begint dinsdag in de rechtbank in Leeuwarden.
4 uur geleden