Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vijlbrief: gaswinning mogelijk lager bij aanhouden warme weer

Vijlbrief: gaswinning mogelijk lager bij aanhouden warme weer

GRONINGEN (ANP) - De gaswinning dit jaar in Groningen zal niet hoger worden dan de eerder genoemde 4,6 miljard kuub. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) dinsdagmiddag in Groningen. De gaswinning zal zelfs lager kunnen uitvallen als het warme weer blijft aanhouden en als bestuurders besluiten om de opslag in Grijpskerk niet meer te vullen met laagcalorisch gas, maar met hoogcalorisch gas.

De staatssecretaris was dinsdagmiddag in gesprek met regiobestuurders over de brief die hij maandag stuurde. René Paas, commissaris van de Koning in Groningen, stelde dat de 4,6 miljard kuub lager is dan gevreesd, maar hoger dan gehoopt. Het uitgangspunt blijft dat de gaswinning in Groningen in 2023/2024 stopt. Voor 1 april zal er een definitief besluit worden genomen over de gaswinning in Groningen.

De staatssecretaris benadrukte dat hij door de internationale politieke situatie helaas niets zwart op wit kan beloven over de gaswinning. Wel zei hij dat meer gaswinning op dit moment gevaarlijk is voor de mensen in Groningen.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) legt op haar website uit dat het Groningen-gasveld aardgas met een laagcalorische waarde bevat. Daarmee wijkt het af van de meeste andere velden in de wereld. Dit komt doordat het gas een relatief groot aandeel (14 procent) stikstof bevat. Dit laagcalorische aardgas is de standaard geworden voor gasfornuizen en cv-ketels.

Hoogcalorisch gas bevat veel minder stikstof. Daarom kan uit dit gas meer energie worden gehaald. In Nederland komt hoogcalorisch gas vooral voor in de kleine gasvelden op land en zee.

Meer uit Binnenland

Rutte: ruzie Polen en Oekraïne slechts tijdelijk probleem

DEN HAAG (ANP) - De ruzie tussen Polen en Oekraïne zal uiteindelijk wel los lopen, denkt demissionair premier Mark Rutte. Polen zegt geen wapens meer aan Oekraïne te willen leveren, omdat het ruzie heeft met het buurland over graanexport. "De soep zal niet zo heet gegeten worden als ze wordt opgediend", zei Rutte aan het begin van de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen, het debat over de plannen van het kabinet voor volgend jaar.

12 minuten geleden
Wiet via satelliet in Limburgse maisvelden opgespoord

ROERMOND (ANP) - Limburgse boeren kregen dit jaar voor het eerst hulp vanuit de ruimte bij het bestrijden van wietplantages in mais- en aspergevelden. Er werden namelijk satellietbeelden ingezet, waaruit een eerste selectie van 150 verdachte plekken kon worden gemaakt. Uiteindelijk viel de 'oogst' tegen. Slechts op enkele plaatsen zoals in Reuver, Milsbeek en Horst werd wiet gevonden, bleek uit controles van de verdachte plekken met drones.

34 minuten geleden
Overijssel krijgt handhavingsverzoek om bomenkap stil te leggen

ZWOLLE (ANP) - De Stichting NatuurAlert wil dat de provincie Overijssel de kap van bomen op de Sallandse Heuvelrug stillegt en heeft daarom een officieel handhavingsverzoek ingediend. Volgens de natuurclub overtreden Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten de Wet natuurbescherming door 55 hectare bos te kappen op het westelijk deel van dit Natura 2000-gebied. De werkzaamheden begonnen op 4 september, maar moeten volgens NatuurAlert direct worden gestaakt.

44 minuten geleden
Amsterdam neemt extra maatregelen wegens achterblijven woningbouw

AMSTERDAM (ANP) - In plaats van de beoogde 7500 woningen worden in Amsterdam dit jaar waarschijnlijk slechts 4500 woningen gebouwd, schat het stadsbestuur. Het college treft daarom in aanvulling op de maatregelen uit het Woningbouwplan van januari extra crisismaatregelen.

59 minuten geleden
Commissaris van de Koning Berends legt taken tijdelijk neer

ARNHEM (ANP) - De commissaris van de Koning in Gelderland, John Berends, legt zijn taken tijdelijk neer. Dat meldt hij in een verklaring. Berends ligt onder vuur na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag, waarover dagblad De Gelderlander vorige week berichtte. Maandag zei Berends nog dat hij het niet nodig vond om tijdelijk vervangen te worden.

3 uur geleden
Syrische Nederlanders soms minder goed af dan in eerste jaren

DEN HAAG (ANP) - Syrische Nederlanders zijn op sommige gebieden minder goed af dan de eerste jaren na aankomst, blijkt uit onderzoek door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Eerdere onderzoeken lieten zien dat de positie van Syrische statushouders in de eerste paar jaar na hun aankomst vooruitging.

6 uur geleden
Halsema: Erwin Olaf was Hollandse Meester van de moderne tijd

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft woensdagavond tijdens de gemeenteraad stilgestaan bij het overlijden van fotograaf Erwin Olaf. "Onze stad heeft een fotograaf verloren. Een kunstenaar die we kunnen beschouwen als een Hollandse Meester van de moderne tijd", aldus de burgemeester.

13 uur geleden