Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vijlbrief: gaskraan bij bedrijven kan niet zomaar even dicht

Vijlbrief: gaskraan bij bedrijven kan niet zomaar even dicht

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet kan niet zomaar bij bedrijven de gaskraan tijdelijk dichtdraaien, alleen om te voorkomen dat de komende maanden extra gas moet worden gewonnen uit het Groningen-veld. Dat mag alleen als er een "echt gastekort" is, waarschuwt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) tijdens een Kamerdebat. Hij sluit de optie niet uit maar kijkt liever naar andere oplossingen.

Het vorige kabinet overviel de Groningers op de valreep met de mededeling dat dit jaar mogelijk veel meer gas moet worden opgepompt dan verwacht. Dat komt doordat een fabriek die buitenlands gas geschikt moet gaan maken voor binnenlandse consumptie, later klaar is dan gepland. Ook contractuele verplichtingen aan Duitsland kunnen tot een hogere gasvraag leiden.

Vijlbrief liet eerder al weten alles op alles te zetten om extra gaswinning te voorkomen. Het tijdelijk afschakelen van bedrijven is een maatregel die bij acute tekorten kan worden ingezet, en pas nadat eerst andere stappen zijn gezet. "Als je dat middel zou inzetten om te zorgen dat in Groningen niet meer wordt opgepompt, betekent dat waarschijnlijk dat je direct voor de rechter staat."

De staatssecretaris acht het kansrijker om te proberen Duitsland ervan te overtuigen niet om meer Gronings gas te vragen. Hij heeft daar al contact over met zijn Duitse ambtsgenoot. Ook hier benadrukt hij dat hij niet eenzijdig de kraan kan dichtdraaien. "Dat is over het algemeen wat landen die vriendschappelijk met elkaar omgaan, niet doen."

Vijlbrief zet daarnaast vooral in op het vinden van extra aanbod. Hij heeft verder goede hoop dat de weersomstandigheden gunstig blijven. Het is tot dusver geen al te koude winter.

Meer uit Binnenland

Kamer komt terug van reces voor debat over uitspraken Hoekstra

DEN HAAG (ANP) - De Kamer komt terug van reces voor een debat over de uitspraken van Wopke Hoekstra, CDA-partijleider en minister van Buitenlandse Zaken. Het verzoek van PVV-fractievoorzitter Geert Wilders wordt door een ruime Kamermeerderheid gesteund, ook door coalitiepartijen.

17 minuten geleden
LTO: mooi dat coalitiepartij eerste stap zet over stikstofdoel

DEN HAAG (ANP) - "Het is mooi dat een van de coalitiepartijen een eerste stap zet" in de richting van het loslaten van het jaartal van het stikstofdoel. Dat zegt land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland over de uitspraken van minister Wopke Hoekstra, die vrijdag in het AD het kabinetsdoel om tegen 2030 de stikstofuitstoot met de helft verminderd te hebben "niet heilig" noemde.

52 minuten geleden
Milieuclub MOB mogelijk naar Europa bij uitstel stikstofdeadline

NIJMEGEN (ANP) - Mobilisation for the Environment (MOB) gaat mogelijk een klacht indienen bij de Europese Commissie als de deadline voor de vermindering van de stikstofuitstoot verschoven wordt. Voorzitter van de milieuclub Johan Vollenbroek reageert daarmee op uitspraken van CDA-leider Wopke Hoekstra in het AD.

1 uur geleden
Bij aanmeldcentrum Ter Apel hebben 300 mensen buiten geslapen

TER APEL (ANP) - Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben in de nacht van donderdag op vrijdag rond de driehonderd mensen buiten geslapen. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Nog niet eerder waren het er zoveel.

3 uur geleden
Lowlands na twee jaar terug van weggeweest

BIDDINGHUIZEN (ANP) - Nadat het festival twee keer was geannuleerd vanwege de coronapandemie is ook Lowlands weer terug. De 28e editie van het festival in Biddinghuizen gaat vrijdag van start en duurt tot en met zondag.

8 uur geleden
Rutte: goed gesprek, maar geen knopen doorgehakt

DEN HAAG (ANP) - De top van het kabinet en de fractievoorzitters van de coalitie hebben donderdag in het Catshuis zo'n drie uur met elkaar gesproken over de koopkrachtproblematiek, het stikstofdossier en de vluchtelingencrisis. Het was volgens premier Mark Rutte een goed gesprek dat in prettige sfeer is verlopen, maar over de inhoud ervan wil hij niets zeggen. Er zijn geen knopen doorgehakt.

12 uur geleden
Mensen moeten weer buiten slapen bij aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel is voor "behoorlijk wat mensen" komende nacht geen onderdak en zij zullen de nacht buiten moeten doorbrengen, aldus een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Om hoeveel mensen het gaat is nog lastig in te schatten, maar volgens de woordvoerster "zullen het er waarschijnlijk meer zijn dan afgelopen nacht". Hoewel toen de verwachting was dat er genoeg plek zou zijn in Ter Apel, moesten er toch 70 mensen buiten slapen.

15 uur geleden