Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vijlbrief gaat zeker twee dagen per maand in Groningen werken

Vijlbrief gaat zeker twee dagen per maand in Groningen werken

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Hans Vijlbrief, verantwoordelijk voor het gasdossier, gaat de komende kabinetsperiode minstens twee dagen in de maand in Groningen werken. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer waarin hij zijn plannen voor de regeerperiode uiteen zet.

Vijlbrief benadrukt dat hij "de komende jaren zoveel mogelijk naast de bewoners wil staan om te werken aan praktische oplossingen". Ook krijgt het Maatschappelijk Beraad, waarin maatschappelijke organisaties met het kabinet en de regio overleggen, een "steviger rol". De Kamer had al eerder gevraagd het Maatschappelijk Beraad een "vaste, adviserende rol" te geven in de operatie om beschadigde huizen en andere panden te verstevigen of te vervangen in het aardbevingsgebied. De bevingen daar zijn het gevolg van aardgaswinning.

Vijlbrief sprak een week na de beëdiging van het kabinet-Rutte IV al met veel Groningse organisaties tijdens een werkbezoek. Dit soort maatschappelijke clubs "geven niet alleen een stem aan de onvrede en frustratie van velen, maar organiseren ook verbondenheid in de regio, zoals de fakkelprocessie van duizenden Groningers onlangs liet zien", schrijft de bewindsman.

Groningse organisaties zijn vaak kritisch op de grote kloof die er lijkt te zijn tussen de regio en politiek Den Haag.

Meer uit Politiek

Achterafbetaaldiensten scherpen leeftijdscheck aan, zegt minister

DEN HAAG (ANP) - Aanbieders van Buy Now, Pay Later-diensten, zoals Klarna en Riverty, hebben hun leeftijdscheck aangescherpt. Dat schrijft minister van Financiën Steven van Weyenberg in een brief aan de Tweede Kamer. Er zijn al langer zorgen over het feit dat veel minderjarigen hun onlineaankopen achteraf betalen door de leeftijdscontroles van die aanbieders te omzeilen.

23 minuten geleden
Szabó: kunstmatige intelligentie komt in alle haarvaten overheid

DEN HAAG (ANP) - Kunstmatige intelligentie (AI) gaat komende jaren in "al onze haarvaten van onze uitvoeringsprocessen zitten", verwacht Zsolt Szabó, beoogd staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering. Hij noemt AI "top of mind".

42 minuten geleden
Szabó wil relatie met Caribisch deel koninkrijk 'optimaliseren'

DEN HAAG (ANP) - "Ik zal er alles aan doen om de relatie tussen het Caribisch deel van het koninkrijk en Nederland te optimaliseren." Dat zegt Zsolt Szabó, beoogd staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering, in de hoorzitting met Tweede Kamerleden. In het hoofdlijnenakkoord wordt die relatie waardevol genoemd, en Szabó is "blij" met die verwoording.

1 uur geleden
Beoogd minister Uitermark (BZK) stopt definitief als rechter

DEN HAAG (ANP) - Om minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) te worden, stopt Judith Uitermark (NSC) definitief als rechter. Dat meldt de aspirant-bewindsvrouw tijdens haar hoorzitting in de Tweede Kamer.

1 uur geleden
Uitermark wil snel beginnen met democratische hervormingen

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark wil snel beginnen met de hervormingen van de democratie die de coalitie voor ogen heeft. In de eerste hoorzitting met Tweede Kamerleden noemt ze "het afschaffen van het verbod op constitutionele toetsing, het opzetten van een constitutioneel hof, en dat verder uitwerken in goede relatie met de op te zetten commissie grondrechten". De coalitie wil dat een nieuwe commissie van Kamerleden zich bezighoudt met de grondwet.

1 uur geleden
Mislukte verkoop Duitse TenneT-tak: tegenvaller van 1,6 miljard

DEN HAAG (ANP) - De mislukte verkoop van de Duitse tak van netbeheerder TenneT aan de Duitse overheid levert het kabinet een begrotingstegenvaller van 1,6 miljard euro op. Dat schrijft demissionair minister van Financiën Steven van Weyenberg in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om geld dat de Nederlandse overheid in TenneT heeft gestort en weer zou terugkrijgen. "Deze ontvangst was in 2024 wel begroot."

2 uur geleden
BBB-gedeputeerde in Flevoland onder druk na weifelend optreden

LELYSTAD (ANP) - Gedeputeerde Jan Klopman van de BBB is onder druk komen te staan in de Provinciale Staten van Flevoland door een weifelend optreden. Klopman gaf niet of heel summier antwoord en schoof in eerste instantie alle voorstellen vanuit de Staten aan de kant, zonder te beargumenteren waarom. Dat leidde tot een motie van treurnis, die werd gesteund door bijna alle oppositiepartijen, maar uiteindelijk niet werd aangenomen.

13 uur geleden