Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vijlbrief: extra gaswinning valt mee, volledige sluiting onzeker

Vijlbrief: extra gaswinning valt mee, volledige sluiting onzeker

DEN HAAG (ANP) - De extra gaswinning uit het Groningenveld in dit zogenoemde gasjaar (oktober 2021 - september 2022) valt mee ten opzichte van een eerdere schatting, zegt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw). Maar het kabinet kan geen volledige zekerheid geven over spoedige sluiting van deze gaskraan, aldus de bewindsman.

Zijn voorganger Stef Blok had vlak voor het aantreden van het nieuwe kabinet aangekondigd dat de gaswinning dit jaar waarschijnlijk veel hoger zou uitvallen. De opening van een stikstoffabriek, die buitenlands gas geschikt moet gaan maken voor Nederlandse kooktoestellen en cv-ketels, heeft vertraging opgelopen. Ook dreigde de vraag vanuit Duitsland hoger uit te vallen dan voorzien.

Vijlbrief verwacht nu dat er 4,6 miljard kubieke meter moet worden gewonnen in 2022. Dat is alsnog meer dan de 3,9 miljard kuub die eerst was voorspeld, maar lang niet zo hoog als de 7,6 miljard kuub die Blok vreesde.

Voornemen

Het gaat overigens om een voornemen van het kabinet om gaswinning tot deze hoogte toe te staan. Voordat er een definitief besluit komt, krijgt het kabinet ergens in de komende weken nog een advies van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) over de veiligheid van de gaswinning.

Vijlbrief wil naar eigen zeggen alvast wat duidelijkheid scheppen richting Groningers. "Het gaat zo heen en weer de afgelopen tijd", verzucht de bewindsman. "Dus ik dacht: het is wel zo verstandig even helderheid te brengen dat we heel dicht bij het oude niveau uitkomen wat we ons eerder hadden voorgenomen." Het nieuws begin dit jaar dat de gasproductie mogelijk toch flink zou worden opgeschroefd, zorgde voor veel onrust in Groningen, met een drukbezocht fakkelprotest als gevolg.

Onzeker

Met dit winningsniveau ligt "de weg naar spoedige definitieve sluiting voluit open", meldt Vijlbrief. Maar er is geen zekerheid te geven over "spoedige sluiting in 2023 of 2024", waarschuwt hij. De bewindsman houdt "een slag om de arm omdat ik niet weet hoe de geopolitieke omstandigheden zich gaan ontwikkelen". Het is wel "nadrukkelijk" het doel van het kabinet om volgend gasjaar de kraan dicht te draaien.

Overigens denkt Vijlbrief dat het uiteindelijke gasbesluit nog lager uit zal vallen. Mensen gebruiken naar verwachting minder gas door de hoge prijzen, en het is al maanden relatief warm buiten.

Meer uit Binnenland

OM: op korte termijn nieuwe aanhouding in zaak Peter R. de Vries

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie verwacht 'op korte termijn' een nieuwe aanhouding in de zaak over de moord op Peter R. de Vries. Dat zei de officier van justitie vrijdag tijdens een nieuwe voorbereidende zitting in de rechtbank in Amsterdam. Om wie het gaat en wat de rol van deze persoon zou zijn, is niet bekendgemaakt.

45 minuten geleden
Meisje (7) komt om door aanrijding met stadsbus in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Een 7-jarig meisje is vrijdagochtend in Utrecht om het leven gekomen door een aanrijding met een stadsbus. Een 5-jarig jongetje raakte zwaargewond, meldt de politie. Beide kinderen komen uit Utrecht.

1 uur geleden
OM in hoger beroep in 'stealthingzaak'

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep in een van de twee zogenoemde stealthingzaken die recent dienden. Stealthing is als een man tijdens de seks bewust zijn condoom afdoet zonder dat de bedpartner dat doorheeft. Het hoger beroep gaat om de zaak waarin de man werd vrijgesproken van verkrachting en drie maanden voorwaardelijke celstraf kreeg voor dwang. Het OM vindt de straf niet passen bij de zaak. Ook de advocaat van de 28-jarige verdachte heeft hoger beroep aangetekend en noemt hem onschuldig.

2 uur geleden
Schermtijd jonge kinderen toegenomen tot honderd minuten per dag

HILVERSUM (ANP) - De schermtijd van jonge kinderen tot en met zes jaar is met zeven minuten toegenomen ten opzichte van 2022. Inmiddels besteden zij gemiddeld honderd minuten per dag aan digitale media, vooral op tablet, telefoon of televisiescherm. Een kwart van de ouders van 0- en 1-jarigen geeft daarbij aan dat hun kind minstens twee uur per dag aan beeldschermen besteedt. Dat meldt Netwerk Mediawijsheid vrijdag na onderzoek.

3 uur geleden
Rechter bekijkt trage besluiten over compensatie toeslagenaffaire

UTRECHT (ANP) - De rechtbank Midden-Nederland behandelt vrijdag vier zaken van mensen die wachten op een besluit over compensatie voor de kindertoeslagaffaire. Wie te lang moet wachten op zo'n besluit kan naar de rechter stappen en volgens de rechtbank komen "steeds meer" van zulke zaken binnen.

7 uur geleden
Nieuwe inleidende zitting in zaak moord Peter R. de Vries

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank Amsterdam heeft vrijdag opnieuw een voorbereidende zitting in de zaak van de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Inmiddels zijn er zeven mannen die verdacht worden van betrokkenheid, onder wie de vermeende uitvoerders en opdrachtgever.

7 uur geleden
Shovelchauffeur opnieuw voor de rechter na afgewezen wraking

DEN HAAG (ANP) - De bestuurder van de shovel die door een afzetting reed bij het boerenprotest in Den Haag, staat vrijdag opnieuw voor de politierechter in Den Haag. De rechtbank heeft zijn wrakingsverzoek ongegrond verklaard en legt de 60-jarige verdachte uit Geesteren ook een wrakingsverbod op, zodat hij niet opnieuw om een andere rechter kan vragen.

7 uur geleden