Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vijlbrief: extra gaswinning valt mee, volledige sluiting onzeker

Vijlbrief: extra gaswinning valt mee, volledige sluiting onzeker

DEN HAAG (ANP) - De extra gaswinning uit het Groningenveld in dit zogenoemde gasjaar (oktober 2021 - september 2022) valt mee ten opzichte van een eerdere schatting, zegt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw). Maar het kabinet kan geen volledige zekerheid geven over spoedige sluiting van deze gaskraan, aldus de bewindsman.

Zijn voorganger Stef Blok had vlak voor het aantreden van het nieuwe kabinet aangekondigd dat de gaswinning dit jaar waarschijnlijk veel hoger zou uitvallen. De opening van een stikstoffabriek, die buitenlands gas geschikt moet gaan maken voor Nederlandse kooktoestellen en cv-ketels, heeft vertraging opgelopen. Ook dreigde de vraag vanuit Duitsland hoger uit te vallen dan voorzien.

Vijlbrief verwacht nu dat er 4,6 miljard kubieke meter moet worden gewonnen in 2022. Dat is alsnog meer dan de 3,9 miljard kuub die eerst was voorspeld, maar lang niet zo hoog als de 7,6 miljard kuub die Blok vreesde.

Voornemen

Het gaat overigens om een voornemen van het kabinet om gaswinning tot deze hoogte toe te staan. Voordat er een definitief besluit komt, krijgt het kabinet ergens in de komende weken nog een advies van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) over de veiligheid van de gaswinning.

Vijlbrief wil naar eigen zeggen alvast wat duidelijkheid scheppen richting Groningers. "Het gaat zo heen en weer de afgelopen tijd", verzucht de bewindsman. "Dus ik dacht: het is wel zo verstandig even helderheid te brengen dat we heel dicht bij het oude niveau uitkomen wat we ons eerder hadden voorgenomen." Het nieuws begin dit jaar dat de gasproductie mogelijk toch flink zou worden opgeschroefd, zorgde voor veel onrust in Groningen, met een drukbezocht fakkelprotest als gevolg.

Onzeker

Met dit winningsniveau ligt "de weg naar spoedige definitieve sluiting voluit open", meldt Vijlbrief. Maar er is geen zekerheid te geven over "spoedige sluiting in 2023 of 2024", waarschuwt hij. De bewindsman houdt "een slag om de arm omdat ik niet weet hoe de geopolitieke omstandigheden zich gaan ontwikkelen". Het is wel "nadrukkelijk" het doel van het kabinet om volgend gasjaar de kraan dicht te draaien.

Overigens denkt Vijlbrief dat het uiteindelijke gasbesluit nog lager uit zal vallen. Mensen gebruiken naar verwachting minder gas door de hoge prijzen, en het is al maanden relatief warm buiten.

Meer uit Binnenland

KLM-vliegtuig maakt veilige voorzorgslanding op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Het vliegtuig van KLM dat zondagmiddag terugkeerde naar Schiphol is veilig geland op de luchthaven, meldt de Luchtverkeersleiding Nederland.

5 uur geleden
KLM-vliegtuig keert terug naar Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Een vliegtuig van KLM dat onderweg was naar Rio de Janeiro is boven België omgekeerd en weer op weg terug naar Schiphol, laat een woordvoerder van de Luchtverkeersleiding Nederland weten.

6 uur geleden
Onderzoek naar val stellage op voetbalpubliek Geesteren gaat door

GEESTEREN (ANP) - Het onderzoek naar de val van een stellage op voetbalsupporters in Geesteren (Overijssel) gaat volgens de politie nog even duren. Dat meldt een woordvoerster zondag. Het is nog onduidelijk wanneer de politie meer kan zeggen over de toedracht van het ongeval.

8 uur geleden
Bijzonder document te zien op expo over christendom en slavernij

UTRECHT (ANP) - Museum Catharijneconvent in Utrecht kan eind deze maand een zeer bijzonder stuk tonen: een heel vroeg voorbeeld van de emancipatie van tot slaaf gemaakten. Het is een brief uit 1739, geschreven namens 650 tot slaaf gemaakten. Die werd opgesteld op het Caraïbische eiland Saint Thomas, waar Nederlandse kolonisten waren opgevolgd door Denen.

8 uur geleden
Hoofdingang golftoernooi KLM Open weer vrij bij actie XR

BADHOEVEDORP (ANP) - De hoofdingang van het KLM Open in Badhoevedorp is weer vrij, nadat activisten van Extinction Rebellion (XR) die zondagochtend urenlang hadden geblokkeerd. Volgens een woordvoerster van de gemeente Haarlemmermeer betekent dit dat mensen weer gewoon naar binnen kunnen.

9 uur geleden
Politie grijpt 'als nodig is' in bij demonstratie XR op KLM Open

BADHOEVEDORP (ANP) - De politie is aanwezig bij een demonstratie van Extinction Rebellion (XR) bij het KLM Open in Badhoevedorp. De vierde en laatste ronde op het belangrijkste golftoernooi van Nederland is vertraagd als gevolg van de actie. De politie "treedt op op het moment dat het nodig is", zegt een woordvoerster. Daarvan is vooralsnog geen sprake, voegt ze toe.

10 uur geleden
Minderjarigen aangevallen in Heenvliet, twee personen aangehouden

HEENVLIET (ANP) - In het Zuid-Hollandse Heenvliet (gemeente Nissewaard) zijn zaterdagavond laat twee minderjarigen aangevallen. Een 15-jarige jongen uit Heenvliet raakte bij de aanval lichtgewond. Hij is in een ambulance onderzocht.

18 uur geleden