Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vijlbrief bereid meer te doen voor Groningers met veel schade

Vijlbrief bereid meer te doen voor Groningers met veel schade

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is bereid te kijken of de Groningers met de grootste schades als gevolg van door gaswinning veroorzaakte aardbevingen, beter kunnen worden geholpen. Dat zegt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) voorafgaand aan de ministerraad. Hij wil samen met de Tweede Kamer kijken hoe het "anders en beter" kan.

Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) kwam eerder deze week met scherpe kritiek op plannen van het kabinet om coulanter om te gaan met aardbevingsschades tot 40.000 euro. In die categorie hoeft voortaan niet meer te worden aangetoond dat een scheur of verzakking daadwerkelijk veroorzaakt is door de gaswinning.

IMG vreest dat juist de mensen die de meeste schade hebben geleden, niet of nauwelijks geholpen zullen zijn met die maatregel. Het instituut waarschuwt daarnaast dat opnieuw ongelijkheid kan optreden, omdat veel van die grotere schades al zijn afgehandeld, en in deze gevallen vaak veel minder is toegekend dan die 40.000 euro.

Vijlbrief laat weten dat hij denkt aan een speciale "taskforce" die ervoor moet zorgen dat mensen met schades boven de 40.000 euro niet achteraan in de rij komen. Verder wil hij niet al te veel prijsgeven, omdat het kabinet volgende week met de Tweede Kamer debatteert over het eindverslag van de parlementaire enquête over de gaswinning en de kabinetsreactie daarop.

Meer uit Politiek

Agema vervangt Markuszower als beoogd vicepremier voor de PVV

DEN HAAG (ANP) - Fleur Agema is de nieuwe beoogde vicepremier namens de PVV in het aanstaande kabinet-Schoof. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders aan formateur Richard van Zwol laten weten, meldt hij in een bericht op X. Agema was al beoogd minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

19 uur geleden
Verklaring kandidaat-minister Faber (PVV) stelt Omtzigt gerust

DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Pieter Omtzigt is gerustgesteld door de belofte van kandidaat-minister Marjolein Faber (PVV) "binnen de lijnen van het hoofdlijnenakkoord en de rechtsstaatverklaring" te blijven. "Dat is een hele goede zin, het stelt mij gerust", zei Omtzigt er zaterdag bij Nieuwsuur over. Hij verlangt niet dat de kandidaat-minister voor Asiel en Migratie uitspraken uit het verleden terugneemt, bijvoorbeeld over de door haar gebruikte term "omvolking".

1 dag geleden
Luchthavens kunnen volgens minister zonder natuurvergunning

DEN HAAG (ANP) - Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport hebben toch geen natuurvergunning nodig, volgens demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Ze heeft aan de Tweede Kamer laten weten dat ze de twee luchthavens wel een bovengrens oplegt voor de stikstofuitstoot van het vliegverkeer. Die grens staat gelijk aan de bestaande uitstoot die de vliegvelden hebben berekend.

1 dag geleden
Rutte ziet 'dwaas' vredesvoorstel Poetin als teken van paniek

LUZERN (ANP) - Het "dwaze vredesvoorstel" dat de Russische president Vladimir Poetin vrijdag deed aan Oekraïne, laat zien dat hij "duidelijk in paniek is". Dat heeft demissionair minister-president Mark Rutte gezegd bij een top over Oekraïne in Zwitserland.

1 dag geleden
Vier nieuwe PVV-Kamerleden moeten beoogd kabinetsleden vervangen

DEN HAAG (ANP) - Vier nieuwe PVV'ers komen bij het aantreden van het kabinet in de Tweede Kamer omdat vier huidige PVV-Kamerleden het kabinet ingaan. De eerstvolgende namen op de kieslijst zijn Chris Faddegon, Nico Uppelschoten, Robert Rep en Folkert Thiadens.

1 dag geleden
In kabinet-Schoof is 38 procent van de bewindspersonen vrouw

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mannen en vrouwen is niet gelijk verdeeld in de ploeg van ministers en staatssecretarissen, die binnenkort aantreedt. Er zijn elf vrouwen en achttien mannen in het kabinet-Schoof. Daarmee is 38 procent van de bewindspersonen vrouw. Dat is minder dan bij de laatste twee kabinetten onder premier Mark Rutte.

2 dagen geleden
Faber: zal mij binnen lijnen van akkoord en rechtstaat uiten

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister Marjolein Faber (PVV, Asiel en Migratie), die nog voor haar aantreden onder vuur ligt om eerder gedane uitspraken, schrijft op X zich als minister te uiten "binnen de lijnen van het Hoofdlijnenakkoord en de rechtstaatverklaring". Faber tweette dat enkele minuten nadat een spoedoverleg van de vier coalitiepartijen over haar benoeming was afgelopen.

2 dagen geleden