Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vijlbrief als politicus én oud-ambtenaar gehoord over gaswinning

Vijlbrief als politicus én oud-ambtenaar gehoord over gaswinning

DEN HAAG (ANP) - De parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar de gaswinning in Groningen, verhoort dit najaar ook staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw). Dat kondigde de bewindsman zelf aan in een commissiedebat in de Tweede Kamer.

Vijlbrief komt "ergens in oktober" zelfs met twee verschillende petten op tegenover de enquêtecommissie te zitten. Niet alleen als de staatssecretaris die nu verantwoordelijk is voor de gaswinning en de afhandeling van de schade die daardoor in Groningen is ontstaan, maar ook als voormalig topambtenaar van het ministerie van Economische Zaken.

Sinds zijn aantreden kreeg Vijlbrief naar eigen zeggen geregeld de vraag of hij niet als "offerlam" wordt ingezet, aangezien het niet ondenkbaar is dat de uitkomsten van de al lopende parlementaire enquête ook politieke gevolgen zullen hebben. Deze week is de commissie begonnen met haar openbare verhoren.

Actieplan

Vijlbrief wil niet ingaan op wat tot dusver in de verhoren naar boven is gekomen. Evenmin wil hij vooruitlopen op wat de conclusies van de commissie kunnen betekenen voor zijn eigen positie. "Enquêtes zijn niet bedoeld om bewindslieden te laten vertrekken maar om de waarheid boven te brengen. Daarna volgen de politieke conclusies, niet andersom."

De staatssecretaris wil binnenkort met de Kamer in gesprek over een nog op te stellen actieplan voor geestelijke gezondheid. "Ik denk dat de enquête diepe wonden gaat slaan." De gesprekken die de commissie deze week had met gedupeerden hebben dat volgens hem alleen maar bevestigd.

De enquêtecommissie verhoorde eerder deze week verschillende Groningers die schade leden door de jarenlange gaswinning en bij het verhalen daarvan tegen muren op liepen. De emoties liepen tijdens die gesprekken soms hoog op. Vrijdag komt opnieuw een gedupeerde aan het woord. Ook verhoort de commissie dan de Groningse hoogleraar sociale psychologie Tom Postmes.

Meer uit Politiek

Lijsttrekkers EU-parlement tegen harde datum toetreding Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Oekraïne moet perspectief hebben om toe te treden tot de Europese Unie, maar daar moet vooraf geen datum aan worden vastgeplakt, zoals 2034. Het land moet eerst aan alle gestelde voorwaarden voldoen, vinden vijf van de zes Nederlandse lijsttrekkers die vrijdag aan het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen meededen. De SP is tegen verdere uitbreiding van de EU.

10 uur geleden
'Opt-out' migratie splijtzwam bij lijsttrekkers EU-parlement

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse uitzonderingspositie (opt-out) voor EU-afspraken op het gebied van asiel en migratie is bij de Europese lijsttrekkers net zo'n splijtzwam als in de Haagse politiek. In het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen in Nieuwspoort met zes Nederlandse lijsttrekkers werden de voors en tegens flink aangezet. D66 maakte korte metten met partijen die een opt-out als mogelijkheid zien. "Een opt-out is niet iets dat je in de winkel koopt", zei Gerben-Jan Gerbrandy (D66).

11 uur geleden
Van Gennip laat hoogte boetes voor illegale arbeid onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt een onderzoek in naar de maatschappelijke effecten van boetes die worden opgelegd aan werkgevers die werknemers uit het buitenland illegaal laten werken. Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat het financiële voordeel dat werkgevers behalen door deze praktijken veel hoger is dan de boete die ze (mogelijk) krijgen.

12 uur geleden
Kabinet en Tata beginnen met onderhandelingen over verduurzaming

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet en Tata Steel beginnen met onderhandelingen over verduurzaming van de staalfabriek in IJmuiden. Demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) meldt dat zij samen met staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) gesprekken gaat voeren met het bedrijf. Die moeten leiden tot juridisch bindende afspraken.

13 uur geleden
Kees van der Staaij opnieuw aan de slag bij de Raad van State

DEN HAAG (ANP) - Voormalig Tweede Kamerlid en partijvoorzitter van de SGP Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State. Hij wordt staatsraad bij de afdeling advisering van het belangrijkste adviesorgaan van de regering.

14 uur geleden
Kabinet wil digitale raadsvergadering bij nood mogelijk maken

DEN HAAG (ANP) - Gemeenteraden mogen in geval van een griepgolf of een heftige storm met bijvoorbeeld code oranje of rood ook digitaal vergaderen. Dat wil het demissionaire kabinet. Fysiek vergaderen heeft de voorkeur, maar in bijzondere omstandigheden mag daarvan worden afgeweken.

14 uur geleden
Raad van State: structurele verbetering overheidsfinanciën nodig

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe kabinet zal de overheidsfinanciën structureel moeten verbeteren om te voorkomen dat het begrotingstekort op langere termijn hoog oploopt. Dat zegt de Raad van State in een rapport over de voorjaarsnota die het demissionaire kabinet onlangs indiende.

15 uur geleden