Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vijfduizend man betogen in Brussel tegen sluiting cultuursector

Vijfduizend man betogen in Brussel tegen sluiting cultuursector

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Een betoging in Brussel tegen de sluiting van bioscopen, concertzalen en theaters in België heeft volgens de politie 5000 mensen op de been gebracht. De Kunstberg in het centrum van de hoofdstad is ondanks de regen vol met demonstranten en protestborden met teksten als ‘Cultuur is een noodzaak’ en ‘Geen toekomst zonder cultuur’. Ook in onder meer Luik wordt gedemonstreerd.

In de strijd tegen het coronavirus besloten de autoriteiten de culturele sector na Kerstmis te sluiten. Winkelen mag met nog slechts twee mensen, maar de horeca blijft open. "Ik drink graag glühwein, maar cultuur heb ik nodig!", is te lezen op een van de borden.

Tijdens het protest werd aangekondigd dat komende week beroep wordt aangetekend bij de Raad van State, in de hoop dat de maatregelen worden teruggedraaid. De cultuursector vraagt om een steunpakket en een visie op basis van feiten, in plaats van ‘jojobeleid’.

Symbolische vergissing

Meerdere Belgische theaters en bioscopen hebben aangekondigd hun deuren op tweede kerstdag niet te sluiten. Burgemeesters van diverse grote deelgemeenten van Brussel en de lokale politie hebben al te kennen gegeven niet in te grijpen als de podia zondag niet dichtgaan. "Het Overlegcomité maakte een symbolische vergissing. Daar ga ik geen vergissing aan toevoegen", stelde burgemeester Christos Doulkeridis van de deelgemeente Elsene. "Ik ga de politie niet naar dit soort plaatsen sturen om ze te controleren."

De top van het Openbaar Ministerie liet weten dat "er zoveel andere echte criminele fenomenen zijn die meer prioritair zijn. We gaan de politie niet vragen om de wacht te houden voor theaterzalen of om systematisch processen-verbaal op te stellen". Gezaghebbende Belgische virologen als Marc Van Ranst hebben laten weten het besluit van het Overlegcomité niet te begrijpen.

Meer uit Buitenland

Krant: moord sikh-leider in Canada was grotere operatie dan gemeld

SURREY (ANP) - Bij de moord op de separatistische sikh-leider Hardeep Singh Nijjar in juni in Canada waren minstens zes mannen en twee voertuigen betrokken. Dat concludeert The Washington Post op basis van beveiligingsvideobeelden en getuigenverklaringen. Volgens de krant duiden die bevindingen op een grotere en meer georganiseerde operatie dan Canadese autoriteiten eerder rapporteerden. Die repten slechts van twee gemaskerde mannen die Nijjar hadden neergeschoten.

58 minuten geleden
Britse NCIS-acteur David McCallum op 90-jarige leeftijd overleden

NEW YORK (ANP) - De acteur David McCallum, bekend van zijn rollen in de Amerikaanse tv-series NCIS en The Man From U.N.C.L.E, is overleden. De in 1933 in Schotland geboren McCallum was 90. Hij stierf een natuurlijke dood, omringd door zijn familie in een ziekenhuis in New York.

2 uur geleden
Polen gaat controleren op migranten bij grensovergang Slowakije

WARSCHAU (ANP) - Polen gaat controles uitvoeren bij de grensovergang met Slowakije om de stroom migranten tegen te gaan. Voertuigen die vanuit Slowakije de grens oversteken zullen worden gecontroleerd, zei premier Mateusz Morawiecki maandag.

3 uur geleden
Londen Gatwick schrapt 160 vluchten om tekort verkeersleiders

LONDEN (ANP) - De Londense luchthaven Gatwick schrapt deze week meer dan 160 vluchten wegens een tekort aan luchtverkeersleiders. Dertig procent van de luchtverkeersleiders is momenteel niet beschikbaar "wegens diverse medische redenen, waaronder het coronavirus", verklaart de luchthaven.

4 uur geleden
Separatisten Nagorno-Karabach: doden en 200 gewonden na explosie

STEPANAKERT (ANP/AFP/RTR/DPA) - Volgens het separatistische bestuur van de enclave Nagorno-Karabach zijn er tweehonderd gewonden en een onbekend aantal doden gevallen bij een ontploffing bij een brandstofopslag.

6 uur geleden
Biden haalt banden aan met eilandstaten in Grote Oceaan

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft aangekondigd dat zijn land de banden gaat aanhalen met de Cookeilanden en Niue. Hij erkent de eilandstaatjes in de Grote Oceaan officieel als soevereine staten en stelt grote investeringen in het vooruitzicht. Dat wordt gezien als een charmeoffensief om de toename van de Chinese invloed in de strategisch belangrijke regio tegen te gaan.

9 uur geleden
Rusland tegen Armeense premier: je maakt een grote fout

MOSKOU (ANP/AFP) - Moskou heeft woedend gereageerd op kritiek van de Armeense premier Nikol Pashinyan op Rusland. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Armenië de relatie tussen de beide landen op scherp gezet en wordt hiermee een fout gemaakt.

11 uur geleden