Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vijfde zitting rondom ontvoering, misbruik en moord 9-jarige Gino

Vijfde zitting rondom ontvoering, misbruik en moord 9-jarige Gino

MAASTRICHT (ANP) - De zaak die draait om het ontvoeren, misbruiken en vermoorden van de 9-jarige Gino uit Limburg, wordt woensdag weer behandeld tijdens een vijfde niet-inhoudelijke zitting in de rechtbank van Maastricht. Verdachte Donny M., die eerder een bekentenis heeft afgelegd, zal hierbij volgens zijn advocaat niet aanwezig zijn.

Gino verdween vorig jaar op 1 juni uit Kerkrade tijdens het buitenspelen. Politieagenten, gesteund door honderden vrijwilligers, hielden zoekacties in de hoop het kind levend terug te vinden. Op 4 juni werd M. opgepakt in zijn woning in Geleen en niet veel later leidde hij de agenten naar het lichaam van het jongetje.

M. (23) heeft bekend dat hij Gino meenam naar zijn woning in Geleen, hem onder meer drugs toediende en vervolgens seksueel misbruikte. Gino is daarna gewurgd en gesmoord. De man wordt ook verdacht van het bezitten en verspreiden van kinderporno en ontucht met een wilsonbekwame in 2019.

De verwachting is dat tijdens deze niet-inhoudelijke zitting twee ontwikkelingen in de zaak ter sprake gaan komen. Zo werd vorige maand een tweede verdachte in de zaak opgepakt. Youri F. wordt verdacht van betrokkenheid bij het wegmaken van het lichaam van het jongetje. Hij is wel weer op vrije voeten. F. was bevriend met verdachte M., maar de advocaat van F. zei eerder dat die vriendschap direct verbroken werd door hem toen M. werd opgepakt.

Ook is begin vorige maand in een onderzoek naar de zorg en ondersteuning voor M. van vóórdat hij verdachte werd in de zaak-Gino geconcludeerd dat organisaties en hulpverleners die betrokken waren bij de man na zijn eerdere veroordelingen vooral de focus hadden op hun eigen taken. Informatie bleek niet goed overgedragen en er is niet altijd goed samengewerkt. Zo ontstond er op enig moment het beeld dat het risico op herhaling van een zedendelict laag was.

M. werd in 2017 veroordeeld wegens mishandeling van twee kinderen en het misbruik van een van hen. In 2015 werd M. veroordeeld nadat hij een stoeptegel van een viaduct had gegooid. "Hij is zeer afhankelijk van begeleiding en toezicht en kan op momenten dat deze begeleiding niet aanwezig is, impulsief handelen", aldus de rechter destijds.

Meer uit Binnenland

Timmermans wil dat EU Israël unaniem wapens ontzegt

DEN HAAG (ANP) - Partijleider Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) vindt dat de Europese Unie Israël sancties moet opleggen, als dat land Rafah binnenvalt. Daarbij denkt hij onder meer aan het stopzetten van wapenleveranties, die het land in en boven Gaza kan inzetten. "Het zou goed zijn als de Europese Unie dat unaniem zou verklaren", zei Timmermans vrijdag bij Nieuws en co op Radio1.

2 uur geleden
SVT: onderzoek Joost Klein mogelijk over fysieke confrontatie

MALMÖ (ANP) - Het onderzoek dat is ingesteld naar een incident met Joost Klein op het Eurovisie Songfestival gaat mogelijk over een "fysieke confrontatie" tussen de zanger en een fotograaf. Dat meldt de Zweedse omroep SVT.

2 uur geleden
UVW overweegt aangifte tegen gebruiker die 150.000 cv's bekeek

AMSTERDAM (ANP) - Uitkeringsinstantie UWV overweegt aangifte te doen tegen een gebruiker van de website werk.nl die op 4 mei de cv's van 150.000 mensen heeft ingezien en mogelijk ook heeft gedownload. Het gaat om mensen die op de site stonden ingeschreven als werkzoekende. Een deel van hen is ook uitkeringsgerechtigde.

3 uur geleden
Halsema spreekt van 'sombere week' bij debat UvA-demonstraties

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema noemt het een "sombere week" in het spoeddebat over de demonstraties bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de politie-inzet. "Het is voor het eerst dat wij hardhandig moesten optreden", aldus de burgemeester, waarbij ze het heeft over pro-Palestijnse demonstraties die de afgelopen maanden plaatsvonden. "Geweld was deze week helaas onvermijdelijk."

4 uur geleden
Veel vragen van alle partijen aan Halsema om UvA-demonstraties

AMSTERDAM (ANP) - Zowel coalitiepartijen als oppositiepartijen hebben veel vragen gesteld aan burgemeester Femke Halsema over de aanpak vanuit de veiligheidsdriehoek (burgemeester, politie en OM) bij de pro-Palestijnse demonstraties op de UvA afgelopen week. De partijen in de commissie Algemene Zaken veroordelen vrijdag het geweld dat bij de demonstraties heeft plaatsgevonden. "Geweld tegen demonstranten, politie en journalisten is volstrekt onacceptabel", aldus Fatihya Abdi van de PvdA.

5 uur geleden
Formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB stemmen vaak hetzelfde

DEN HAAG (ANP) - De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB stemmen sinds de verkiezingen vaak hetzelfde in de Tweede Kamer. Dat blijkt uit een analyse van alle 1469 stemmingen sinds de beëdiging op 6 december. In ruim de helft van de gevallen (745) stemden de vier formerende partijen hetzelfde.

6 uur geleden
Onderzoek naar incident met Joost Klein op songfestival

MALMÖ (ANP) - De Nederlandse songfestivalinzending Joost Klein repeteert voorlopig niet voor de finale. De European Broadcasting Union (EBU) doet onderzoek naar een "incident" rond de Fries, staat in een verklaring van de omroepenkoepel.

6 uur geleden