Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vijfde lustrum Pride door corona opnieuw bescheiden van opzet

Vijfde lustrum Pride door corona opnieuw bescheiden van opzet

AMSTERDAM (ANP) - Voor het tweede jaar op rij wordt Pride Amsterdam als gevolg van de coronamaatregelen sober gevierd. Dat is dit jaar extra jammer, omdat Pride nu het 25-jarig jubileum zou vieren.

De versoberde viering betekent geen straat- en pleinfeesten en geen botenparade door de grachten, traditioneel het klapstuk van het grote lhbti-evenement. Desondanks staat er het nodige op het programma. Zo wordt op 7 augustus de Pride Walk gelopen, een mars voor vrijheid en gelijkheid, van de RAI naar de Dam.

In het Vondelpark is er de openluchttentoonstelling Celebrating Diversity, die aan de hand van foto's terugkijkt op 25 jaar Pride. Vanuit The Student Hotel (voor de gelegenheid omgedoopt tot The Pride Hotel) wordt weer 24 uur per dag Pride TV gemaakt, overal in Nederland gratis te zien via het tv-kanaal van OUTtv. In het Stadsarchief loopt tot en met 10 oktober de expositie Amsterdam Regenboogstad, 25 jaar Pride. Verder zijn er lezingen, documentaires en (muziek)voorstellingen van onder anderen Dolly Bellefleur.

Een deel van het openbaar vervoer in Amsterdam rijdt het komende jaar, tot na de Pride in 2022, in regenboogkleuren. De ov-bedrijven hebben drie bussen en een tram laten bestickeren met regenbogen en het woord 'welkom' in verschillende talen, om zichtbaar te maken "dat alle mensen welkom zijn in het openbaar vervoer en zich daarin veilig moeten voelen", aldus de betrokken vervoerders.

Vrijdag begon in Utrecht de Pride Pilgrimage. Een groep gelovige lhbti’ers loopt een pelgrimstocht langs elf kerken tussen Utrecht en Amsterdam, met in elke kerk een korte viering. De tocht eindigt zaterdagmiddag in de Westerkerk, bij het Homomonument.

Afgelopen donderdag sloeg André van Duin bij dat monument ceremonieel de eerste munt ter ere van 25 jaar Pride Amsterdam. Op de munt is een vuist met daarin de regenboogvlag afgebeeld.

Het thema is dit jaar 'Take pride in us'. Mensen worden uitgenodigd om trots te zijn op "iedereen die niet aan de hetero-norm voldoet", zei Pride-directeur Lucien Spee de Castillo Ruiz daarover.

Meer uit Binnenland

Actie 125-jarig Staatsbosbeheer: geboorteboom voor geboortekaart

AMERSFOORT (ANP) - Staatsbosbeheer viert zondag zijn 125e verjaardag. De natuurbeheerder stelt daarom zogenoemde geboortebomen beschikbaar voor gezinnen die op 21 juli of daarna een baby krijgen. De eerste 125 mensen die een geboortekaartje van hun baby naar Staatsbosbeheer sturen, ontvangen een tegoedbon.

1 uur geleden
Vijf gewonden bij vechtpartij en steekincident in Amersfoort

AMERSFOORT (ANP) - Vijf mensen zijn zaterdagavond gewond geraakt tijdens een vechtpartij op de Velduil in de Amersfoortse wijk Liendert. Daarbij is ook gestoken. De politie heeft vier personen aangehouden.

9 uur geleden
Team in Frankrijk zoekt zondag verder naar Nederlandse vrouw

VACQUIERES (ANP) - Stichting Reddingshonden RHWW gaat zondag in het zuiden van Frankrijk verder met zoeken naar een sinds vorige week vermiste Nederlandse vrouw van 73 jaar. Een woordvoerder van het zoekteam laat weten dat de zoektocht zaterdag niets heeft opgeleverd.

10 uur geleden
Ontsnapte serval in Lexmond is weer gevangen

LEXMOND (ANP) - De serval die in de nacht van vrijdag op zaterdag ontsnapte in het Utrechtse Lexmond is weer gevangen. Dat meldt de Dierenambulance Vianen en omstreken. Volgens RTV Utrecht is de katachtige gevonden in de tuin van de achterburen en wordt het dier nu overgebracht naar Culemborg.

11 uur geleden
Computersystemen UWV werken weer, cliënten kunnen inloggen

AMSTERDAM (ANP) - De computersystemen van het UWV zijn weer volledig operationeel nadat ze vrijdag getroffen waren door de wereldwijde computerstoring. Cliënten kunnen ook weer inloggen op de website van de organisatie, zegt een woordvoerder zaterdagmiddag.

16 uur geleden
Koningspaar en Beatrix herdenken Engelandvaarder Ellis Brandon

DEN HAAG (ANP) - Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix hebben gereageerd op het overlijden van Engelandvaarder Ellis Brandon. Ze laten weten dat ze de op 101-jarige leeftijd overleden Brandon "met groot respect" gedenken.

18 uur geleden
Vakantieverkeer leidt tot drukte op Europese snelwegen

DEN HAAG (ANP) - Op Europese snelwegen is het zaterdag zoals verwacht druk door vakantieverkeer, ziet ANWB Verkeersinformatie. Rond 14.30 uur lijkt het hoogtepunt voorbij, laat een medewerker weten, maar heeft verkeer op veel plekken nog altijd te maken met vertraging.

20 uur geleden