Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vijfde lustrum Pride door corona opnieuw bescheiden van opzet

Vijfde lustrum Pride door corona opnieuw bescheiden van opzet

AMSTERDAM (ANP) - Voor het tweede jaar op rij wordt Pride Amsterdam als gevolg van de coronamaatregelen sober gevierd. Dat is dit jaar extra jammer, omdat Pride nu het 25-jarig jubileum zou vieren.

De versoberde viering betekent geen straat- en pleinfeesten en geen botenparade door de grachten, traditioneel het klapstuk van het grote lhbti-evenement. Desondanks staat er het nodige op het programma. Zo wordt op 7 augustus de Pride Walk gelopen, een mars voor vrijheid en gelijkheid, van de RAI naar de Dam.

In het Vondelpark is er de openluchttentoonstelling Celebrating Diversity, die aan de hand van foto's terugkijkt op 25 jaar Pride. Vanuit The Student Hotel (voor de gelegenheid omgedoopt tot The Pride Hotel) wordt weer 24 uur per dag Pride TV gemaakt, overal in Nederland gratis te zien via het tv-kanaal van OUTtv. In het Stadsarchief loopt tot en met 10 oktober de expositie Amsterdam Regenboogstad, 25 jaar Pride. Verder zijn er lezingen, documentaires en (muziek)voorstellingen van onder anderen Dolly Bellefleur.

Een deel van het openbaar vervoer in Amsterdam rijdt het komende jaar, tot na de Pride in 2022, in regenboogkleuren. De ov-bedrijven hebben drie bussen en een tram laten bestickeren met regenbogen en het woord 'welkom' in verschillende talen, om zichtbaar te maken "dat alle mensen welkom zijn in het openbaar vervoer en zich daarin veilig moeten voelen", aldus de betrokken vervoerders.

Vrijdag begon in Utrecht de Pride Pilgrimage. Een groep gelovige lhbti’ers loopt een pelgrimstocht langs elf kerken tussen Utrecht en Amsterdam, met in elke kerk een korte viering. De tocht eindigt zaterdagmiddag in de Westerkerk, bij het Homomonument.

Afgelopen donderdag sloeg André van Duin bij dat monument ceremonieel de eerste munt ter ere van 25 jaar Pride Amsterdam. Op de munt is een vuist met daarin de regenboogvlag afgebeeld.

Het thema is dit jaar 'Take pride in us'. Mensen worden uitgenodigd om trots te zijn op "iedereen die niet aan de hetero-norm voldoet", zei Pride-directeur Lucien Spee de Castillo Ruiz daarover.

Meer uit Binnenland

Fans wachten in Ziggo Dome op vervoer na concert Harry Styles

DEN HAAG (ANP) - Zo'n 200 bezoekers van het concert van Harry Styles wachten zondag rond middernacht in de Ziggo Dome totdat zij naar huis kunnen. En er stromen rond dat tijdstip ook nog steeds meer mensen binnen. De concertgangers kunnen tijdelijk in de Ziggo Dome terecht vanwege een storing die het treinverkeer rond Amsterdam zondagavond stillegde en die ook in de nacht van zondag op maandag zal voortduren volgens de NS.

31 minuten geleden
Oxfam: veel meer geld nodig voor arme landen door klimaatrisico's

DEN HAAG (ANP) - Arme landen hebben veel meer geld nodig om zich voor te bereiden op mogelijke klimaatrampen dan de jaarlijkse 100 miljard euro die nu is afgesproken, benadrukt Oxfam maandag in een nieuw rapport. Ook moet onder meer een flinke som geld erbij voor kwetsbare landen waarin al schade is ontstaan door klimaatverandering.

36 minuten geleden
Geen treinen rond Amsterdam vannacht, ook impact maandagochtend

DEN HAAG (ANP) - Er zullen vannacht geen treinen meer van en naar Amsterdam rijden, meldt spoorbeheerder ProRail op Twitter. Dit komt door een storing op de verkeersleidingspost in Amsterdam. De verwachting is dat de storing ook impact zal hebben op de start van de treindienstregeling maandagochtend.

1 uur geleden
NS: treinreizigers van en naar Amsterdam moeten met ander vervoer

AMSTERDAM (ANP) - De NS roept treinreizigers in en rond Amsterdam zondagavond op ander vervoer te regelen. Het is volgens de spoorvervoerder uiterst onzeker of de treinen nog gaan rijden vanwege een storing die aan het einde van de middag begon en korte tijd was verholpen. Een woordvoerster zegt dat de mensen niet meer naar de stations moeten komen.

2 uur geleden
Treinverkeer Amsterdam ligt weer stil, storing nog niet voorbij

AMSTERDAM (ANP) - Het treinverkeer in Amsterdam is weer stilgelegd omdat de storing op de verkeersleidingspost is teruggekeerd. Dat schrijft ProRail op Twitter. Eerder meldde de spoorbeheerder dat het treinverkeer rond 20.00 uur weer kon opstarten. Het is onduidelijk hoe lang het duurt voordat de nieuwe storing verholpen is.

5 uur geleden
Treinen Amsterdam kunnen weer rijden, Harry Styles kwartier later

AMSTERDAM (ANP) - De eerste treinen in de regio Amsterdam kunnen weer gaan rijden, meldt een woordvoerder van ProRail. Het treinverkeer kampte sinds het einde van de middag met een storing. Volgens de zegsman is nog altijd niet duidelijk wat die heeft veroorzaakt, maar is na het resetten van de systemen treinverkeer weer mogelijk.

6 uur geleden
Vermeer met 650.000 bezoekers best bezochte tentoonstelling Rijks

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 650.000 mensen hebben de tentoonstelling Vermeer in het Rijksmuseum gezien. Daarmee is het de best bezochte tentoonstelling ooit van het Amsterdamse museum. Zondag was de laatste dag van de expositie, die opende op 10 februari.

7 uur geleden