Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vijf nieuwe aanklachten van corruptie tegen Suu Kyi

Vijf nieuwe aanklachten van corruptie tegen Suu Kyi

NAYPYIDAW (ANP/AFP) - De afgezette leider van Myanmar, Aung San Suu Kyi, is door de militaire junta aangeklaagd voor vijf nieuwe gevallen van corruptie. Volgens persbureau AFP gaat het onder meer om het huren en kopen van een helikopter. Ook oud-president U Win Myint is verdachte in deze zaak.

Win Myint en Suu Kyi hebben volgens de junta de staat een groot verlies toegebracht door tussen 2019 en 2021 de helikopter voor 720 uur te huren, maar alleen 84,95 uur te gebruiken, meldt de lokale krant Global New Light.

Suu Kyi staat al terecht voor meerdere andere zaken, waaronder meerdere verdenkingen van corruptie. Ze wordt sinds de staatsgreep op 1 februari vorig jaar vastgehouden door de nieuwe machthebbers. Als de 76-jarige Suu Kyi voor alle zaken waarvoor ze terechtstaat schuldig wordt bevonden, dan kan haar straf oplopen tot meer dan honderd jaar in de gevangenis. Ze kreeg in januari en december al twee celstraffen van in totaal zes jaar, onder meer voor het illegaal importeren van walkietalkies.

Huisarrest

De Nobelprijswinnares zat tijdens een eerdere machtsperiode van de militaire top al ongeveer twintig jaar in huisarrest. Kort voor de coup vorig jaar had haar partij de parlementsverkiezingen ruim gewonnen. De legerleiding nam de macht over omdat zij denken dat er sprake was van fraude bij de verkiezingen. De legerpartij leed toen een grote nederlaag.

Na de staatsgreep braken grootschalige protesten uit in Myanmar. Die werden hardhandig neergeslagen. Daarbij kwamen ruim 1400 burgers om het leven.

Meer uit Buitenland

UNRWA: Israëli's hebben gedetineerd personeel gemarteld

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Volgens het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) hebben Israëlische autoriteiten enkele UNRWA-medewerkers tijdens ondervragingen gemarteld. De medewerkers werden vastgehouden op verdenking van medewerking aan de Hamas-aanval van 7 oktober.

2 uur geleden
VN-onderzoek: waarschijnlijk groepsverkrachting bij Hamas-aanval

NEW YORK (ANP/RTR) - Een team deskundigen van de Verenigde Naties heeft bekendgemaakt dat er "redelijke gronden zijn om aan te nemen" dat seksueel geweld, waaronder verkrachting en groepsverkrachting, op verschillende locaties heeft plaatsgevonden tijdens de aanval van 7 oktober op Israël door Hamas-militanten. Eerder maandag had Israël zich beklaagd dat de VN nog geen actie hebben ondernomen op basis van de conclusies in het nieuwe rapport.

2 uur geleden
UNRWA zoekt steun Algemene Vergadering VN na verlies financiering

GAZA-STAD/NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - Het hoofd van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) verdedigt maandag het werk van zijn organisatie in de Algemene Vergadering van de VN. De organisatie verloor een aanzienlijk deel van haar financiering nadat Israël beweerd had dat UNRWA-medewerkers betrokken waren bij de Hamas-aanval op Israël van 7 oktober.

3 uur geleden
Israël: VN verzwijgen rapport over massaverkrachtingen door Hamas

JERUZALEM (ANP/RTR) - Israel heeft zijn ambassadeur bij de Verenigde Naties, Gilad Erdan, teruggeroepen voor overleg omdat de VN volgens het land een rapport verzwijgen over seksueel geweld dat Hamas-militanten gepleegd zouden hebben op 7 oktober. Dat maakte minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz bekend.

3 uur geleden
'Jihadisten' hadden het gemunt op Brusselse muziekzaal Botanique

BRUSSEL (ANP) - De vier jonge Belgische terreurverdachten die zondag werden opgepakt hadden het voorzien op een Brusselse concertzaal, denkt het Belgische Openbaar Ministerie. Het viertal zou "binnen enkele weken" hebben willen toeslaan.

4 uur geleden
Frankrijk verankert als eerste land recht op abortus in grondwet

PARIJS (ANP) - Als eerste land ter wereld heeft Frankrijk het recht op abortus verankerd in de grondwet. Het parlement stemde definitief in tijdens een speciale zitting in het Kasteel van Versailles, meldt de Franse zender BFMTV.

4 uur geleden
Media: gewapende man bedreigt personen in ziekenhuis Aken

AKEN (ANP) - In een ziekenhuis in het West-Duitse Aken, tegen de grens met Zuid-Limburg, bedreigt een gewapende man meerdere personen. De politie kan nog niet zeggen wie de man in het Luisenhospital precies is en wie hij bedreigt. Het is ook onduidelijk of er slachtoffers zijn gevallen en of de man eisen stelt, melden Duitse media.

4 uur geleden