Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vijf Nederlanders in Slovenië als vermist opgegeven na noodweer

Vijf Nederlanders in Slovenië als vermist opgegeven na noodweer

DEN HAAG (ANP/DPA) - Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn vijf Nederlanders als vermist opgegeven in Slovenië na het noodweer van de afgelopen dagen. Het ministerie deelt verder geen details over de meldingen.

Het zijn met name meldingen van familieleden die geen contact hebben kunnen krijgen met in Slovenië verblijvende Nederlanders, vermoedt een woordvoerder. Vrijdag werd bekend dat twee Nederlanders uit Gouda zijn omgekomen in het land. Slovenië is een populair vakantieland voor Nederlandse toeristen.

Aan de mensen die vermisten hebben opgegeven, wordt consulaire bijstand verleend. Dat houdt voornamelijk in dat de ambassade in Slovenië contacten onderhoudt met de lokale autoriteiten.

Totaalaantal Nederlanders

Het is niet bekend hoeveel Nederlanders zich in Slovenië bevinden, zegt een woordvoerder van het ministerie. Ze kunnen namelijk vrij reizen naar het land in de Europese Unie en zijn niet verplicht zich te melden bij de ambassade.

De Nederlandse alarmcentrales SOS International, Eurocross en de ANWB ontvingen zo'n honderd hulpverzoeken uit Slovenië, laten ze zaterdag weten. Eurocross kreeg zestig meldingen, SOS International tien en de ANWB ongeveer dertig. Veel hulpverzoeken zijn van mensen van wie het voertuig kapot is of van wie spullen zijn weggespoeld.

Aanhoudend noodweer

Slovenië wordt sinds donderdagavond getroffen door hevige regenval. In het noorden van het land viel in 24 uur tijd de hoeveelheid neerslag die normaal gesproken in een hele maand valt. Een belangrijke autoweg, die de hoofdstad Ljubljana verbindt met het noorden van het land, is op meerdere plekken afgesloten. Dat blijft volgens de Oostenrijkse radiozender ORF waarschijnlijk tot zondagavond zo. Ook veel grensovergangen tussen Oostenrijk en Slovenië zijn dicht vanwege het aanhoudende noodweer. Meerdere dorpen in het getroffen gebied zijn volgens autoriteiten door het water van de buitenwereld afgesloten.

Ook het zuiden van Oostenrijk kampt met overstromingen. De aanhoudende regen maakt het voor de Oostenrijkse reddingsdiensten moeilijk om de nodige hulp te bieden. Verschillende campings in de zuidelijke provincies Karinthië en Stiermarken zijn ontruimd.

Aangescherpt reisadvies

Vrijdag heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken een waarschuwing toegevoegd aan het reisadvies voor Slovenië, die desondanks op groen blijft. Er blijft een hoog risico op meer overstromingen en aardverschuivingen, luidt de waarschuwing. Reizigers wordt aangeraden om aanwijzingen van lokale autoriteiten te volgen en mediaberichten in de gaten te houden.

Meer uit Binnenland

UvA geeft openheid over banden met Israëlische instellingen

AMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam heeft bekendgemaakt welke samenwerkingen ze heeft met Israëlische instituten. Dat was een van de eisen van de demonstranten die de Roeterseilandcampus bezetten, tot de politie het protestkamp dinsdagochtend ontruimde.

1 uur geleden
Uitspraak in kwestie Van Lienden over geld voor advocaat

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam doet dinsdag uitspraak in het kort geding van Sywert van Lienden tegen Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) om een geldbedrag waar de stichting beslag op heeft gelegd. Van Lienden zegt het geld nodig te hebben om een advocaat te kunnen betalen in de mondkapjesaffaire.

2 uur geleden
Politie arresteert betogers protestkamp UvA

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft de eerste betogers van het protestkamp bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam gearresteerd.

3 uur geleden
Politie ontruimt protestkamp bij Roeterseilandcampus UvA

AMSTERDAM (ANP) - De politie gaat naar eigen zeggen het protestkamp bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam ontruimen. De driehoek van Amsterdam (politie, OM en stadsbestuur) besloten om het terrein te ontruimen om erfvredebreuk.

3 uur geleden
Kleine overtredingen niet beboet als actie om vroegpensioen

DEN HAAG (ANP) - Politieagenten schrijven niet langer bekeuringen uit voor kleine overtredingen. Ze doen dit om de onderhandelingen over een structureel vroegpensioen voor politiemensen op gang te brengen. Het is een gezamenlijk initiatief van de vier politievakbonden ACP, ANPV, NPB en Equipe.

6 uur geleden
Vrouw aangereden door ME-bus in Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - In Eindhoven is maandagavond een voetgangster aangereden door een busje van de Mobiele Eenheid (ME). Het ongeluk gebeurde rond 22.30 uur. De vrouw kwam onder de ME-bus terecht toen ze wilde oversteken op de Vestdijk in het centrum van de Brabantse plaats. Ze is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

6 uur geleden
Volkskrant-stuk over NOS Sport wint journalistieke prijs De Tegel

DEN HAAG (ANP) - Volkskrantjournalisten Abel Bormans, Maud Effting en Willem Feenstra hebben de Tegel in de categorie Nieuws gewonnen voor hun onthullingen over de werksfeer op de redactie van NOS Sport. "Goed teamwerk dat nieuws maakte, maar nog wel meer deed dan dat. De Tegel lichten. Praktijken blootleggen die niet door de beugel kunnen", aldus de jury van de journalistieke prijs in het juryrapport.

6 uur geleden