Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vijf jaar cel en tbs voor dodelijke sprong met kinderen in IJssel

Vijf jaar cel en tbs voor dodelijke sprong met kinderen in IJssel

ZWOLLE (ANP) - Een 39-jarige moeder is donderdag veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de moord op haar baby. Ze sprong op 13 oktober 2022 met twee van haar kinderen bij Kampen in de IJssel. Haar baby van 1,5 jaar oud overleefde het koude water niet.

Op beelden van een bewakingscamera was te zien dat Saba M. met haar vier kinderen arriveerde bij de kade achter een rij opslagloodsen op een industrieterrein aan de rand van Kampen. Ze zat vervolgens met haar twee jongste kinderen minutenlang in de regen op de grond. Haar twee oudste kinderen stonden voor haar en blokkeerden haar tot twee keer toe de weg naar het water, zo oordeelt de rechtbank. Van een ongeluk, zoals M. verklaarde, was volgens de rechters geen sprake.

Behalve voor de moord op haar jongste kind is ze ook veroordeeld voor een poging tot moord op haar 3-jarige dochter. Ze sprong op een plek in het water waarvan ze wist dat ze er niet meer zelfstandig uit konden komen, aldus de rechtbank. De celstraf is "lager dan bij een gemiddelde moord", zei de rechter. Dat is vanwege haar psychische stoornis, maar ook omdat ze als moeder zelf verder moet zonder haar jongste dochter. Bovendien zijn haar andere kinderen uit huis geplaatst.

Ingrijpen van omstanders

De rechters zien duidelijk uit de beelden dat haar twee oudste kinderen er alles aan deden om de sprong van moeder Saba te voorkomen. Dat ze daar alleen kwam om met de vier kinderen de eendjes en vogels te voeren, blijkt niet uit de beelden. "Aandacht voor eendjes, vissen of vogels hebben zij niet", aldus de rechter. Dat haar 3-jarige dochter en de verdachte de sprong overleefden, was te danken aan heldhaftig ingrijpen van omstanders.

Tegen de vrouw was zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.

Meer uit Binnenland

Omwonenden grote brand Oss nog niet naar huis

OSS (ANP) - Bewoners van vijf huizen in de directe omgeving van het pand in Oss waar vrijdagochtend brand uitbrak, kunnen voorlopig nog niet naar huis. De woningen hebben te veel rookschade en ook is er veel stankoverlast, zegt een woordvoerster van de gemeente. Het zal vermoedelijk nog een paar dagen duren voor de mensen terug kunnen.

1 uur geleden
Formatie gaat kritieke fase in, partijen moeten knopen doorhakken

DEN HAAG (ANP) - Maandagochtend om 10.00 uur gaat de kabinetsformatie verder. Dan komen de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB na bijna twee weken weer bij informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf langs. Deze week zal "cruciaal" zijn, gaven de informateurs eerder aan.

5 uur geleden
PSV maandag gehuldigd, rondrit op platte kar en feest in Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - PSV is voor de 25e keer landskampioen geworden en dat wordt maandag 6 mei gevierd met een huldiging in Eindhoven. De feestelijkheden beginnen om 15.45 uur in het Philips Stadion, waar de spelers een ereronde met de schaal lopen.

6 uur geleden
Organisatie Wageningse herdenking blij met ordelijk verloop

WAGENINGEN (ANP) - De organisatie achter de herdenking van de Duitse capitulatie en het Vrijheidsdefilé in Wageningen, Wageningen45, kijkt tevreden terug op de plechtigheden in de Gelderse stad. "We zijn blij dat er geen ongeregeldheden zijn geweest en dat alles eervol, ordelijk en waardig is verlopen", laat een woordvoerder weten.

7 uur geleden
WO II-veteranen voorop in Vrijheidsdefilé, ruim 1700 deelnemers

WAGENINGEN (ANP) - In Wageningen hebben ruim 1700 mensen meegedaan aan het Vrijheidsdefilé. Het traditionele defilé ter ere van de bevrijders en veteranen stond voorheen bekend als het Bevrijdingsdefilé. Voorop in het defilé gingen onder anderen twaalf Britse veteranen die in de Tweede Wereldoorlog voor de Nederlandse vrijheid hebben gevochten.

7 uur geleden
Feest barst los in Eindhoven na zege PSV op Sparta

EINDHOVEN (ANP) - In Eindhoven is het feest losgebarsten na de 4-2-overwinning van PSV op Sparta. Tienduizenden mensen volgden de wedstrijd in het centrum op schermen op straat en bij cafés. Een woordvoerder van de politie spreekt van "één groot feest". De gemeente roept mensen op niet naar het centrum te komen. "Het centrum is vol!" schrijft ze op X. "Zoek een andere gezellige plek in de stad."

8 uur geleden
Mark Rutte en Wende ontsteken Bevrijdingsvuur in Roermond

ROERMOND (ANP) - Op het feestterrein aan de Maas in Roermond hebben demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende zondagmiddag het landelijke Bevrijdingsfeest afgetrapt. Rutte ontstak het bevrijdingsvuur, waarna Wende een optreden verzorgde. Limburg is dit jaar gastprovincie voor het nationaal startsein van de 5 mei-vieringen.

9 uur geleden