Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Viering Keti Koti op Museumplein vanwege verwachte drukte

Viering Keti Koti op Museumplein vanwege verwachte drukte

AMSTERDAM (ANP) - De viering van Keti Koti op 1 juli in Amsterdam wordt dit jaar vanwege veiligheidsredenen verplaatst naar het Museumplein. Omdat er meer bezoekers worden verwacht dan normaal is het Oosterpark te klein voor het festival, zo meldt de gemeente. De herdenking vindt nog wel plaats bij het nationale slavernijmonument in het park.

Dit jaar is het op 1 juli 150 jaar geleden dat de slavernij in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk praktisch werd afgeschaft. Tien jaar eerder, in 1863, werd er formeel een eind aan gemaakt. Na de jaarlijkse herdenking bij het monument in het Oosterpark vindt altijd het festival Keti Koti plaats, om de afschaffing van de slavernij te vieren.

Het festival duurt van 13.00 tot 23.00 uur. Er zijn optredens van artiesten als Berget Lewis, Akwasi, Trijntje Oosterhuis, Jeangu Macrooy en Alain Clarke. Verder is er een FunX podium, een kinderpodium en een podium met traditionele muziek. Tijdens de herdenkingsceremonie in het Oosterpark, die van 14.00 uur tot 15.15 uur duurt, ligt het feest even stil. Op het Museumplein zullen grote schermen geplaatst worden, zodat bezoekers van het festival rechtstreeks mee kunnen kijken.

In 2015 moest het festival ook al uitwijken naar het Museumplein, toen omdat het Oosterpark verbouwd werd.

Meer uit Binnenland

VluchtelingenWerk hamert op opvangplekken voor langere termijn

DEN HAAG (ANP) - Dat het maximumaantal van 2000 asielzoekers in Ter Apel afgelopen nacht overschreden is, laat volgens hulporganisatie VluchtelingenWerk opnieuw zien dat er snel structurele opvangplekken in heel het land bij moeten komen. "Zolang er geen nieuwe locaties voor de lange termijn bijkomen, blijft het pleisters plakken en domineren dagkoersen het nieuws", stelt de hulporganisatie.

26 minuten geleden
Zes demonstranten krijgen boete om klimaatprotest A10 Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft zes demonstranten van Extinction Rebellion (XR) een boete van 200 euro opgelegd, omdat ze zich op 30 december op de snelweg A10 hebben begeven. Volgens het OM zijn zij strafbaar omdat ze gevaar op de weg hebben veroorzaakt. Dat meldt justitie donderdag.

59 minuten geleden
Lokale partij Westerwolde betreurt dat nu dwangsom wordt geïnd

TER APEL (ANP) - Gemeentebelangen Westerwolde, een van de partijen in de raad van de gemeente Westerwolde, had "liever gehad" dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de afspraken was nagekomen dan dat er nu een dwangsom moet worden geïnd. Dat zegt fractievoorzitter Marco Visscher.

1 uur geleden
Weer minderjarige opgepakt voor dodelijke schietpartij Purmerend

PURMEREND (ANP) - De politie heeft opnieuw een minderjarige aangehouden voor het dodelijke schietincident bij het treinstation in Purmerend op 12 februari. Het gaat om een 15-jarige jongen uit Amsterdam. De dagen na het incident werden al twee 16-jarige jongens uit Purmerend en een 18-jarige Amsterdammer aangehouden.

1 uur geleden
Meer ongelukken in steden met e-steps en slechte fietsstructuur

TILBURG (ANP) - In Nederland mag je met verreweg de meeste e-steps niet de openbare weg op, maar in veel andere landen wel. Daar zijn dan ook meer verkeersongelukken met letsel, meldt de universiteit van Tilburg.

1 uur geleden
Bouwbedrijf BAM haalde eigen, aangescherpte veiligheidsdoel niet

BUNNIK (ANP) - Bouwbedrijf BAM heeft zijn eigen, aangescherpte veiligheidsdoel vorig jaar niet gehaald. Het aantal ongelukken met medewerkers daalde weliswaar in vergelijking met voorgaande jaren, maar in zijn donderdag gepubliceerde jaarverslag meldt BAM dat het er nog altijd te veel waren.

2 uur geleden
Drugsbaron Piet S. verliest zaak over soepeler gevangenisregime

DEN HAAG (ANP) - Piet S., die vastzit voor drugshandel en witwassen, heeft een kort geding verloren over de hoge beveiligingsmaatregelen in de gevangenis. Hij blijft op een speciale lijst staan van gedetineerden met de status vluchtgevaarlijk, bepaalde de voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag donderdag.

2 uur geleden