Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vierde plek in Tokio voelt voor zwemsters anders dan in Rio

TOKIO (ANP) - Weer vierde, net als bij de Spelen van Rio 2016. Toch voelde de vierde plaats in Tokio wat anders aan voor de Nederlandse estafettezwemsters op de 4x100 meter vrije slag. "We wisten dat we het podium zouden kunnen halen als we alle vier boven onszelf uit zouden stijgen", zei Ranomi Kromowidjojo in het Tokyo Aquatics Centre. "We hebben het goed gedaan, maar net dat beetje extra wat nodig is om het podium te halen ontbrak."

Het kwartet bestaande uit Kim Busch, Kromowidjojo, Kira Toussaint en Femke Heemskerk eindigde in 3.33,70 als vierde, achter het oppermachtige Australië, Canada en de Verenigde Staten. Weer geen medaille, net als vijf jaar geleden in Brazilië. Vooraf leek brons haalbaar, zeker nadat Oranje in de halve finales de tweede tijd had geklokt. Enkele toplanden hielden toen echter hun beste zwemmers aan de kant.

"In Rio hadden we op z'n minst meer verwacht dat we een medaille zouden winnen", zei Heemskerk, die er toen net als Kromowidjojo ook bij was. "We hadden het destijds voor de Spelen goed gedaan op de WK. We begonnen er nu na de halve finales toch ook wel in te geloven. Als alles klopt, dan had het erin gezeten. Ik zei vooraf tegen de meiden: zwem met je kop de eerste 50 meter en met je hart de tweede 50. Als iedereen dat doet, dan moet je tevreden zijn met dit resultaat."

Realistisch

Heemskerk (33) en Kromowidjojo (30) veroverden in 2008 met de estafetteploeg olympisch goud in Peking, vier jaar later was er zilver in Londen. De twee overgebleven 'golden girls' van toen moesten in Tokio voor de tweede Spelen op rij genoegen nemen met de meest ondankbare plek.

"Vierde, dat is een stomme plek", aldus 'Kromo'. "Aan de andere kant: we stonden er wel weer. We hebben alles gegeven, maar het was niet genoeg. Ik wil in een finale altijd knallen en voor een medaille gaan. Ik ben dan wel de laatste die zegt: we zien wel hoe ver we komen. Maar je moet ook realistisch zijn. Australië had iets fout gedaan als ze hier niet hadden gewonnen. En we wisten dat er meer teams om de medailles konden strijden. Het is dan maar net hoe goed je met z'n vieren bent. In Rio was ik wel iets meer teleurgesteld door het resultaat."

Nederland lag na de 100 meter van startzwemster Busch achteraan. Een inhaalrace volgde. "Hoe zeg ik het subtiel? Ik had er al heel erg rekening mee gehouden dat we na 100 meter niet vooraan zouden liggen", zei Kromowidjojo, die Busch afloste in het water. Toussaint, die zaterdagavond enkele uren na de series telefonisch te horen had gekregen dat ze de finale mocht zwemmen in plaats van Marrit Steenbergen, gaf als zevende over aan slotzwemster Heemskerk. Zij kon een indrukwekkende opmars niet bekronen met een medaille.

Meer uit Sport

Turner De Munck wint EK-zilver op voltige

RIMINI (ANP) - Turner Loran de Munck (24) heeft bij de EK in het Italiaanse Rimini het zilver gegrepen op voltige. De Munck kwam in de finale tot 14,933 punten. Daarmee hoefde hij alleen de Ierse wereldkampioen Rhys McClenaghan (15,300) voor zich te dulden. Europees meerkampkampioen Marios Georgiou uit Cyprus pakte het brons (14,800).

1 uur geleden
Tennisser Van de Zandschulp buigt voor Fransman Humbert in Madrid

MADRID (ANP) - Botic van de Zandschulp is niet verder gekomen dan de tweede ronde van het masterstoernooi in Madrid. De Nederlandse tennisser boog op het Spaanse gravel voor de Fransman Ugo Humbert, die beduidend beter was en won in twee sets: 6-3 6-3.

Judoka De Wit houdt zilver over aan eerste EK-finale

ZAGREB (ANP) - Judoka Frank de Wit heeft bij de EK in Zagreb genoegen moeten nemen met zilver. De 28-jarige Noord-Hollander verloor in de klasse tot 81 kilogram in de finale van Tato Grigalasjvili uit Georgië met ippon. De regerend wereldkampioen wierp De Wit na 44 seconden op zijn rug.

Wielerploeg SD Worx-Protime aast met Vollering op Vuelta-zege

VALENCIA (ANP) - Wielerploeg SD Worx-Protime gaat met Demi Vollering op jacht naar de eindoverwinning in de Vuelta España Femenina. De 27-jarige wielrenster krijgt in de Ronde van Spanje, die zondag van start gaat met een ploegentijdrit in Valencia, hulp van onder anderen Europees kampioene Mischa Bredewold.

3 uur geleden
McNulty wint tijdrit in Ronde van Romandië, Ayuso nieuwe leider

ORON (ANP) - De Amerikaanse wielrenner Brandon McNulty heeft de derde etappe van de Ronde van Romandië gewonnen. De renner van UAE Team Emirates was de snelste in een individuele tijdrit over 15,5 kilometer met start en finish in Oron. McNulty profiteerde van droge omstandigheden. De meeste klassementsrenners werkten hun tijdrit af in de regen.

Judoka Van Lieshout pakt zilver in eerste EK-finale

ZAGREB (ANP) - Judoka Joanne van Lieshout heeft genoegen moeten nemen met zilver bij de EK in Zagreb. De 21-jarig judoka verloor in haar eerste EK-finale bij de senioren in de klasse tot 63 kilogram van Renata Zachova uit Tsjechië op ippon.

Titelverdediger Alcaraz naar derde ronde op tennistoernooi Madrid

MADRID (ANP) - Carlos Alcaraz heeft eenvoudig de derde ronde bereikt van het masterstoernooi van Madrid. De als tweede geplaatste Spanjaard won in twee sets van Aleksandr Sjevtsjenko uit Kazachstan: 6-2 6-1.