Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vierde dode in Slovenië na 'ergste natuurramp in geschiedenis'

Vierde dode in Slovenië na 'ergste natuurramp in geschiedenis'

LJUBLJANA (ANP/DPA) - De schade in Slovenië als gevolg van het noodweer is enorm. Volgens premier Robert Golob is twee derde van Slovenië getroffen door "de ergste natuurramp" in de jonge geschiedenis van het land. De schade komt waarschijnlijk boven de 500 miljoen euro uit, meldt Golob volgens persbureau STA. De politie meldt een vierde dode, nadat vrijdag al drie doden waren gevallen als gevolg van het noodweer, onder wie twee Nederlanders.

Zaterdagochtend werd een dode man gevonden aan de oever van de rivier de Sava in hoofdstad Ljubljana. Volgens de eerste informatie lijkt het erop dat zijn dood het gevolg is van de overstromingen, maar het onderzoek loopt nog, meldt STA.

Huizen, wegen en de energie-infrastructuur zijn zwaar getroffen door het noodweer. Volgens Golob zijn grote inspanningen vereist om terug te kunnen keren naar het normale leven. Črna na Koroškem, een plaatsje in een smalle vallei in het noorden van het land, is volledig van de omgeving afgesneden. Drinkwater en andere benodigdheden worden per luchtbrug naar de plaats gebracht.

Catastrofe

Hoewel winkels in het land normaal gesloten zijn op zondag, gaan de winkels die voedsel verkopen deze zondag wel open.

President Nataša Pirc Musar zei dat in twee dagen tijd meer dan 3000 incidenten zijn geregistreerd in 145 van de 212 gemeenten in Slovenië. 121 mensen werden met een helikopter geëvacueerd. Volgens de president tonen deze cijfers "de verschrikkelijke omvang van de catastrofe, die Slovenië sinds zijn onafhankelijkheid nog niet heeft meegemaakt". Het land werd in 1991 onafhankelijk.

Geen noodtoestand

Verschillende landen hebben hulp aangeboden volgens de president. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula Von der Leyen noemt de gebeurtenissen in Slovenië "hartverscheurend". De Sloveense Eurocommissaris voor Crisisbeheersing Janez Lenarčič is in Ljubljana voor overleg.

Ondanks de situatie is het volgens Golob niet nodig om de noodtoestand uit te roepen. De premier vindt dat het land een van de beste systemen voor rampenbestrijding in Europa heeft.

Sava

Ook buurland Oostenrijk is zwaar getroffen door hevige regenval. In het zuiden van het land werden onder meer twee campings ontruimd. Meer dan 2500 brandweerlieden werden ingezet volgens omroep ORF en op verschillende plekken zijn mensen geëvacueerd.

In Kroatië maken de autoriteiten zich ook op voor overstromingen. De rivier de Sava, die vanuit Slovenië naar Kroatië stroomt, is op sommige plaatsen al buiten haar oevers getreden. De piek wordt vanavond pas verwacht. In de plaats Brdovec, nabij Zagreb, zijn er mensen geëvacueerd.

Meer uit Buitenland

VS na bezoek Poetin: China kan niet van twee walletjes eten

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - China kan niet van twee walletjes eten. Die boodschap hadden de Verenigde Staten voor Beijing waar de Russische president Vladimir Poetin op bezoek was.

5 uur geleden
Spanje weigert schip met explosief materiaal voor Israël toegang

MADRID (ANP) - Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne Danica dat op 21 mei in Cartagena wilde aanmeren. Het krijgt daarvoor geen toestemming.

6 uur geleden
NAVO-generaal: Rusland heeft niet genoeg troepen voor doorbraak

BRUSSEL (ANP) - Rusland heeft niet genoeg troepen om een grote doorbraak te forceren in Noordoost-Oekraïne, denkt NAVO-generaal Christopher Cavoli. De Russen zijn vorige week een offensief begonnen in de regio Charkiv, maar volgens Cavoli hebben ze daar niet "de noodzakelijke aantallen" voor.

8 uur geleden
Arabische Liga wil vredesmacht in Palestijnse gebieden

MANAMA (ANP/AFP) - De Arabische Liga wil dat er in de door Israël bezette Palestijnse gebieden een VN-vredesmacht komt tot er een tweestatenoplossing is. De 22 leden tellende organisatie heeft dat in een verklaring naar buiten gebracht tijdens een top die in het teken stond van de oorlog in Gaza.

10 uur geleden
Fico werd volgens ministers neergeschoten door radicale eenling

BRATISLAVA (ANP) - De man die verdacht wordt van de aanslag op de Slowaakse premier Robert Fico heeft volgens de autoriteiten alleen gehandeld. De verdachte had geen extremistische politieke denkbeelden, zei minister van Binnenlandse Zaken Matús Sutaj-Estok tijdens een persconferentie na een overleg van de Slowaakse veiligheidsraad. Hij zou wel protesten tegen de regering hebben bijgewoond.

11 uur geleden
Houthi's willen alle schepen aanvallen die naar Israël varen

SANAA (ANP/RTR) - De Jemenitische Houthi-rebellen zeggen vanaf nu alle schepen aan te vallen die naar Israëlische havens varen. Eerder waren alleen schepen met een link met Israël, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk een doelwit. De leider Abdulmalik al-Houthi zei in een televisietoespraak dat de Houthi's zich ook niet meer zullen beperken tot aanvallen in de Rode Zee, maar dat schepen in alle bereikbare gebieden zullen worden beschoten.

12 uur geleden
Zuid-Afrika tegen VN-hof: Israëls genocide in een nieuw stadium

DEN HAAG (ANP/AFP) - De "genocide" van Israël in de Gazastrook heeft een "nieuw en gruwelijk stadium bereikt". Dat heeft Zuid-Afrika donderdag betoogd voor het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag. Zuid-Afrika wil dat het VN-hof Israël nieuwe maatregelen oplegt om de inval in Rafah te stoppen.

12 uur geleden