Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vierdaagse staking bij Rockwool in Roermond

Vierdaagse staking bij Rockwool in Roermond

ROERMOND (ANP) - Bij steenwolproducent Rockwool in Roermond is dinsdag om 07.00 uur een vierdaagse staking uitgebroken. De werknemers eisen een betere cao. Het is inmiddels de derde staking in korte tijd die FNV bij Rockwool uitriep. Volgens bestuurder Paul Smink van FNV Procesindustrie is de staking nodig omdat de directie in de cao-onderhandelingen nog steeds niet tegemoet wil komen aan de eisen van de werknemers.

Rockwool wil volgens FNV niet verder gaan dan een loonsverhoging van 8 procent. Dat is te weinig, daarvan kunnen mensen hun boodschappen niet betalen, aldus Smink. De lonen moeten volgens hem meestijgen met de prijzen in de winkels. De vakbond eist een loonsverhoging van 14,3 procent. "Dat is de enige manier voor de mensen om het hoofd boven water te houden. Zij willen gewoon hun boodschappen kunnen blijven doen."

De fabriek laat weten de staking te betreuren en heeft een deel van de activiteiten stilgelegd. Rockwool bekijkt wat nog in bedrijf kan blijven en probeert de overlast voor afnemers te beperken. Een woordvoerder van Rockwool zegt dat het bedrijf geprobeerd heeft de vastgelopen onderhandelingen na de vorige staking weer vlot te trekken. Naast het loonbod van 8 procent stelde Rockwool een verhoging van 1 procent in het vooruitzicht voor iedereen die het einde van zijn loonschaal bereikt heeft, en een verhoging van de reiskostenvergoeding van 19 naar 21 cent.

Eerlijke arbeidsvoorwaarden

Voorzitter John van der Meulen van de FNV kadergroep bij Rockwool zei dinsdag bij het registreren van de stakers in een friture in de buurt van Rockwool dat het niet alleen om de lonen gaat. "Het gaat ook om de manier waarop werknemers behandeld worden. Mensen weten niet waar ze aan toe zijn, bijvoorbeeld bij het indelen van de roosters."

"Mensen willen eerlijke arbeidsvoorwaarden", vulde Smink aan. "Rockwool probeert buiten de ondernemingsraad om het werk zwaarder te maken om nog meer winst te maken voor de aandeelhouders."

Nachtploeg

"Mensen zijn het zo beu dat het ledental van de bond in twee maanden tijd verdubbelde", aldus Smink.

Half maart legde de nachtploeg ook al het werk neer, de eerste staking ooit bij Rockwool in Roermond. Op 23 maart volgde een 24-uurs staking.

Bij Rockwool werken zo’n 1200 mensen.

Meer uit Financieel

Opnieuw onrustig tijdens demonstratie bij Duitse Teslafabriek

GRÜNHEIDE (AFP/ANP) - Bij de Teslafabriek in Grünheide, iets ten oosten van Berlijn, is het opnieuw tot aanvaringen gekomen tussen demonstranten en de politie. Ook de voorbije dagen was het er onrustig.

2 uur geleden
FT: importheffingen VS voor elektrische auto's China flink omhoog

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering is van plan de importheffingen voor elektrische auto's afkomstig uit China flink te verhogen. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. Nu ligt die heffing nog op 25 procent, maar volgens de bronnen gaat dat tarief omhoog naar 100 procent.

9 uur geleden
Internet Starlink-satellieten verstoord door zonnestorm

HAWTHORNE (ANP/RTR) - De satellieten van Starlink, een onderdeel van Elon Musks ruimtebedrijf SpaceX, hebben last van de geomagnetische storm die de aarde teistert. Starlink waarschuwt zaterdag voor "verminderde service" van de internetverbindingen die de satellieten verzorgen. "Ons team onderzoekt dit", meldt het bedrijf op zijn website.

9 uur geleden
Luchthavens ruziën over voeren naam 'San Francisco'

SAN FRANCISCO (ANP/AFP) - Twee luchthavens in de Amerikaanse staat Californië hebben onenigheid over het gebruik van 'San Francisco' in hun naam. San Francisco International Airport (SFO) is het niet eens met de nieuwe naam van San Francisco Bay Oakland International Airport (OAK). Volgens dat eerste vliegveld is die nieuwe naam verwarrend voor reizigers.

9 uur geleden
Bronnen: Apple en OpenAI dicht bij deal over ChatGPT op iPhones

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Apple zit dicht bij het sluiten van een overeenkomst met OpenAI over het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) op Apple-apparaten. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg. Als de deal rondkomt, zal OpenAI bepaalde functies van zijn populaire chatbot ChatGPT beschikbaar stellen voor onder meer iPhones.

11 uur geleden
Bloemenplatforms verkopen niet meer Moederdagboeketten dan in 2023

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders bestellen niet meer boeketten voor Moederdag dan ze vorig jaar deden, verwachten bloemenplatforms Fleurop en Topbloemen.nl. Wel geven mensen volgens de organisaties meer geld uit per bestelling en kiezen ze vaker voor boeketten die niet alleen uit rozen bestaan. Komende zondag is het Moederdag.

13 uur geleden
Lingeriemerk Victoria's Secret in trek bij beleggers Wall Street

NEW YORK (ANP) - Victoria's Secret was vrijdag in trek bij beleggers op de aandelenbeurzen in New York. Het lingeriemerk meldde op basis van voorlopige cijfers dat de verkopen in het afgelopen kwartaal minder sterk zijn gedaald dan gevreesd. Dit bericht werd beloond met een koerswinst van 5,3 procent op Wall Street.

22 uur geleden