Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vier weken celstraf voor shovelchauffeur die afzetting vernielde

Vier weken celstraf voor shovelchauffeur die afzetting vernielde

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank heeft Johan R., de bestuurder van een shovel tijdens een boerenprotest in Den Haag, vrijdagmiddag veroordeeld tot vier weken cel, waarvan twee weken voorwaardelijk, met aftrek van zijn voorarrest. Dat betekent dat R. niet meer de cel in hoeft. R werd veroordeeld voor vernieling, verzet bij zijn aanhouding en mishandeling van agenten bij het protest in het Zuiderpark op 11 maart. "Het feit dat het zo uit de hand is gelopen is aan u te wijten", volgens de rechter.

Die rekende het R. aan dat hij niet rustig meeliep met een agent toen dat hem werd gevraagd. Doordat de aanhouding van R. daarna "minutenlang" duurde en mensen zich ermee gingen bemoeien had zomaar de "vlam in de pan kunnen slaan", zei de rechter. "Dat reken ik u wel aan".

Naast de straf moet R. ook een vergoeding van bijna 2800 euro betalen aan de gemeente Den Haag voor vervanging van het hek en herstel van het gras. Aan twee agenten moet R. in totaal 400 euro betalen voor geleden schade.

Bedreiging niet bewezen

Het Openbaar Ministerie had acht weken cel, waarvan vier weken voorwaardelijk geëist tegen de 60-jarige man uit het Overijsselse Geesteren. Wat de verdachte was overkomen was allemaal het gevolg van de keuze van R. zelf, meende de officier van justitie. Daarbij hadden twee politiemensen letsel opgelopen en voelden zij zich bedreigd, meende ze. R. noemde de eis "buitenproportioneel".

Toch viel de opgelegde straf lager uit dan de eis omdat de rechtbank bedreiging niet bewezen achtte. Volgens het OM zou R. de agenten gedreigd hebben met verkrachting maar de rechtbank zag daar onvoldoende bewijs voor.

Verzet

R. gaf vrijdag in de rechtbank toe dat hij "vakkundig" het "beroemde" hekje in het Zuiderpark in Den Haag uit de grond heeft getild met zijn shovel om toegang tot het park te krijgen, waar die dag een boerenprotest werd gehouden. Volgens R. was hij niet naar Den Haag gekomen voor "agressie of om dingen stuk te maken", maar "om een statement te maken voor boeren en burgers".

Over verzet bij zijn aanhouding zei R.: "Ik heb absoluut geprobeerd om iets van mijn vrijheid terug te winnen en dat is niet gelukt." Bij een eerdere zitting wraakte R. de rechtbank. Het verzoek om een andere rechter werd door de wrakingskamer afgewezen, ook kreeg R. een wrakingsverbod opgelegd.

Meer uit Binnenland

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA). "Hij stelt dat hij zich heeft laten meeslepen in de felheid van het debat", zegt Bosma donderdag.

43 minuten geleden
Politici verontrust over vermeende Russische geldstromen

DEN HAAG (ANP) - Een reeks Tweede Kamerleden heeft donderdagochtend verontrust gereageerd op berichten dat Europese politici geld uit Rusland zouden hebben gekregen om Russische propaganda te verspreiden. Ook Nederlandse politici zijn daarvoor volgens de Tsjechische inlichtingendiensten benaderd. Om wie het gaat, is niet bekend.

47 minuten geleden
Foodwatch stapt naar RCC om misleiding met vrije-uitloopeieren

AMSTERDAM (ANP) - Voedselwaakhond Foodwatch stapt naar de Reclame Code Commissie (RCC) omdat consumenten misleid worden bij het kopen van vrije-uitloopeieren. Op de verpakkingen staan plaatjes van leghennen die buiten leven terwijl ze in werkelijkheid vaak verplicht opgehokt zitten om verspreiding van vogelgriep te voorkomen.

1 uur geleden
Rode Kruis: mogelijk niet voor elke vluchteling dit weekend een bed

DEN HAAG (ANP) - Volgens het Rode Kruis dreigt dit weekend een situatie waarin er niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek is. De hulporganisatie maakt zich ernstige zorgen over het tekort aan opvangplekken in Nederland en roept gemeenten op om snel meer locaties te realiseren. Anders kan er een "onmenselijke situatie" ontstaan.

3 uur geleden
CJO roept op tot maatregelen tegen groeiende Jodenhaat

AMSTERDAM (ANP) - Het bestuur van het Centraal Joods Overleg (CJO) roept de overheid en bestuurders op om op te treden tegen de groeiende Jodenhaat in Nederland. "Ministerraad, overheid, bestuurders: neem eindelijk concrete maatregelen om de Joodse gemeenschap te beschermen", zeggen voorzitter Chanan Hertzberger en vicevoorzitter Hans Weijel van het CJO in een interview met De Telegraaf.

6 uur geleden
ANWB verwacht veel verkeer op de weg rond Pasen

DEN HAAG (ANP) - Dagjesmensen en toeristen grijpen het paasweekend massaal aan om de weg op te gaan, verwacht de ANWB. De drukte begint donderdagmiddag al, als mensen vanaf hun werk naar huis rijden en gelijktijdig het recreatieverkeer op gang komt. Dat was vorig jaar goed voor de drukste spits van het jaar met 1491 kilometer file. De drukte is volgens de verkeersinformatiedienst vooral voelbaar in het midden van het land en in Noord-Brabant.

6 uur geleden
Advies: Rijk moet lokaal klimaatbeleid beter in beeld krijgen

DEN HAAG (ANP) - De Rijksoverheid moet meer zicht krijgen op de lokale uitvoering van het klimaat- en energiebeleid, vindt de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB). Een belangrijk deel van die uitvoering ligt bij gemeenten, provincies en waterschappen. Zij maken bijvoorbeeld plannen om woningen te verduurzamen en bepalen waar windmolens en zonneparken mogen komen. Voor de landelijke overheid is echter onduidelijk in hoeverre ze daarbij op schema liggen.

7 uur geleden