Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vier op de tien artsen: te veel nadruk op zorg in coronacrisis

Vier op de tien artsen: te veel nadruk op zorg in coronacrisis

UTRECHT (ANP) - Een aanzienlijke groep Nederlandse artsen vindt dat de overheid tijdens de coronacrisis "te veel nadruk legt op de zorg en te weinig op andere maatschappelijke gebieden, zoals economie en onderwijs". Met die stelling is ruim vier op de tien van de ondervraagden (44 procent) het eens in een peiling van vakblad Medisch Contact. Een net iets grotere groep (47 procent) is het ermee oneens. Aan de enquête deden 6809 artsen, voormalige artsen en geneeskundestudenten mee.

De jongste respondenten vinden het vaakst dat te veel nadruk op de zorg ligt, oudere artsen zijn daar vaker tevreden over. Dat artsen verdeeld zijn over de nadruk op de zorg, wil niet zeggen dat ze vinden dat het kabinet de coronacrisis slecht aanpakt. De grote meerderheid (81 procent) kan zich vinden in deze stelling over het kabinetsbeleid: "Niet alles gaat goed, maar ik bewonder hoe ze deze crisis bestrijden."

Van de ondervraagden vindt 11 procent dat het kabinet "veel te weinig doet om deze ontwrichtende ziekte in te perken", 8 procent onderschrijft de stelling: "Ze grijpen veel te hard in om een ziekte te bestrijden die niet veel voorstelt."

VVD populairst onder specialisten

Uit de peiling blijkt verder dat de VVD het populairst is onder de beroepsgroep. Van de ondervraagden zegt 21 procent voor de liberalen te gaan stemmen. D66 volgt met 18 procent, 12 procent gaat voor GroenLinks. PvdA zou op 8 procent van de artsenstemmen kunnen rekenen, CDA op 5 procent. Van de ondervraagden gaat 4 procent voor de ChristenUnie en 3 procent voor de Partij voor de Dieren. De overige partijen krijgen 1 procent of minder. Daaronder ook de PVV, die landelijk in de meeste peilingen op de tweede plaats staat.

De VVD is in de beroepsgroep overigens het populairst onder medisch specialisten. Bij de huisartsen wint D66, bij de ondervraagde arts-assistenten is GroenLinks de grootste partij. Er zijn in de laatste campagneweek nog stemmen van artsen te winnen. Volgens de peiling zweeft 15 procent van de artsen nog.

Inhoudelijk is gezondheidszorg voor 24 procent van de ondervraagden het belangrijkste thema in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Dat is goed voor een tweede plaats. De grootste groep ondervraagde artsen, 35 procent, koos 'klimaat en duurzaamheid' als meest bepalende thema voor hun partijkeuze. De economie volgt met 13 procent, Europa is voor 5 procent het belangrijkst.

Meer uit Binnenland

Marechaussee stelt onderzoekt in naar klimaatactivisten Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - De Koninklijke Marechaussee stelt een onderzoek in naar de groep klimaatactivisten die zaterdag door een hek het terrein van Eindhoven Airport is opgegaan. Dat meldt een woordvoerder van de marechaussee zaterdag.

1 uur geleden
XR: mogen niet weg van terrein Eindhoven Airport om onderzoek

EINDHOVEN (ANP) - Extinction Rebellion (XR) zegt dat de groep activisten het terrein op Eindhoven Airport waar de privéjets staan niet mogen verlaten voor 14.00 uur. De politie zou volgens een woordvoerder van de actievoerders onderzoek doen naar hoe de groep het terrein op is gekomen.

1 uur geleden
Marechaussee: situatie Eindhoven Airport onder controle

EINDHOVEN (ANP) - De situatie op Eindhoven Airport, waar een klimaatdemonstratie gaande is, is onder controle. Dat meldt de Koninklijke Marechaussee op Twitter. Marechaussee en politie hebben het gebied afgezet.

2 uur geleden
XR niet van plan om vliegtuigen op Eindhoven Airport te blokkeren

EINDHOVEN (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR) zegt niet van plan te zijn de landingsbaan van Eindhoven Airport op te gaan. Het is enkele honderden activisten zaterdag gelukt om een hek kapot te knippen en daar doorheen te gaan en zo het terrein te betreden. Volgens een woordvoerder van XR bevindt de groep zich op het terrein waar privéjets staan geparkeerd.

2 uur geleden
Honderden klimaatactivisten met zang en vlag op Eindhoven Airport

EINDHOVEN (ANP) - Op en bij Eindhoven Airport zijn naar schatting tussen de driehonderd en vijfhonderd actievoerders op de been. Ze willen een einde aan geluidsoverlast, gezondheidsschade en vervuiling voor omwonenden van het vliegveld.

2 uur geleden
Klimaatactivisten betreden omheind terrein Eindhoven Airport

EINDHOVEN (ANP) - Enkele honderden klimaatactivisten van Extinction Rebellion zijn zaterdag het terrein van Eindhoven Airport opgegaan waar de vliegtuigen opstijgen en landen.

2 uur geleden
Directeur Eindhoven Airport: we doen veel om te verduurzamen

EINDHOVEN (ANP) - Eindhoven Airport doet er zo veel mogelijk aan om snel te verduurzamen, zegt directeur Roel Hellemons zaterdag in een reactie op de aangekondigde demonstratie van Extinction Rebellion (XR). De klimaatactiegroep wil 's middag op het vliegveld demonstreren omdat er vanaf Eindhoven Airport volgens XR te veel vluchten zijn en omdat het vliegveld geen natuurvergunning zou hebben.

3 uur geleden