Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vier op de tien artsen: te veel nadruk op zorg in coronacrisis

Vier op de tien artsen: te veel nadruk op zorg in coronacrisis

UTRECHT (ANP) - Een aanzienlijke groep Nederlandse artsen vindt dat de overheid tijdens de coronacrisis "te veel nadruk legt op de zorg en te weinig op andere maatschappelijke gebieden, zoals economie en onderwijs". Met die stelling is ruim vier op de tien van de ondervraagden (44 procent) het eens in een peiling van vakblad Medisch Contact. Een net iets grotere groep (47 procent) is het ermee oneens. Aan de enquête deden 6809 artsen, voormalige artsen en geneeskundestudenten mee.

De jongste respondenten vinden het vaakst dat te veel nadruk op de zorg ligt, oudere artsen zijn daar vaker tevreden over. Dat artsen verdeeld zijn over de nadruk op de zorg, wil niet zeggen dat ze vinden dat het kabinet de coronacrisis slecht aanpakt. De grote meerderheid (81 procent) kan zich vinden in deze stelling over het kabinetsbeleid: "Niet alles gaat goed, maar ik bewonder hoe ze deze crisis bestrijden."

Van de ondervraagden vindt 11 procent dat het kabinet "veel te weinig doet om deze ontwrichtende ziekte in te perken", 8 procent onderschrijft de stelling: "Ze grijpen veel te hard in om een ziekte te bestrijden die niet veel voorstelt."

VVD populairst onder specialisten

Uit de peiling blijkt verder dat de VVD het populairst is onder de beroepsgroep. Van de ondervraagden zegt 21 procent voor de liberalen te gaan stemmen. D66 volgt met 18 procent, 12 procent gaat voor GroenLinks. PvdA zou op 8 procent van de artsenstemmen kunnen rekenen, CDA op 5 procent. Van de ondervraagden gaat 4 procent voor de ChristenUnie en 3 procent voor de Partij voor de Dieren. De overige partijen krijgen 1 procent of minder. Daaronder ook de PVV, die landelijk in de meeste peilingen op de tweede plaats staat.

De VVD is in de beroepsgroep overigens het populairst onder medisch specialisten. Bij de huisartsen wint D66, bij de ondervraagde arts-assistenten is GroenLinks de grootste partij. Er zijn in de laatste campagneweek nog stemmen van artsen te winnen. Volgens de peiling zweeft 15 procent van de artsen nog.

Inhoudelijk is gezondheidszorg voor 24 procent van de ondervraagden het belangrijkste thema in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Dat is goed voor een tweede plaats. De grootste groep ondervraagde artsen, 35 procent, koos 'klimaat en duurzaamheid' als meest bepalende thema voor hun partijkeuze. De economie volgt met 13 procent, Europa is voor 5 procent het belangrijkst.

Meer uit Binnenland

Europapa in één dag 1,2 miljoen Nederlandse streams op Spotify

DEN HAAG (ANP) - Het nummer Europapa van Joost Klein is vrijdag in Nederland meer dan 1,2 miljoen keer gestreamd. Dat blijkt uit de openbare cijfers van streamingdienst Spotify. Hiermee heeft Joost Klein mogelijk een nieuw record gevestigd. Het record stond de afgelopen jaren op naam van Duncan Laurence.

1 uur geleden
Uit voorzorg veel politie aanwezig bij uitvaart rapper Bigidagoe

AMSTERDAM (ANP) - Bij de uitvaart van de doodgeschoten rapper Bigidagoe is zaterdag veel politie aanwezig uit voorzorg. Dat was ook het geval op vrijdagavond, toen de afscheidsdienst werd gehouden.

1 uur geleden
COA: opnieuw minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1961 mensen de nacht van vrijdag op zaterdag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

2 uur geleden
Agnes Kant over vertrek Marijnissen: is niet eigen keuze

BUSSUM (ANP) - De leden van SP hebben zaterdag op het 29e congres van de partij met een staande ovatie afscheid genomen van Lilian Marijnissen, die begin december haar onmiddellijke vertrek als partijleider bekendmaakte. Partijgenoot Agnes Kant en voormalig SP-leider ging in haar toespraak in op het onvrijwillige vertrek van de partijleider. "Dat je gaat, is niet je eigen keuze."

3 uur geleden
Ruim 900.000 euro opgehaald met derde ALS Sunrise Walk

UTRECHT (ANP) - In de derde editie van de zogenoemde ALS Sunrise Walk in Utrecht is ruim 900.000 euro opgehaald voor onderzoek naar de dodelijke zenuw- en spierziekte. Ruim 3000 deelnemers deden mee met de wandeling die plaatsvond in de nacht van vrijdag op zaterdag, meldt de organiserende Stichting ALS Nederland.

3 uur geleden
Vrouw (23) aangehouden om bijten en schoppen beveiligers en agent

TILBURG (ANP) - In Tilburg is in de nacht van vrijdag op zaterdag een 23-jarige vrouw aangehouden omdat ze bij een uitgaansgelegenheid twee beveiligers en een politieagent had mishandeld. Ze bleek ook hard- en softdrugs bij zich te hebben. De twintiger zit nog vast.

5 uur geleden
Wakker Dier: 7 supermarkten zetten stappen naar meer plantaardig

AMSTERDAM (ANP) - Ook Aldi, Dirk, Lidl en Plus hebben beloofd ambitieuze stappen te zetten om meer plantaardige producten te verkopen, meldt Wakker Dier zaterdag. Eerder zeiden Albert Heijn, Ekoplaza en Odin dit te doen, waarmee nu zeven supermarkten de doelstelling van Wakker Dier omarmen "voor een transitie naar meer plantaardige eiwitten", aldus de organisatie.

6 uur geleden