Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vier mannen beschuldigd van omvertrekken beeld oud-president VS

Vier mannen beschuldigd van omvertrekken beeld oud-president VS

WASHINGTON (ANP/AFP) - Vier mannen worden ervan verdacht dat ze hebben geprobeerd een ​​standbeeld van de voormalige president Andrew Jackson omver te trekken. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Het incident gebeurde maandag vlakbij het Witte Huis in Washington tijdens antiracismeprotesten.

Demonstranten gebruikten touwen om het beeld naar beneden te halen. Op basis van videobeelden van de scène werden vier van hen geïdentificeerd. Ze zijn tussen de 20 en 47 jaar oud en werden vrijdag beschuldigd van 'vernietiging van federaal eigendom', een vergrijp waarop een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar staat.

Een van hen werd vrijdag gearresteerd en zaterdag voorgeleid aan de rechter, de andere drie zijn nog niet aangehouden, aldus het OM van Washington in een verklaring. "Deze aanklachten zouden een waarschuwing moeten zijn voor degenen die ervoor kiezen standbeelden en monumenten die de hoofdstad van ons land sieren te ontheiligen: uw gewelddadig gedrag en crimineel gedrag worden niet getolereerd", aldus de verklaring.

Jackson was een van de oprichters van de Democratische partij en een van de eerste Democratische presidenten. Hij is een controversiële figuur vanwege een wet uit 1830 waarin staat dat alle inheemse Amerikanen naar het westen van het land moesten worden gedeporteerd, om ze zo te kunnen onderwerpen.

Meer uit Buitenland

Biden na aanvallen op Kyiv: geef Oekraïne wat het nodig heeft

KYIV (ANP/AFP) - In een reactie op de Russische aanvallen op Kyiv zei de Amerikaanse president Joe Biden maandag tegen verslaggevers: "Het is niet onverwacht". En hij voegde eraan toe: "Daarom moeten we Oekraïne alles blijven geven wat het nodig heeft."

2 uur geleden
RAF-terrorist die twee Nederlandse douaniers neerschoot overleden

FRANKFURT (ANP) - De Duitse voormalige Rote Armee Fraktion (RAF)-terrorist Rolf Heissler is overleden, meldt het Duitse tijdschrift Bild. Heissler vermoordde in 1978 samen met een handlanger twee Nederlandse douanebeambten in Kerkrade. De reeds zwaargewonde en weerloze mannen werden met schoten van dichtbij geëxecuteerd, schrijft Bild.

7 uur geleden
Wapenstilstand in Soedan met nog eens vijf dagen verlengd

KHARTOEM (ANP/RTR) - De Soedanese overheidstroepen en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) zijn een verlenging met vijf dagen overeengekomen van het staakt-het-vuren dat zij op 20 mei hebben ondertekend, meldt het Amerikaanse Bureau voor Afrikaanse Zaken. De verlenging kwam mede tot stand door bemiddeling van Saudi-Arabië en de VS, die ook bij de oorspronkelijke wapenstilstand bemiddelden. Dat staakt-het-vuren liep van 20 tot 29 mei. De nieuwe wapenstilstand eindigt op 3 juni.

8 uur geleden
NAVO-soldaten gewond na clash met Servische demonstranten Kosovo

ZVECAN (ANP/AFP/RTR) - Vredeshandhavers onder leiding van de NAVO hebben maandag Servische demonstranten uiteengedreven die in het noorden van Kosovo opnieuw met de politie in conflict waren geraakt. Daarbij raakten 25 soldaten uit Hongarije en Italië gewond, meldt de door de NAVO aangestuurde Kosovo Force (KFOR). Het betrof onder meer botbreuken en brandwonden. Die laatste werden veroorzaakt door de brandbommen die de demonstranten gooiden.

9 uur geleden
Lula breekt lans voor toetreding Venezuela tot BRICS-alliantie

BRASILIA (ANP/RTR) - De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva zegt een verzoek te steunen van buurland Venezuela om toe te treden tot de BRICS-alliantie, waartoe behalve Brazilië ook Rusland, India, China en Zuid-Afrika behoren. Lula zei dit ter gelegenheid van een bezoek van de Venezolaanse president Nicolas Maduro.

9 uur geleden
Libië spreekt 23 doodstraffen uit om campagne Islamitische Staat

TRIPOLI (ANP/RTR) - Een Libische rechtbank heeft maandag 23 mensen ter dood veroordeeld en nog eens 14 tot levenslang om hun betrokkenheid bij een dodelijke campagne van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in 2015. Daarbij werd onder meer een groep Egyptische christenen onthoofd en werd de stad Sirte ingenomen.

10 uur geleden
Internationale afschuw over antihomowet Oeganda

KAMPALA (ANP/RTR) - Onder meer de Verenigde Staten en internationale organisaties reageren met afschuw op de nieuwe antihomowet in Oeganda, die door president Yoweri Museveni is goedgekeurd. De Amerikaanse president Joe Biden overweegt sancties zoals visabeperkingen voor Oegandezen en minder hulp. Hij spreekt over een tragische schending van mensenrechten.

10 uur geleden