Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vier mannen beschuldigd van omvertrekken beeld oud-president VS

Vier mannen beschuldigd van omvertrekken beeld oud-president VS

WASHINGTON (ANP/AFP) - Vier mannen worden ervan verdacht dat ze hebben geprobeerd een ​​standbeeld van de voormalige president Andrew Jackson omver te trekken. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Het incident gebeurde maandag vlakbij het Witte Huis in Washington tijdens antiracismeprotesten.

Demonstranten gebruikten touwen om het beeld naar beneden te halen. Op basis van videobeelden van de scène werden vier van hen geïdentificeerd. Ze zijn tussen de 20 en 47 jaar oud en werden vrijdag beschuldigd van 'vernietiging van federaal eigendom', een vergrijp waarop een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar staat.

Een van hen werd vrijdag gearresteerd en zaterdag voorgeleid aan de rechter, de andere drie zijn nog niet aangehouden, aldus het OM van Washington in een verklaring. "Deze aanklachten zouden een waarschuwing moeten zijn voor degenen die ervoor kiezen standbeelden en monumenten die de hoofdstad van ons land sieren te ontheiligen: uw gewelddadig gedrag en crimineel gedrag worden niet getolereerd", aldus de verklaring.

Jackson was een van de oprichters van de Democratische partij en een van de eerste Democratische presidenten. Hij is een controversiële figuur vanwege een wet uit 1830 waarin staat dat alle inheemse Amerikanen naar het westen van het land moesten worden gedeporteerd, om ze zo te kunnen onderwerpen.

Meer uit Buitenland

Media: schutter Trump half uur voor aanslag gespot op dak gebouw

BUTLER (ANP) - Thomas Crooks, de man die zaterdag in de Amerikaanse staat Pennsylvania een aanslag pleegde op oud-president Donald Trump, werd ongeveer een half uur voor hij schoten loste door agenten gespot op een dak. Dat meldt de lokale nieuwszender Channel 11 op basis van politiebronnen. Trump raakte bij de aanslag lichtgewond, maar een omstander en later ook de schutter zelf werden gedood.

53 minuten geleden
Biden: niemand heeft meer voor de Palestijnen gedaan dan ik

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft gezegd dat hij "de Palestijnen zeer steunt" en "meer voor de Palestijnse gemeenschap heeft gedaan dan wie dan ook". Dat zei Biden in een interview waarin hij zichzelf ook een "zionist" noemde.

2 uur geleden
Trump arriveert op Republikeins partijcongres met oor in verband

MILWAUKEE (ANP) - De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump is maandagavond lokale tijd gearriveerd op het Republikeinse partijcongres in Milwaukee, in de staat Wisconsin. De oud-president had een verband over zijn oor, waaraan hij zaterdag gewond was geraakt toen hij tijdens een campagnebijeenkomst in Pennsylvania werd beschoten.

2 uur geleden
Biden bereid in september opnieuw in debat te gaan met Trump

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft bevestigd dat hij in september opnieuw in debat wil gaan met de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. In het eerste debat van de huidige campagne voor de verkiezingen, vorige maand, oogde Biden regelmatig verward en fragiel.

3 uur geleden
Nieuw, rechtser Europarlement buigt zich meteen over de posten

STRAATSBURG (ANP) - Een nieuw, rechtser Europees Parlement treedt dinsdag aan. Nog maar nauwelijks geïnstalleerd moeten de nieuwe Europarlementariërs deze week meteen belangrijke beslissingen nemen over posten en taakverdeling. Ze kiezen bijvoorbeeld een nieuwe voorzitter voor henzelf, én een voor de Europese Commissie.

3 uur geleden
WSJ: Musk wil 45 miljoen dollar per maand uitgeven voor Trump

WASHINGTON (ANP) - Miljardair Elon Musk heeft gezegd dat hij van plan is ongeveer 45 miljoen dollar per maand te geven aan een nieuwe pro-Trump super PAC, meldt The Wall Street Journal. Een 'super PAC' is een politiek actiecomité dat onbeperkt geld mag spenderen ten gunste van politieke kandidaten, in dit geval de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump.

3 uur geleden
Aanklagers in beroep tegen verwerping zaak om documenten Trump

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat in beroep tegen het verwerpen van de strafzaak tegen oud-president Donald Trump over het achterhouden van geheime documenten. Dat meldt een woordvoerder van speciaal aanklager Jack Smith in een verklaring, naar aanleiding van de uitspraak eerder op maandag.

5 uur geleden