Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vier maanden cel voor bedreiger RIVM-baas Jaap van Dissel

Vier maanden cel voor bedreiger RIVM-baas Jaap van Dissel

DEN HAAG (ANP) - De politierechter in Den Haag heeft woensdag een 48-jarige man uit Sittard veroordeeld tot vier maanden cel voor het bedreigen van RIVM-baas Jaap van Dissel. Dat is conform de eis. Bart van W. uitte doodsbedreigingen in een besloten Facebook-groep en ook vorige maand tijdens een demonstratie voor de Haagse rechtbank, waar op dat moment twee vrouwen terechtstonden voor eveneens het bedreigen van de RIVM-baas.

Van Dissel wordt ernstig bedreigd door een groep mensen die in complotten geloven, onder wie Van W. Zij geloven dat de RIVM-baas behoort tot een satanistisch en elitair pedonetwerk. "Verdachte gelooft kennelijk dat Van Dissel een moordenaar en een pedofiel is. Hij acht het geoorloofd om daartoe strafbare feiten te plegen. Er is sprake van eigenrichting", aldus de officier van justitie.

De baas van het RIVM is volgens de officier overigens niet de enige op wie Van W. zijn pijlen richt. "Hij deinst niet terug voor het bedreigen van (andere) publieke personen en personen met een publieke taak. Hij heeft daarvoor meerdere voorwaardelijke gevangenisstraffen openstaan." Dat hij de bedreigingen aan het adres van Van Dissel uitte op het moment dat er een zaak tegen twee andere bedreigers aan de gang was, omschrijft de officier van justitie als "maatschappij ondermijnend".

De rechter veroordeelde deze twee vrouwen vorige maand tot acht en zes weken cel. Zij hadden in een groepsapp van berichtendienst Telegram opgeroepen tot het plegen van geweld tegen Van Dissel. In die chat werd ook diens huisadres gedeeld en opgeroepen om 'met bakstenen' naar de verjaardag van de RIVM-directeur te gaan.

Meer uit Binnenland

Tientallen klimaatactivisten XR gearresteerd op Eindhoven Airport

EINDHOVEN (ANP) - De Koninklijke Marechaussee heeft zaterdagmiddag zo'n tachtig klimaatactivisten aangehouden op Eindhoven Airport. Enkele honderden demonstranten waren het terrein waar privéjets staan geparkeerd binnengedrongen nadat ze een hek kapot hadden geknipt. De groep kreeg sinds 14.00 uur van de marechaussee de tijd om vrijwillig te vertrekken, maar enkele tientallen actievoerders weigerden dat.

43 minuten geleden
Marechaussee stelt onderzoekt in naar klimaatactivisten Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - De Koninklijke Marechaussee stelt een onderzoek in naar de groep klimaatactivisten die zaterdag door een hek het terrein van Eindhoven Airport is opgegaan. Dat meldt een woordvoerder van de marechaussee zaterdag.

2 uur geleden
XR: mogen niet weg van terrein Eindhoven Airport om onderzoek

EINDHOVEN (ANP) - Extinction Rebellion (XR) zegt dat de groep activisten het terrein op Eindhoven Airport waar de privéjets staan niet mogen verlaten voor 14.00 uur. De politie zou volgens een woordvoerder van de actievoerders onderzoek doen naar hoe de groep het terrein op is gekomen.

2 uur geleden
Marechaussee: situatie Eindhoven Airport onder controle

EINDHOVEN (ANP) - De situatie op Eindhoven Airport, waar een klimaatdemonstratie gaande is, is onder controle. Dat meldt de Koninklijke Marechaussee op Twitter. Marechaussee en politie hebben het gebied afgezet.

2 uur geleden
XR niet van plan om vliegtuigen op Eindhoven Airport te blokkeren

EINDHOVEN (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR) zegt niet van plan te zijn de landingsbaan van Eindhoven Airport op te gaan. Het is enkele honderden activisten zaterdag gelukt om een hek kapot te knippen en daar doorheen te gaan en zo het terrein te betreden. Volgens een woordvoerder van XR bevindt de groep zich op het terrein waar privéjets staan geparkeerd.

2 uur geleden
Honderden klimaatactivisten met zang en vlag op Eindhoven Airport

EINDHOVEN (ANP) - Op en bij Eindhoven Airport zijn naar schatting tussen de driehonderd en vijfhonderd actievoerders op de been. Ze willen een einde aan geluidsoverlast, gezondheidsschade en vervuiling voor omwonenden van het vliegveld.

3 uur geleden
Klimaatactivisten betreden omheind terrein Eindhoven Airport

EINDHOVEN (ANP) - Enkele honderden klimaatactivisten van Extinction Rebellion zijn zaterdag het terrein van Eindhoven Airport opgegaan waar de vliegtuigen opstijgen en landen.

3 uur geleden