
Vier jaar cel voor brandstichting tijdens Coolsingelrellen
ROTTERDAM (ANP) - De rechtbank in Rotterdam heeft dinsdag een 39-jarige Rotterdammer veroordeeld tot vier jaar cel voor zijn betrokkenheid bij brandstichting tijdens de coronarellen op de Rotterdamse Coolsingel op 19 november vorig jaar. Door de brand ging een politieauto in vlammen op en ontstond forse schade aan het monumentale Erasmushuis. Het ging om een levensgevaarlijke brand, aldus de rechtbank, die ruim boven de strafeis van 36 maanden van het Openbaar Ministerie uitging.
De verdachte heeft tijdens de extreem gewelddadige rellen een brandende fakkel aan een onbekend gebleven persoon gegeven. Die stak daarmee de politieauto in brand. De veroordeelde Rotterdammer filmde de brandstichting "juichend" met zijn telefoon. Hij heeft een opruiende rol gespeeld, oordeelt de rechtbank.
De feiten zijn zo ernstig dat de rechtbank een hogere straf dan geëist noodzakelijk vindt. Ook de schade is meegewogen én het zeer uitgebreide strafblad van de man. In het vonnis wees de rechtbank er verder op dat de verdachte pas verantwoordelijkheid voor zijn daden heeft genomen nadat de politie het videomateriaal op zijn telefoon had beschreven.
Wooncomplex
De politieauto stond nabij een wooncomplex. Volgens de brandweer had de brand daarnaar kunnen overslaan. Als het tot een evacuatie zou zijn gekomen, zou dit een levensgevaarlijke operatie zijn geweest. De roet- en glasschade aan het Erasmushuis, een kantoorgebouw, is door de eigenaar geraamd op ruim 300.000 euro.
In het vonnis wees de rechtbank onder meer op de impact die de geweldsorgie in Rotterdam op politiemensen heeft gehad. De politie werd in het nauw gedreven en zag zich genoodzaakt te schieten. Er vielen vijf gewonden. In totaal hield de politie 73 mensen aan. Een aantal van hen is al veroordeeld.
Naast de opgelegde celstraf moet de verdachte duizenden euro’s schadevergoeding betalen, aan zowel de eigenaar van het Erasmusgebouw als aan de politie.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De door NSC en SGP afgedwongen toezegging van asielminister David van Weel aan NSC en SGP over de asielwet heeft de kans voor die wet in de Eerste Kamer vergroot. Dat zegt demissionair minister Eddy van Hijum (NSC, Sociale Zaken) voorafgaand aan de ministerraad.
6 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De AIVD en de MIVD concluderen samen met de Duitse inlichtingendienst BND dat Rusland steeds meer chemische wapens inzet in Oekraïne.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De douane heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 15.600 kilo cocaïne in de Nederlandse zeehavens onderschept. Dat is 400 kilo minder dan in de eerste zes maanden van 2024.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Voedingscentrum waarschuwt mensen die willen afvallen niet te licht te denken over het gebruik van medicatie. "Het lijkt misschien makkelijk, maar onderschat de gevolgen niet", zegt directeur Petra Verhoef in Trouw over middelen als Ozempic en Wegovy.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft in meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel dat de minister van Volkshuisvesting meer regie moet geven over de bouw en verdeling van huizen. Door een eerder aangenomen aanpassing op voorstel van de PVV wordt het gemeenten daarmee ook verboden statushouders voorrang te geven bij de toewijzing van woningen.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is "buitengewoon teleurgesteld" dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met de asielwetten. Een woordvoerder laat weten dat de VNG de Eerste Kamer zal proberen "te overtuigen van de onhaalbaarheid" ervan.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - UNICEF Nederland heeft grote zorgen over de door de Tweede Kamer aangenomen asielwetten. "De impact op kinderen is ingrijpend, maar nergens blijkt dat hun belang serieus is meegewogen", laat de VN-kinderrechtenorganisatie weten.
8 uur geleden