Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vier jaar cel voor brandstichting tijdens Coolsingelrellen

Vier jaar cel voor brandstichting tijdens Coolsingelrellen

ROTTERDAM (ANP) - De rechtbank in Rotterdam heeft dinsdag een 39-jarige Rotterdammer veroordeeld tot vier jaar cel voor zijn betrokkenheid bij brandstichting tijdens de coronarellen op de Rotterdamse Coolsingel op 19 november vorig jaar. Door de brand ging een politieauto in vlammen op en ontstond forse schade aan het monumentale Erasmushuis. Het ging om een levensgevaarlijke brand, aldus de rechtbank, die ruim boven de strafeis van 36 maanden van het Openbaar Ministerie uitging.

De verdachte heeft tijdens de extreem gewelddadige rellen een brandende fakkel aan een onbekend gebleven persoon gegeven. Die stak daarmee de politieauto in brand. De veroordeelde Rotterdammer filmde de brandstichting "juichend" met zijn telefoon. Hij heeft een opruiende rol gespeeld, oordeelt de rechtbank.

De feiten zijn zo ernstig dat de rechtbank een hogere straf dan geëist noodzakelijk vindt. Ook de schade is meegewogen én het zeer uitgebreide strafblad van de man. In het vonnis wees de rechtbank er verder op dat de verdachte pas verantwoordelijkheid voor zijn daden heeft genomen nadat de politie het videomateriaal op zijn telefoon had beschreven.

Wooncomplex

De politieauto stond nabij een wooncomplex. Volgens de brandweer had de brand daarnaar kunnen overslaan. Als het tot een evacuatie zou zijn gekomen, zou dit een levensgevaarlijke operatie zijn geweest. De roet- en glasschade aan het Erasmushuis, een kantoorgebouw, is door de eigenaar geraamd op ruim 300.000 euro.

In het vonnis wees de rechtbank onder meer op de impact die de geweldsorgie in Rotterdam op politiemensen heeft gehad. De politie werd in het nauw gedreven en zag zich genoodzaakt te schieten. Er vielen vijf gewonden. In totaal hield de politie 73 mensen aan. Een aantal van hen is al veroordeeld.

Naast de opgelegde celstraf moet de verdachte duizenden euro’s schadevergoeding betalen, aan zowel de eigenaar van het Erasmusgebouw als aan de politie.

Meer uit Binnenland

Forse kritiek op VVD na intrekken steun spreidingswet asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans heeft in de Tweede Kamer de wind van voren gekregen in het debat over de spreidingswet asielzoekers. Vooral de voormalige coalitiegenoten D66, CDA en ChristenUnie (CU) hadden forse kritiek op de draai die de VVD heeft gemaakt na de val van het kabinet begin juli. De VVD is nu fel tegen de spreidingswet, terwijl de liberalen die tot juli wel wilden.

48 minuten geleden
Aantal dakloze mensen in Nederland vorig jaar gedaald

DEN HAAG (ANP) - Nederland telde vorig jaar naar schatting 26.600 dakloze mensen tussen de 18 en 65 jaar. Dat waren er minder dan in het jaar daarvoor, toen er nog sprake was van 32.000 daklozen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferd. Ruim 38 procent van alle daklozen staat ingeschreven in één van de vier grote steden, aldus het CBS, en acht op de tien dakloze mensen is man.

2 uur geleden
PVV-Kamerlid vult 6 uur spreektijd over asielwet bij lange na niet

DEN HAAG (ANP) - De zes uur spreektijd die PVV-Kamerlid Gidi Markuszower had aangevraagd voor het Kamerdebat over de spreidingswet asielzoekers, heeft hij bij lange na niet benut. Na iets meer dan twee uur, inclusief enkele interrupties, hield hij het woensdag tegen middernacht voor gezien.

2 uur geleden
Heijnen fluit NS terug om spitsheffing, Kamer nog niet gerust

DEN HAAG (ANP) - De NS moet de omstreden spitsheffing opnieuw overwegen en bovendien met alternatieven komen, zegt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Een externe partij gaat de alternatieven van de NS beoordelen. Ook mag de NS in het vervolg alleen nieuwe tarieven invoeren met goedkeuring van het kabinet en de Tweede Kamer. En voor 2026 komt er überhaupt geen spitsheffing. Heijnen komt binnenkort met een brief waarin ze de aanscherpingen verder uitwerkt.

4 uur geleden
Curaçao betaalt miljoenen voor voormalig openluchtbordeel

WILLEMSTAD (ANP) - Curaçao heeft dinsdag tijdens een veiling het voormalige openluchtbordeel Campo Alegre gekocht. Premier Gilmar 'Pik' Pisas legde namens de overheid 8 miljoen Antilliaanse gulden neer, omgerekend 4,2 miljoen euro.

5 uur geleden
Acteur Bas Muijs eerder dit jaar gegijzeld en zwaar mishandeld

ARNHEM (ANP) - Acteur Bas Muijs is in maart van dit jaar gegijzeld en zwaar mishandeld in Arnhem. Dat bevestigt zijn advocaat Petra Breukink dinsdag nadat roddelvlogger Yvonne Coldeweijer via Instagram meldde dat de acteur slachtoffer was in deze zaak. Het AD berichtte in juni al over de zaak, maar destijds was nog niet duidelijk dat het om Muijs ging.

7 uur geleden
Huurprijzen in juli 2024 waarschijnlijk met zo'n 5 procent omhoog

DEN HAAG (ANP) - De huurprijzen voor de vrije sector en de sociale huur stijgen volgend jaar naar verwachting met respectievelijk maximaal 4,9 procent en 5,8 procent. Dat meldt demissionair woonminister Hugo de Jonge dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

8 uur geleden