Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vier jaar cel voor brandstichting kathedraal Nantes

Vier jaar cel voor brandstichting kathedraal Nantes

NANTES (ANP) - De vrijwilliger die in 2020 brand stichtte in een kathedraal in het Franse Nantes, heeft een gevangenisstraf van vier jaar gekregen. De man wordt ook verdacht van betrokkenheid bij de dood van een priester in 2021, die zaak zal later dienen.

Bij de brand in de Cathédrale Saint-Pierre-et-Saint-Paul ging onder meer het orgel in vlammen op. Dat dateerde uit 1621 en doorstond onder meer de Franse Revolutie en bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook zijn voorwerpen, glas-in-loodramen en schilderijen verloren gegaan. De eigenaren van de kathedraal schatten de schade op zo'n 40 miljoen euro.

De brandstichter is een 42-jarige man uit Rwanda die in 2012 naar Frankrijk kwam. Hij vroeg meerdere keren asiel aan maar kreeg in 2019 te horen dat hij het land moest verlaten. De aanklager in de zaak stelde dat hij de brand heeft gesticht uit woede daarover. De man zelf getuigde dat hij op de dag van de brand naar de kathedraal was gekomen om te bidden, maar dat er iets in hem knapte toen hij langs een plek in het gebouw kwam waar hij zou zijn mishandeld in 2018. Naast zijn gevangenisstraf mag de man de komende vijf jaar ook geen wapens in zijn bezit hebben en niet in de buurt van Nantes komen.

Meer uit Buitenland

Frankrijk zet 6000 extra agenten in bij aankomst olympische vlam

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk zet ongeveer 6000 extra agenten in tijdens de aankomst van de olympische vlam in Marseille. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin heeft de veiligheidsmaatregel vrijdag bekendgemaakt.

8 minuten geleden
Japanse stad verhult zicht op berg Fuji om toeristen te weren

FUJIKAWAGUCHIKO (ANP/AFP) - Het Japanse stadje Fujikawaguchiko heeft aangekondigd een zwart scherm van 2,5 meter hoog en twintig meter lang te zullen installeren om de bekende Mount Fuji aan het zicht te onttrekken van toeristen. Daarmee willen de autoriteiten de overlast tegengaan die de voornamelijk buitenlandse toeristen in Fujikawaguchiko veroorzaken.

4 uur geleden
Chinese president Xi Jinping spreekt Amerikaanse minister Blinken

BEIJING/MOSKOU (ANP/AFP/DPA) - De Chinese president Xi Jinping heeft vrijdag de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken ontvangen. Blinken brengt een bezoek van drie dagen aan China, onder meer om er op aan te dringen dat de Volksrepubliek geen producten meer aan Rusland levert die nuttig zijn voor de Russische bewapening of wapenindustrie.

6 uur geleden
Media: Israël zou vrijlaten van minder gegijzelden accepteren

JERUZALEM (ANP/DPA) - Volgens mediaberichten is Israël bereid af te zien van de oorspronkelijke eis van het vrijlaten van veertig gegijzelden door Hamas in ruil voor een tijdelijk staakt-het-vuren. Israëlische media hebben donderdag gemeld dat Israël bereid zou zijn de vrijlating van twintig gijzelaars te accepteren, zolang het vrouwen, mannen boven de vijftig en ernstig zieken zijn.

9 uur geleden
Griekenland levert geen Patriots aan Oekraïne

ATHENE (ANP/DPA) - Griekenland zal geen Patriot-systemen of luchtdoelraketten van het type S-300 aan Oekraïne leveren, zei de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis donderdag. Volgens Mitsotakis heeft Griekenland al ander defensiematerieel naar Oekraïne gestuurd, maar kan Athene geen wapensystemen leveren die cruciaal zijn voor Griekenland.

13 uur geleden
Zelensky wil buitenlandse investeringen in Oekraïense defensie

KYIV (ANP/DPA/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky wil de binnenlandse defensieproductie uitbreiden met hulp van het Westen, zei hij donderdag in zijn dagelijkse videotoespraak. Zelensky zei dat hij internationale partners die niet over eigen productiecapaciteiten beschikken vraagt ​​om te investeren in de Oekraïense defensiesector, om gezamenlijk wapens te produceren en het front te versterken.

15 uur geleden
Deel hof vindt president VS tot op zekere hoogte onschendbaar

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De conservatieve rechters van het Amerikaanse hooggerechtshof hebben laten doorschemeren dat een president tot op zekere hoogte onschendbaarheid geniet tegen strafvervolging. Dat gaven ze aan in de zaak die door Donald Trump voor het hof is gebracht over beschuldigingen dat hij probeerde te knoeien met de uitslag van de presidentsverkiezingen in 2020.

20 uur geleden