Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vier grote EU-landen en Nederland: voer in 2023 winsttaks in

Vier grote EU-landen en Nederland: voer in 2023 winsttaks in

PRAAG (ANP) - Nederland, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië blijven vasthouden aan de invoering van een wereldwijd minimumtarief voor winstbelasting van 15 procent voor grote bedrijven. In een gezamenlijke verklaring van de vijf eurolanden zeggen minister Sigrid Kaag en haar collega's dat "bedrijven, nu de inflatie de koopkracht van onze burgers zwaar treft, een eerlijk deel van de lasten moeten dragen om de impact van de wereldwijde energiecrisis te verlichten". Ze willen dat de winsttaks in 2023 uiterlijk wordt ingevoerd.

De verklaring is afgegeven in Praag, waar de 27 EU-ministers van Financiën bijeen zijn. Eerder vrijdag zei Kaag al dat de EU-landen zo nodig zonder Hongarije een minimumtarief voor winstbelasting van 15 procent moeten invoeren. Dat land blokkeert een richtlijn over een Europees minimumtarief voor grote multinationals, ondanks een akkoord in internationaal verband dat Hongarije wel heeft onderschreven.

In de verklaring zeggen de vijf eerst nog enkele weken te wachten of er unanimiteit kan worden bereikt over de belastingrichtlijn, zonder Hongarije te noemen. Als dat niet lukt zoeken ze een andere weg om te zorgen dat multinationals met een jaaromzet van 750 miljoen euro of meer nergens ter wereld minder dan 15 procent belasting mogen betalen. Het doel is belastingontwijking en -ontduiking tegen te gaan.

Signaal

Volgens Kaag geven de vijf met hun verklaring "een belangrijk signaal" dat ze ook zonder die ene dwarsligger verder kunnen. "Het is tijd om te handelen", zei ze bij een mondelinge toelichting door alle vijf ondertekenaars. "En ik ben blij dat Nederland mee kan doen."

Ook willen de vijf uiterlijk half 2023 een verdrag sluiten over de verdeling van de winsten over de landen waar een multinational actief is.

De verklaring is ook ondertekend door de Duitse minister Christian Lindner, de Franse minister Bruno Le Maire, de Spaanse Nadia Calviño en de Italiaan Daniele Franco.

Meer uit Financieel

Ierse zakenman en rugbyspeler Tony O'Reilly overleden

DUBLIN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De spraakmakende Ierse zakenman en rugbyspeler Tony O'Reilly is zaterdag op 88-jarige leeftijd overleden.

2 uur geleden
Meldingen van nieuwe pinstoring in winkels

DEN HAAG (ANP) - Er zijn meldingen van een nieuwe pinstoring in winkels, na de landelijke storing bij pinbetalingen op donderdagavond. Bij de website allestoringen.nl zijn er honderden meldingen gekomen. De storing zou met name winkels in Amsterdam en Rotterdam treffen, aldus de website.

19 uur geleden
Russische rechtbank legt beslag op bezittingen Deutsche Bank

SINT-PETERSBURG (ANP/RTR) - Een Russische rechtbank heeft beslag laten leggen op bezittingen van Deutsche Bank in Rusland als onderdeel van een rechtszaak waarbij de Duitse bank is betrokken. Het gaat om geld, vastgoed en aandelen die Deutsche Bank in Rusland heeft.

20 uur geleden
Corruptieonderzoek naar landbouwminister China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen onderzoek naar landbouwminister Tang Renjian om ernstige schendingen van "wet en discipline". Dat heeft de nationale toezichthouder CCDI bekendgemaakt.

21 uur geleden
Flinke stijging nikkelprijs door onrust Nieuw-Caledonië

LONDEN (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De prijs van nikkel, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor roestvrij staal en batterijen, is gestegen naar het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar door de onrust in Nieuw-Caledonië. Het Franse overzeese gebied is een belangrijke producent van nikkel en door de rellen is de productie van het metaal op de eilandengroep ten oosten van Australië behoorlijk verstoord.

23 uur geleden
Canada bekijkt hogere importheffingen elektrische auto's China

OTTAWA (ANP/BLOOMBERG) - Canada overweegt de importheffingen op elektrische auto's uit China te verhogen, in navolging van de forse verhogingen door de Verenigde Staten. Dat heeft de Canadese minister voor Handel gezegd.

1 dag geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

1 dag geleden