
Vier grote EU-landen en Nederland: voer in 2023 winsttaks in
PRAAG (ANP) - Nederland, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië blijven vasthouden aan de invoering van een wereldwijd minimumtarief voor winstbelasting van 15 procent voor grote bedrijven. In een gezamenlijke verklaring van de vijf eurolanden zeggen minister Sigrid Kaag en haar collega's dat "bedrijven, nu de inflatie de koopkracht van onze burgers zwaar treft, een eerlijk deel van de lasten moeten dragen om de impact van de wereldwijde energiecrisis te verlichten". Ze willen dat de winsttaks in 2023 uiterlijk wordt ingevoerd.
De verklaring is afgegeven in Praag, waar de 27 EU-ministers van Financiën bijeen zijn. Eerder vrijdag zei Kaag al dat de EU-landen zo nodig zonder Hongarije een minimumtarief voor winstbelasting van 15 procent moeten invoeren. Dat land blokkeert een richtlijn over een Europees minimumtarief voor grote multinationals, ondanks een akkoord in internationaal verband dat Hongarije wel heeft onderschreven.
In de verklaring zeggen de vijf eerst nog enkele weken te wachten of er unanimiteit kan worden bereikt over de belastingrichtlijn, zonder Hongarije te noemen. Als dat niet lukt zoeken ze een andere weg om te zorgen dat multinationals met een jaaromzet van 750 miljoen euro of meer nergens ter wereld minder dan 15 procent belasting mogen betalen. Het doel is belastingontwijking en -ontduiking tegen te gaan.
Signaal
Volgens Kaag geven de vijf met hun verklaring "een belangrijk signaal" dat ze ook zonder die ene dwarsligger verder kunnen. "Het is tijd om te handelen", zei ze bij een mondelinge toelichting door alle vijf ondertekenaars. "En ik ben blij dat Nederland mee kan doen."
Ook willen de vijf uiterlijk half 2023 een verdrag sluiten over de verdeling van de winsten over de landen waar een multinational actief is.
De verklaring is ook ondertekend door de Duitse minister Christian Lindner, de Franse minister Bruno Le Maire, de Spaanse Nadia Calviño en de Italiaan Daniele Franco.
Meer uit Financieel
EPE (ANP) - Wibra heeft een goed jaar achter de rug. De Nederlandse budgetwinkelketen zag de inkomsten vorig jaar naar recordhoogte stijgen en opende tientallen nieuwe winkels. Het concern speelt naar eigen zeggen in op de "groeiende vraag naar toegankelijke, betaalbare winkels".
41 minuten geledenBEIJING (ANP/RTR) - China neemt maatregelen tegen vermeende dumpingpraktijken van Europese brandy, voornamelijk cognac uit Frankrijk. Na maandenlang onderzoek hebben de Chinese autoriteiten besloten voor een periode van vijf jaar invoerheffingen tot 34,9 procent op te leggen. Deze gaan zaterdag in. Grote cognacproducenten als Rémy Cointreau, Pernod Ricard en Hennessy krijgen evenwel een vrijstelling.
45 minuten geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - Het grote Amerikaanse levensmiddelenconcern Mondelēz, bekend van merken als Milka, Toblerone, Oreo, Côte d'Or en Cadbury, wil dat de invoering van de Europese ontbossingswet opnieuw met een jaar wordt uitgesteld. Het bedrijf steunt volgens Massimiliano Di Domenico, vicepresident bedrijfs- en overheidszaken van Mondelēz, de EU-ontbossingswet, maar dringt er bij beleidsmakers op aan rekening te houden met de "realiteit".
1 uur geledenPARIJS (ANP) - Medewerkers van bijvoorbeeld KLM hoeven niet te vrezen voor hun baan door de overname van de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS. Volgens topman Ben Smith van Air France-KLM streeft het luchtvaartconcern juist naar verdere groei met de toevoeging van SAS.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) is begonnen met een strafrechtelijk onderzoek naar "een groothandel in onder meer scheepsbenodigdheden in de omgeving van Rotterdam". Het bedrijf zou goederen en diensten hebben geleverd die in strijd zijn met Europese sancties tegen Rusland. De dienst zegt niet om welk bedrijf het precies gaat.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag, na de winstbeurt een dag eerder. Beleggers deden het rustig aan door het naderen van de deadline voor de invoering van de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump.
3 uur geledenLONDEN (ANP) - Het aantal toeristische trips wereldwijd blijft de komende jaren naar verwachting sterk groeien. Dat meldt het World Economic Forum op basis van een nieuw rapport. De reisindustrie zal tegen 2034 naar verwachting 30 miljard reizen verwerken, tegen ongeveer 21 miljard reizen vorig jaar.
3 uur geleden