Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vier Eris-verdachten niet in rechtbank door corona-quarantaine

Vier Eris-verdachten niet in rechtbank door corona-quarantaine

SCHIPHOL (ANP) - Vier verdachten in het omvangrijke liquidatieproces rond motorclub Caloh Wagoh zijn dinsdag niet in de rechtbank op Schiphol omdat zij in quarantaine zitten, omdat ze besmet zijn met corona of in aanraking zijn geweest met een besmet iemand. Vanaf dinsdag begint het requisitoir van het Openbaar Ministerie, daar zijn zes dagen voor uitgetrokken. De strafeisen tegen de negentien verdachten in de strafzaak met de naam Eris worden vrijdag 21 januari verwacht.

Bij de vier verdachten zijn iPads bezorgd in de gevangenis, zodat zij via videoverbinding de zittingen kunnen volgen. Ook is per koerier de tekst van het requisitoir bezorgd, mocht de verbinding haperen, liet de rechter bij aanvang van de zitting weten.

Het monsterproces gaat onder meer over vijf moorden, diverse pogingen daartoe, verboden wapenbezit en afpersing. "Het gemak waarmee beslist werd over leven en dood van anderen is onthutsend en kent nauwelijks zijn weerga", zei de officier van justitie dinsdagochtend. "Naast de gruwelijke feiten is het gebrek aan professionaliteit en soms de onverholen knulligheid bij het plegen en voorbereiden van een groot deel van de delicten, ronduit bizar te noemen."

Moordmakelaar

Hoofdverdachte is Caloh Wagoh-oprichter Delano R. Hij zou hebben gefungeerd als moordmakelaar en heeft naar verluidt opdrachten aangenomen van onder anderen Ridouan Taghi en deze binnen de inmiddels verboden motorclub hebben uitgezet. Taghi is geen verdachte in Eris, maar wel in het andere megaproces Marengo. De officier noemde de samenwerking tussen R. en Taghi "catastrofaal". Volgens haar had Taghi met R. "een handlanger die bereid was zijn dodenlijst af te werken nadat anderen tegen de lamp waren gelopen".

Eris en Marengo volgen elkaar chronologisch op. Marengo 'eindigt' met de vergismoord op Hakim Changachi begin januari 2017. Eris 'begint' met de vermoedelijke vergelding voor deze vergissing, de moord op Justin Jap Tjong eind januari 2017. Deze moord zou in opdracht van Taghi zijn gepleegd.

De rechtbank hoopt in juli uitspraak te doen.

Meer uit Binnenland

Wiersma biedt excuses over gedrag aan op congres VVD

APELDOORN (ANP) - Onderwijsminister Dennis Wiersma heeft tijdens het drukbezochte VVD-congres ook aan de VVD-leden zijn excuses aangeboden over zijn grensoverschrijdende gedrag. "Ik heb fouten gemaakt, ik ben te fel geweest. Dat is niet goed en daar heb ik enorme spijt van. Ik wil ook hier sorry zeggen." Wiersma trok als minister, maar ook als VVD-Kamerlid, fel van leer tegen zijn medewerkers.

1 uur geleden
Rutte: Commitment beperking asielinstroom staat onverkort

APELDOORN (ANP) - Het persoonlijk commitment van VVD-leider en premier Mark Rutte staat "onverkort", zei Rutte op het partijcongres van de liberalen. Hij beloofde op het vorige congres in november dat de asielinstroom substantieel naar beneden zou gaan. Dat is nog niet gelukt en bij kritische leden is het geduld op. Volgens Rutte zou hij "onverantwoorde risico's" hebben genomen als hij het overleg in het kabinet had geforceerd om voor het congres van zaterdag met een pakket aan maatregelen te komen.

1 uur geleden
Kunstenbond: twee derde stripmakers verdient onder minimumloon

AMSTERDAM (ANP) - Zeker twee op de drie striptekenaars in Nederland verdienen onder het minimumloon. Dat is de uitslag van een grote enquête die de Kunstenbond heeft gehouden samen met Aimée de Jongh, de winnaar van de Stripschapsprijs 2022. De tekenares heeft het geld dat zij had gewonnen, gebruikt om in kaart te brengen hoe de financiële situatie van de Nederlandse cartoonisten is.

3 uur geleden
Kraan blijft dit weekend defecte autobrug Holwert bedienen

HOLWERT (ANP) - De problemen met de autobrug in de haven van het Friese Holwert zijn nog altijd niet verholpen. De kraan die als noodoplossing is neergezet om de brug te bedienen, blijft in ieder geval dit weekend nog staan, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

5 uur geleden
Suri-Change: 20.000 euro voor tip die leidt naar daders explosies

ROTTERDAM (ANP) - Suri-Change, het geldwisselkantoor dat de laatste tijd slachtoffer is van explosies bij filialen, looft 20.000 euro uit voor de tip die leidt naar de "mogelijke daders van de explosies". In een persbericht stelt het bedrijf dat "beschuldigingen aan haar adres ongegrond zijn" en belooft ze "volledige medewerking aan de betrokken instanties". Advocaat van het bedrijf Ayse Çimen kan geen verdere inhoudelijke toelichting geven.

7 uur geleden
Boni roept Kip cordon bleu terug, zit kipsaté in verpakking

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Boni roept per direct het product Kip cordon bleu 2 stuks met houdbaarheidsdatum 09-06-2023 terug. In de verpakking zit namelijk niet kip cordon bleu, maar kipsaté schnitzel.

8 uur geleden
Zuid-Europa populair in zomervakantie, ook actieve reizen in trek

DEN HAAG (ANP) - Zon, zee en strand blijven voor veel Nederlanders populaire ingrediënten voor hun aanstaande zomervakantie. Uit een rondgang langs grote reisorganisaties blijkt dat Zuid-Europa dit jaar in trek is als vakantiebestemming. Tegelijkertijd zitten actieve vakanties naar noordelijker landen in de lift, ziet een aantal bedrijven uit de reisbranche.

9 uur geleden