Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vier coronapatiënten meer op de ic, 'geen reden tot zorg'

Vier coronapatiënten meer op de ic, 'geen reden tot zorg'

ROTTERDAM (ANP) - Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gestegen van 55 naar 59. Een geringe stijging en geen reden tot zorg, "eens te meer omdat het aantal patiënten met Covid-19 in de kliniek afneemt", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 194 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 27 minder dan op zondag. Voor het eerst in lange tijd ligt dat aantal onder de tweehonderd. In totaal liggen nu 253 coronapatiënten in een ziekenhuis, 23 minder dan op zondag.

De intensive cares behandelen 512 mensen met andere aandoeningen, 61 minder dan op zondag. Dat betekent dat in totaal 571 mensen op een ic liggen. Normaal gesproken zijn dat er zo'n 900. De reguliere zorg voor bijvoorbeeld kankerpatiënten en mensen met ernstige hartklachten komt maar moeilijk op gang. "We moeten mensen overtuigen dat ze veilig naar een huisarts en een ziekenhuis kunnen gaan", zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.

Beter weer en meer testcapaciteit

Nu het zomer wordt, ziekenhuizen het rustig hebben en het aantal nieuwe besmettingen laag blijft, wordt het volgens Kuipers tijd "om goed te onderzoeken welke versoepeling als volgende stap mogelijk is. We weten nu meer over het virus, we hopen dat het weer ons gunstig gezind is en we hebben meer testcapaciteit. Maar we kunnen niet alle maatregelen overboord gooien."

Volgens Kuipers is het vooral belangrijk om goed handen te wassen en bij klachten in zelfisolatie te gaan. Als mensen daarnaast bereid zijn om zichzelf te laten testen en als er een corona-app is, "zul je vanzelf zien dat de 1,5 meterregel versoepeld kan worden". De grootste recente uitbraken waren op het werk en in de kerk. "Als dat de belangrijkste risicofactor is, is het logisch dat je blijft zoeken naar voldoende afstand. Dat dit niet altijd lukt is een gegeven, maar je zoekt er wel naar."

Vooral het reproductiegetal is belangrijk. Dit cijfer geeft aan hoe snel het coronavirus zich verspreidt door Nederland. Het hangt nu rond de 1. Gommers hoopt dat het getal de komende weken zakt naar ongeveer 0,5. "Het is een grote stap om beperkingen los te laten. Dat kun je pas doen als je weet dat het virus aan het uitdoven is. Daar hebben we nu geen aanwijzingen voor."

Meer uit Gezond

Nog altijd meer sterfte dan verwacht, maar aandeel corona kleiner

DEN HAAG (ANP) - Nog altijd gaan er meer mensen in Nederland dood dan verwacht. Maar het coronavirus speelt een steeds kleinere rol in die zogeheten oversterfte.

22 minuten geleden
Meer studie nodig om behandeling hersenschudding in VS te snappen

DEN HAAG (ANP) - Er is meer onderzoek nodig naar de werking van een Amerikaanse behandeling voor een hersenschudding. Dat is de uitkomst van een studie door het Amsterdam UMC. Onderzoekers zien dat een meerderheid van de patiënten na de behandeling minder last heeft van klachten, maar snappen nog niet hoe dat kan.

1 dag geleden
Organisatie: behandelcentra longcovid moeten er komen

DEN HAAG (ANP) - Het is bijzonder pijnlijk dat demissionair minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers geen geld uittrekt voor behandelcentra en behandelingen voor patiënten met langdurige covidklachten. Dat laat directeur Diewke De Haen van patiëntenorganisatie PostCovidNL desgevraagd weten na berichtgeving daarover van Kassa. Het is van belang dat de beschikbare kennis over de ziekte gecentreerd wordt op één plek, zodat de naar schatting 90.000 Nederlanders met zeer ernstige klachten geholpen kunnen worden, aldus De Haen.

2 dagen geleden
Trimbos: xtc-pillen met gevaarlijke hoeveelheid MDMA in omloop

UTRECHT (ANP) - In de afgelopen weken zijn meerdere xtc-pillen ontdekt waarin een zeer grote hoeveelheid MDMA zit. Mensen die zo'n pil slikken, kunnen daaraan overlijden. Het Trimbos-instituut, dat onderzoek doet naar drugsgebruik, heeft vrijdag een waarschuwing verstuurd, een Red Alert. Dat doet het instituut niet vaak.

2 dagen geleden
NVWA: sapkuren bevatten nog steeds onterechte medische claims

UTRECHT (ANP) - Websites blijven sapkuren van medische claims voorzien, terwijl dat niet mag, zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De sapkuren zouden volgens de beweringen ziekten kunnen genezen of voorkomen, maar dat is nooit bewezen. Uit eigen onderzoek van de NVWA blijkt dat 17 van de 29 onderzochte websites medische claims plaatsen over hun sapkuren. De NVWA heeft maatregelen genomen.

2 dagen geleden
Geen zorgen bij Kuipers over situatie corona in Nederland

DEN HAAG (ANP) - De recente opleving van corona in Nederland is voor demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) geen reden tot zorg, zei hij vrijdag voorafgaand aan de wekelijke ministerraad. Ziekenhuizen zien de laatste tijd weer meer coronapatiënten binnenkomen.

2 dagen geleden
Nivel: kleine groep kwetsbaren vindt vitamine D te duur

UTRECHT (ANP) - Zo'n 5 procent van de kwetsbare mensen die vitamine D voorgeschreven hebben gekregen, is met slikken gestopt nu het voedingssupplement niet langer wordt vergoed, aldus onderzoeksinstituut Nivel. Vitamine D wordt onder meer gebruikt voor de ondersteuning van het immuunsysteem, de spieren en de botten. Een tekort kan met name door te weinig zonlicht ontstaan.

3 dagen geleden