
Vier basisscholen weigeren wettelijk verplichte doorstroomtoets
ALKMAAR (ANP) - Drie basisscholen in Haarlem en een school in Bergen (Noord-Holland) nemen de doorstroomtoets voor leerlingen in groep 8 niet meer standaard af. Ze leggen de toets volgende week alleen aan kinderen voor als ouders hebben aangegeven dat te willen. Daarmee overtreden de scholen bewust de regels. Volgens de scholen deugen de toetsen niet en is het "onaanvaardbaar" om op basis van de uitkomsten schooladviezen aan te passen.
"We willen af van de idiotie van een verplichte toets die leerlingen onderling vergelijkt", stelt bestuurder Marten Elkerbout van Stichting Spaarnesant, waar de Haarlemse scholen onder vallen. "Je wilt weten hoe het met de ontwikkeling van kinderen gaat, dat vertellen deze toetsen niet."
De onderwijsinspectie is op de hoogte en maant de scholen in een brief de toets wel af te nemen. "Juridisch is het vrij simpel: de doorstroomtoets in groep 8 is verplicht, daar valt geen speld tussen te krijgen", reageert een woordvoerder. "We begrijpen dat er inhoudelijke bezwaren zijn. Dat kan, maar wij moeten de wet handhaven." Als de scholen niet meewerken, stelt de inspectie een onderzoek in en kunnen maatregelen volgen.
'Hele bedrijven'
De huidige doorstroomtoets bestaat sinds vorig jaar. Op basis van taal- en rekenopdrachten wordt ermee bepaald welk type vervolgonderwijs een leerling aankan. Is dat hoger dan de leerkracht adviseert, dan moet het advies in principe worden bijgesteld.
Hoewel het idee is om kansengelijkheid te bevorderen, ziet Elkerbout het tegenovergestelde gebeuren. "Deze toets meet vooral de vaardigheid om een toets te maken. Kinderen die oefenen scoren hoger, daar bestaan hele bedrijven van."
'Subartikel'
Verschillende aanbieders stellen de toetsen op, met uiteenlopende resultaten. Mede daarom is er veel kritiek, maar scholen gingen nog niet eerder zo ver als nu. "Soms moet je je morele kompas volgen", zegt Elkerbout. Hij en zijn medestanders van de beweging Leve het Onderwijs zien de toets als symptoom van "veel te vroege selectie" en doorgeschoten prestatiedruk.
Elkerbout zegt dat de scholen geen gehoor geven aan de oproep van de inspectie. Hij hoopt dat de politiek met veranderingen komt, maar houdt ook rekening met een rechtszaak. "Dan ben ik benieuwd hoe de rechter het gaat afwegen. De doorstroomtoets is maar een subartikel in de wet. Bovenaan staat de opdracht aan het onderwijs om kinderen een doorlopende en brede ontwikkeling te laten doormaken, en te zorgen voor een veilig pedagogisch klimaat. Kinderen met elkaar in competitie brengen staat daar haaks op."
Meer uit Binnenland
NIJMEGEN (ANP) - Het bestuur van de Radboud Universiteit wil het advies volgen om de samenwerking met twee Israëlische universiteiten op te schorten. Op de universiteit in Nijmegen wordt maandag overleg gevoerd over het voornemen. De medezeggenschap mag eerst nog advies uitbrengen, daarna volgt het definitieve besluit. De verwachting is dat dit later deze week komt.
24 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Een ambtenaar van de gemeente Amsterdam is maandag opgepakt op verdenking van corruptie en medeplichtigheid aan het veroorzaken van explosies en andere geweldsincidenten. Dat meldt het OM. De 46-jarige man wordt ervan verdacht dat hij gedurende "een langere periode" op verzoek van "criminele contacten" adressen heeft opgezocht in systemen van de gemeente. Op die adressen waren vervolgens explosies of gebeurden andere geweldsincidenten.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De overkoepelende organisatie voor basisscholen, de PO-Raad, is positief over de stap van Amsterdamse scholen om de inhuur van externe leraren af te bouwen. "We zijn sowieso voor zoveel mogelijk mensen in dienst bij de school en vaste gezichten voor de klas. Het is goed voor leerlingen, hun ouders en de school", zegt de raad.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Dat Amsterdamse basisscholen zoveel mogelijk willen stoppen met het inhuren van externe leerkrachten, is een goede stap. Dat vindt directeur Lobke Vlaming van Ouders en Onderwijs, de organisatie voor ouders van schoolgaande kinderen. "Het was doorgeslagen. Er gaat best veel geld naar commerciële partijen voor dingen die horen binnen publieke functies. Zoals gewoon les geven", aldus Vlaming.
2 uur geledenNOORD-SCHARWOUDE (ANP) - De fietser die zondag om het leven kwam door een aanrijding in het Noord-Hollandse Noord-Scharwoude, is een vrouw van 84 jaar. Dat meldt de politie.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De vijf demonstranten die op 5 mei in Wageningen werden aangehouden hebben aangifte gedaan tegen Marco Kroon. Volgens Willem Jebbink, advocaat van de demonstranten, heeft de bekende officier een van de demonstranten mishandeld. Ook heeft hij zich schuldig gemaakt aan "het met geweld verstoren van een betoging".
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In het afgelopen jaar kwamen 24 moord- en doodslagzaken met een vrouwelijk slachtoffer binnen bij het Openbaar Ministerie. Daarnaast telde het OM 49 zaken van pogingen daartoe. Dit staat in het jaarbericht 2024 van het OM. Het is voor het eerst dat het OM het aantal zaken van geweldsmisdrijven met een vrouwelijk slachtoffer registreert in het jaarverslag.
5 uur geleden