Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vicepremiers in conclaaf na opnieuw ophef over bericht op X

Vicepremiers in conclaaf na opnieuw ophef over bericht op X

DEN HAAG (ANP) - Opnieuw heeft een tweet van een PVV-minister tot ophef geleid in de Tweede Kamer. Het gaat om een bericht op X van vicepremier Fleur Agema (PVV) over het dragen van een hoofddoek. Op aandringen van D66-leider Rob Jetten heeft premier Dick Schoof om een schorsing verzocht en is met zijn vier vicepremiers in conclaaf.

Het zou om een kort overleg gaan van enkele minuten, maar de kabinetsleden zijn na twintig minuten nog niet teruggekeerd in de plenaire zaal.

Het is een vervolg op de commotie die eerder in het debat ontstond over hoofddoekjes en de reactie daarop van GroenLinks-PvdA Kamerlid Esmah Lahlah. Schoof weigerde afstand te nemen van de denigrerende uitlatingen van PVV-ministers Agema en Marjolein Faber. Lahlah stak als reactie in het debat onder meer andere vrouwen die een hoofddoek dragen een hart onder de riem. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema steunde dat op Instagram.

In verlegenheid

Terwijl Schoof vol in debat zat, met Agema naast hem, postte Agema een tweet met een screenshot van het Instagrambericht van Halsema met daarnaast een screenshot van een artikel van jaren geleden. Daarin zei Halsema, toen nog fractievoorzitter van GroenLinks, dat ze moeite had met de hoofddoek.

Jetten vroeg om tekst en uitleg, maar Schoof kon geen duidelijke reactie geven. Hij was zichtbaar in verlegenheid gebracht.

Het kabinet spreekt met een mond, zoals dat in Haagse termen heet. Eerder in het debat betoogde Schoof dat het kabinet iedereen accepteert en als gelijkwaardig ziet, met of zonder hoofddoek. Het bericht op X van Agema lijkt dat onderuit te halen.

Meer uit Politiek

Minister Heinen van Financiën in Brussel: Nederland blijft streng

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Nederlandse regering blijft in Brussel op begrotingsdiscipline hameren. Dat heeft minister Eelco Heinen van Financiën in Brussel gezegd.

42 minuten geleden
NSC-Kamerlid Hertzberger: 'groot ongemak' bij coalitie met PVV

DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger voelt "groot ongemak" bij de samenwerking met de PVV, schrijft ze op LinkedIn. Ze zegt daarbij ook dat ze niet de enige is in haar partij die hier zo over denkt. Ze verdedigt de keuze om met de partij van Geert Wilders in een coalitie te stappen. Maar meteen in de eerste week van het nieuwe kabinet waren volgens Hertzberger ook de "lelijke kanten van deze samenwerking" te zien.

3 uur geleden
Kamerleden pleiten voor noodvisums voor journalisten Moscow Times

DEN HAAG (ANP) - De journalisten van de Moscow Times moeten noodvisums krijgen nu de kritische onlinekrant als "ongewenste organisatie" is aangemerkt door de Russische autoriteiten, vinden Kamerleden van D66, VVD, CDA, SP, PvdD en Volt. Zij hebben hier Kamervragen over gesteld aan de ministers Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) en Marjolein Faber (Asiel en Migratie).

4 uur geleden
Eurocommissaris Hoekstra krijgt uitbreiding van zijn taak

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra krijgt er tijdelijk een taak bij. De portefeuille 'Transport' wordt toegevoegd aan zijn functie als Klimaatcommissaris. Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft dat beslist omdat de Eurocommissaris voor Transport, Adina Valean, met haar taak stopt.

8 uur geleden
Minister Wiersma van Landbouw begint charmeoffensief in Brussel

BRUSSEL (ANP) - Minister Femke Marije Wiersma van Landbouw begint met een "charmeoffensief" in Brussel, heeft ze gezegd bij aankomst van haar eerste vergadering met haar collega-ministers van Landbouw uit de 27 EU-lidstaten.

10 uur geleden
Adema: gepolst door Van der Plas om opnieuw minister te worden

AMERSFOORT (ANP) - Oud-landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie) zegt dat hij door BBB-leider Caroline van der Plas "informeel gepolst" is om opnieuw minister te worden. Dat was wel al voor de Tweede Kamerverkiezingen, geeft Adema aan in een interview in het Nederlands Dagblad.

13 uur geleden
Schoof benadrukt veiligheid voor alle politici na aanslag Trump

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft zondag contact gehad met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over de aanslag op Donald Trump. De NCTV en de inlichtingendienst monitoren de situatie in Nederland en als er noodzakelijke maatregelen nodig zijn dan worden die genomen, zei Schoof zondagmiddag tegen verzamelde pers bij het ministerie van Algemene Zaken. "Wij moeten er met elkaar voor zorgen dat politici hun werk vrij, ongestoord en veilig kunnen doen."

1 dag geleden