Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vicepremier: voorrang EU-recht bedreigt Poolse soevereiniteit

Vicepremier: voorrang EU-recht bedreigt Poolse soevereiniteit

WARSCHAU (ANP/RTR) - Het erop aandringen door de Europese Unie dat EU-recht voorrang krijgt boven de nationale wetgeving, ondermijnt de soevereiniteit van Polen, schreef de Poolse vicepremier Jaroslaw Kaczynski zaterdag in een open brief. Kaczynski is leider van de nationalistische regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS).

De Europese Commissie, verantwoordelijk voor de uitvoering van de EU-verdragen, verzocht het Poolse constitutionele hof in juni af te zien van een zaak over de vraag of EU-verdragen belangrijker zijn dan de nationale grondwet. Die zaak is onlangs door de Poolse rechters uitgesteld tot 22 september, maar dus niet afgesteld.

"Dit is een ongelooflijke eis die de fundamenten van onze soevereiniteit, onze constitutionele orde en het recht van de Republiek Polen op succes ondermijnt", schreef Kaczynski in zijn brief, die werd voorgelezen op een bijeenkomst voor lezers van de rechtse krant Gazeta Polska.

Tuchtcollege

De commissie wil verder dat Polen een tuchtcollege voor rechters ontbindt, zoals het Europees Hof van Justitie eerder al sommeerde. Dat college moet erop toezien dat rechters zich goed gedragen, maar volgens de EU is het een inperking van de vrijheid van de rechters. Brussel heeft twee weken terug het Europees Hof van Justitie gevraagd om Polen een dwangsom op te leggen die per dag hoger wordt als Polen het tuchtcollege niet ontbindt.

Kaczynski schreef in dezelfde brief dat de verzoeken van de commissie deel uitmaken van de "strijd van de oppositie om de democratisch gekozen regering omver te werpen" en een "​​nieuwe, revolutionaire orde in Europa" tot doel hebben.

Meer uit Buitenland

Medewerkster van Brits hof stapt op na beschuldiging van racisme

LONDEN (ANP) - Een lid van de Britse hofhouding is opgestapt na kritiek dat ze zich racistisch heeft gedragen tegen een zwarte gast op een receptie dinsdag op Buckingham Palace. De medewerkster zou Ngozi Fulani, voorzitter van Sistah Space, een liefdadigheidsinstelling tegen huiselijk geweld, hebben ondervraagd over haar afkomst.

36 minuten geleden
Oekraïne geïrriteerd over loslippige Von der Leyen

BRUSSEL/KIEV (ANP/DPA) - Kiev heeft ontstemd gereageerd op een video die Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen woensdag op Twitter heeft geplaatst. Ze zei daarin dat meer dan 100.000 Oekraïense soldaten zijn gesneuveld in de oorlog met Rusland. Von der Leyen heeft de video inmiddels verwijderd en de speech opnieuw geüpload, zonder dat dubieuze aantal.

47 minuten geleden
Rusland benoemt nieuwe directeur kerncentrale Zaporizja

ZAPORIZJA (ANP/AFP) - De Oekraïense hoofdingenieur van de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja is door Rusland benoemd tot directeur van de centrale. De vorige Oekraïense directeur werd volgens de Oekraïense regering in oktober ontvoerd door Russische troepen. De kerncentrale is de grootste in Europa en wordt sinds begin maart bezet door Rusland na de invasie.

57 minuten geleden
Medewerker Oekraïense ambassade in Madrid gewond door bombrief

MADRID (ANP/RTR) - Een medewerker van de Oekraïense ambassade in Madrid is lichtgewond geraakt door een bombrief. De brief ontplofte toen het slachtoffer ermee in de weer was, aldus de Spaanse politie.

1 uur geleden
Baguette behoort tot werelderfgoed volgens Unesco

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse baguette behoort volgens de VN-organisatie Unesco tot het cultureel werelderfgoed. Frankrijk heeft afgelopen jaar om erkenning van het stokbrood gevraagd. Er worden er in het land dagelijks naar schatting 10 miljoen van gegeten.

1 uur geleden
Kosovaren kunnen straks gemakkelijker naar EU reizen

BRUSSEL (ANP) - Kosovaren kunnen binnenkort gemakkelijker naar de Europese Unie reizen. Kosovo is een van de weinige Europese landen waar een visum nodig is voor toegang tot de EU, maar die eis vervalt uiterlijk eind volgend jaar.

2 uur geleden
Begin van proces tegen verdachten aanslagen 2016 in Brussel

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Het proces tegen verdachten van betrokkenheid bij de bloedige aanslagen in Brussel in maart 2016 is van start gegaan. Het zou eigenlijk in oktober beginnen maar de maand ervoor maakte rechtbankvoorzitter Laurence Massart bezwaar tegen de afgescheiden glazen boxen waar de beklaagden in moesten. Die zijn nu vervangen door één grote glazen ruimte. De gecoördineerde zelfmoordaanslagen, twee op het vliegveld Zaventem en een in het metrostation Maalbeek, waren het werk van een terreurnetwerk dat in november het jaar ervoor bloedige aanslagen had gepleegd in Parijs. De terreurbeweging Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

3 uur geleden