Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vicepremier: voorrang EU-recht bedreigt Poolse soevereiniteit

Vicepremier: voorrang EU-recht bedreigt Poolse soevereiniteit

WARSCHAU (ANP/RTR) - Het erop aandringen door de Europese Unie dat EU-recht voorrang krijgt boven de nationale wetgeving, ondermijnt de soevereiniteit van Polen, schreef de Poolse vicepremier Jaroslaw Kaczynski zaterdag in een open brief. Kaczynski is leider van de nationalistische regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS).

De Europese Commissie, verantwoordelijk voor de uitvoering van de EU-verdragen, verzocht het Poolse constitutionele hof in juni af te zien van een zaak over de vraag of EU-verdragen belangrijker zijn dan de nationale grondwet. Die zaak is onlangs door de Poolse rechters uitgesteld tot 22 september, maar dus niet afgesteld.

"Dit is een ongelooflijke eis die de fundamenten van onze soevereiniteit, onze constitutionele orde en het recht van de Republiek Polen op succes ondermijnt", schreef Kaczynski in zijn brief, die werd voorgelezen op een bijeenkomst voor lezers van de rechtse krant Gazeta Polska.

Tuchtcollege

De commissie wil verder dat Polen een tuchtcollege voor rechters ontbindt, zoals het Europees Hof van Justitie eerder al sommeerde. Dat college moet erop toezien dat rechters zich goed gedragen, maar volgens de EU is het een inperking van de vrijheid van de rechters. Brussel heeft twee weken terug het Europees Hof van Justitie gevraagd om Polen een dwangsom op te leggen die per dag hoger wordt als Polen het tuchtcollege niet ontbindt.

Kaczynski schreef in dezelfde brief dat de verzoeken van de commissie deel uitmaken van de "strijd van de oppositie om de democratisch gekozen regering omver te werpen" en een "​​nieuwe, revolutionaire orde in Europa" tot doel hebben.

3 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 87 4 weken geleden
e.u--de natte droom van overbetaalde ongekozen mannetjes. het wordt NOOIT een eenheid: teveel talen--teveel cultuurverschillen en grote landen willen de kleinere overheersen. het totaal is een peperdure en mislukte instelling. landen moeten hun eigen wetten in stand houden en NIET overdragen een een stel proleten. schaf het maar af.
Farmer. 4 weken geleden
Dat is nu precies het bezwaar tegen een Unie. Europese samenwerking heeft Nederland rijk gemaakt en daar is ook niets op tegen. Maar onder een unie worden steeds meer bevoegdheden overgedragen, dit ondermijnt de nationale parlementen. Waarom wordt dit niet meer ingezien door de politiek, behoudens dan SP, PVV en SGP.
homebase123 4 weken geleden
Jaroslaw Kaczynski je hebt groot gelijk FUCK THE EU !!!

Meer uit Buitenland

EU heeft nog geen zicht op hervatting atoomoverleg met Iran

LUXEMBURG (ANP) - Iran heeft toch nog niet toegezegd de onderhandelingen over het atoomakkoord te hervatten. Het is Iran geraden dat wel gauw te doen, zegt de Europese Unie, die bemiddelt om de geschonden overeenkomst te herstellen.

47 minuten geleden
Hoofdredacteur grootste krant Duitsland weg om #MeToo

BERLIJN (ANP/DPA) - De hoofdredacteur van de grootste Duitse krant Bild is met onmiddellijke ingang uit zijn functie gezet. De reden is dat de 41-jarige Julian Reichelt liefdesaffaires met medewerkers heeft gehad, waarbij er aanwijzingen zijn van machtsmisbruik, heeft mediaconcern Axel Springer bekendgemaakt.

1 uur geleden
Italiaanse anticorona-tsaar verdacht van verduistering miljoenen

ROME (ANP/AFP) - De Italiaanse topfunctionaris die de Italiaanse strijd tegen het coronavirus leidde, heeft mogelijk miljoenen euro's verduisterd bij de aankoop van Chinese mondkapjes. Tegen Domenico Arcuri, die in de media de anticorona-tsaar wordt genoemd, loopt ook een onderzoek voor ambtsmisbruik.

3 uur geleden
Duitse minister: coronanoodtoestand volgende maand ten einde

BERLIJN (ANP) - De noodtoestand die sinds het begin van de coronapandemie in Duitsland geldt, komt op 25 november ten einde als het parlement daarmee instemt, zegt minister van Volksgezondheid Jens Spahn volgens de krant Bild. De noodtoestand is de juridische basis van veel coronamaatregelen, maar een deel daarvan blijft volgens de bewindsman ook na volgende maand nog "absoluut noodzakelijk". Het gaan dan bijvoorbeeld om het vaccinatie- en testbeleid en hygiënevoorschriften.

4 uur geleden
Aanslagpleger Kongsberg doodde mensen toch niet met pijl en boog

OSLO (ANP/AFP) - De man die vorige week vijf mensen doodde in Noorwegen, deed dat met een "scherp voorwerp". Hij liep ook met pijl en boog rond, maar dat zou niet het moordwapen zijn geweest.

5 uur geleden
Drie partijen beginnen overleg over Duitse regeringscoalitie

BERLIJN (ANP/DPA) - Drie Duitse partijen zijn bereid onderhandelingen te beginnen over een regeringscoalitie. Als laatste partij ging maandag de liberale FDP akkoord, melden Duitse media. Eerder hadden de sociaaldemocratische SPD en de milieupartij De Groenen al ingestemd.

5 uur geleden
Amerikaanse ex-minister, diplomaat en generaal Powell overleden

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse ex-minister van Buitenlandse Zaken, diplomaat en voormalige generaal Colin Powell is op 84-jarige leeftijd overleden. Volgens zijn familie overleed hij aan de gevolgen van complicaties van Covid-19, al was hij wel volledig ingeënt tegen het coronavirus. Hij was de eerste zwarte minister van Buitenlandse Zaken van de VS en van 1989 tot 1993 de hoogste militair in het land.

6 uur geleden