Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vicepremier: kabinet heeft vertrouwen van de Zeeuwen geschaad

Vicepremier: kabinet heeft vertrouwen van de Zeeuwen geschaad

DEN HAAG (ANP) - Met het voorgenomen besluit van het kabinet om de marinierskazerne niet naar Vlissingen te verhuizen is "het vertrouwen van de Zeeuwen geschaad". Dat zei vicepremier Hugo de Jonge. "Het is een bittere pil voor de Zeeuwen."

Er komt een nog te benoemen speciale gezant die volgens de vicepremier moet onderzoeken wat "adequate compensatie" is. Er moet een duurzaam perspectief voor Vlissingen en de regio komen. De speciale gezant moet voor de zomer klaar zijn.

De Jonge kon nog niets zeggen over de orde van grootte van de compensatie. "Geef ons even tijd om met de Zeeuwen te overleggen."

Vertrouwen herstellen

Al in 2012 is besloten de kazerne van Doorn naar Vlissingen te verhuizen. Dat leverde veel weerstand bij de mariniers op. Het leidde tot een grote uitstroom, wat Defensie grote zorgen baart. De mariniers vormen een "vitaal onderdeel" bij missies. De kazerne gaat nu naar het Gelderse Nieuw Milligen.

Het hele proces verdient niet de "schoonheidsprijs", aldus De Jonge. Zeeland moest uit de media vernemen dat de verhuizing van de baan was. Defensie zag al langer dat de mariniers vertrokken en kwam daarmee voor een dilemma te staan. "Wanneer bespreek je dit met de Zeeuwen. Dat is het ingewikkelde geweest."

Er zal gewerkt moeten worden aan het herstel van vertrouwen met de Zeeuwen, erkent De Jonge. Hij verving premier Mark Rutte op de wekelijkse persconferentie na de ministerraad.

7 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Cees-r 5 dagen geleden
Politiek Zeeland en Zeeuwse tweede kamerleden hebben Gedeputeerde Van der Velde en Wethouder Vader laten zwemmen en blijven zelf op het droge. Wie weet misschien komt er nog eens een baantje voor hen Allemaal ellenbogenwerk Schande. Veel waardering voor deze 2 heren
bung 6 dagen geleden
neeé kruuwihentje--ie ei ezeit dater niks extra ni brussel hit. en omdat un nooit liehd kuj dat hlooven. of dienk ik noe te hoed over um?? want ie is nie hebosten an zn eerste leuhen ee.
ut kruuwigentje 6 dagen geleden
Rutte kon dit niet vertellen,Zijn Hofnar doet dit nu Markske '' Die is bezig om Nederland nog een paar Miljard meer aan de EU af te laten dragen
JoMePi 6 dagen geleden
in iedergeval is duidelijk waar men bij de verkiezingen niet op moet stemmen.
SEITH 6 dagen geleden
tunnel tolvrij,dan komen er ook meer mensen naar hier goed voor de economie,wij Zeeuwen betalen al genoeg
wvberend 6 dagen geleden
Dit maak je NOOIT meer goed Rutte en dat ga je wel merken met de volgende verkiezingen.
mojoo 6 dagen geleden
8 jaar met de zeeuwen hun kl....gespeeld !!! maar, wat moet je anders verwachten van dat zootje in ..DEN HAAG..

Meer uit Politiek

Hele oppositie steunt motie van afkeuring over marinierskazerne

DEN HAAG (ANP) - Alle oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben donderdag hun afkeuring uitgesproken over de afgeblazen verhuizing van de marinierskazerne naar Zeeland. Door de manier waarop de regering te werk is gegaan heeft "het vertrouwen van de regio in het kabinet als bestuurlijke partner grote schade opgelopen", stellen de indieners van de motie van afkeuring.

2 uur geleden
Rutte gaat boek lezen bij Europese begrotingsonderhandelingen

BRUSSEL (ANP) - Premier Mark Rutte heeft "een nieuwe biografie van Frédéric Chopin en een klein appeltje" bij zich om de urenlange, naar verwachting in de nacht doorlopende onderhandelingen over een Europese meerjarenbegroting door te komen. Dat zei hij bij aankomst voor de speciale 'geldtop' in Brussel. "Ja, wat moet ik anders doen? Ik denk niet dat ik ga meepraten. Er zullen veel bilaterale gesprekken zijn".

4 uur geleden
Staatssecretaris maakt Zeeuwen excuses om mariniersverhuizing

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) heeft in de Tweede Kamer excuses aangeboden aan aanwezige Zeeuwen en aan de Kamer voor haar eigen handelen in de kwestie van de verhuizing van de marinierskazerne in Doorn. Deze verhuizing naar Vlissingen gaat niet door en dat heeft Visser te lang voor zich gehouden, erkende ze.

5 uur geleden
Rutte en 'zuinige’ collega’s eensgezind over begroting

BRUSSEL (ANP) - Premier Mark Rutte en zijn drie 'zuinige’ collega’s uit Denemarken, Zweden en Oostenrijk houden vast aan een EU-meerjarenbegroting van maximaal 1 procent van het totale Europese inkomen. Ze willen ook hun kortingen op hun afdracht niet prijsgeven. Het viertal kwam in Brussel samen voorafgaand aan de EU-top over de begroting.

6 uur geleden
Merkel: samenleving geplaagd door gif van haat en racisme

BERLIJN (ANP/AFP/DPA) - De Duitse samenleving wordt geplaagd door een gif van haat en racisme, zei bondskanselier Angela Merkel na aanslagen op shishabars in Hanau. "Dit gif bestaat in onze samenleving en er zijn al veel te veel misdaden aan te wijten" aldus Merkel. Ze beloofde dat alles in het werk wordt gesteld om de achtergronden van deze aanslag op te helderen.

7 uur geleden
SP wil natuurbeleid weg bij provincies en terug bij het Rijk

DEN HAAG (ANP) - Als het aan de SP ligt, gaat het Rijk "op zeer korte termijn" weer over het natuurbeleid. De stikstofcrisis laat zien dat de provincies te verschillend denken over de natuur. Dat zorgt voor een "wisselend beeld".

7 uur geleden
Snoeiharde kritiek in Kamer over behandeling Zeeuwen

DEN HAAG (ANP) - De oppositie in de Tweede Kamer heeft snoeiharde kritiek op het kabinetsbesluit om de verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen af te blazen. Maar ook de regeringspartijen hebben grote moeite met de gang van zaken en lopen over van begrip voor de boosheid van Zeeland. Dat bleek donderdag bij het debat met staatssecretaris Barbara Visser (Defensie).

8 uur geleden