Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veteranenombudsman: afhandeling compensatie duurt nog te lang

Veteranenombudsman: afhandeling compensatie duurt nog te lang

DEN HAAG (ANP) - Veteranen die door hun uitzending psychisch of lichamelijk letsel hebben opgelopen, moeten nog altijd te lang wachten op een schadevergoeding. Dat stelt de Veteranenombudsman Reinier van Zutphen op basis van klachten die bij hem zijn binnengekomen. De procedures duren volgens hem veel te lang. Hij begint daarom opnieuw een onderzoek naar de gang van zaken.

Veteranen kunnen hun schade verhalen bij het ministerie van Defensie. Dat wordt geregeld via de Regeling Volledige Schadevergoeding. Maar de lange en ingewikkelde procedure leidt volgens Van Zutphen tot veel stress bij veteranen. Sommige veteranen zitten volgens hem al tijdens de aanvraag in de financiële problemen als gevolg van opgelopen letsel.

"Kwetsbare veteranen hebben het gevoel verstrikt te zitten in een ondoorzichtige procedure die jarenlang kan duren. Ik maak mij hier grote zorgen over", zegt Van Zutphen. "Zij hebben in vaak ondenkbare omstandigheden ons land gediend. Alleen daarom al verdienen zij de allerbeste ondersteuning. Die geven we ze nu niet."

Algemene Rekenkamer

De Veteranenombudsman deed in 2021 al aanbevelingen aan Defensie om de behandeling van claims te verbeteren. Toch blijven de klachten aanhouden, zegt Van Zutphen. Hij zegt dat de behandeling van een claim in principe nooit langer mag duren dan twee jaar.

Gelijktijdig met de ombudsman doet ook de Algemene Rekenkamer een onderzoek naar de regeling. Dat onderzoek richt zich vooral op de procedure, het onderzoek van Van Zutphen richt zich vooral op het perspectief van de veteranen.

Tussen 2015 en 2023 betaalde het ministerie van Defensie ongeveer 215 miljoen euro uit aan veteranen via de Regeling Volledige Schadevergoeding.

Meer uit Binnenland

Voorzitter Republikeinen Nederland: hoofd Secret Service moet weg

DEN HAAG (ANP) - Het hoofd van de Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump, moet ontslag nemen. Dat zegt voorzitter van Republicans Abroad Netherlands Renee Nielsen in een reactie op de moordaanslag op presidentskandidaat Trump.

1 uur geleden
Explosie in woning Rotterdam leidt tot ontdekking drugslab

ROTTERDAM (ANP) - Een explosie in een woning zondagochtend vroeg in Rotterdam-Zuid heeft een drugslab aan het licht gebracht. De explosie is vermoedelijk van binnenuit ontstaan, maar of het lab daadwerkelijk de oorzaak van de explosie was, moet nog worden onderzocht. Na de ontploffing brak brand uit. Niemand is gewond geraakt, meldt de politie.

4 uur geleden
Wilders: beveiliging rechtse politici 'waar nodig' opschroeven

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Wilders stelt zondagochtend op X dat "wat in de VS is gebeurd" ook in Nederland kan gebeuren. "Onderschat het niet. De haat jegens rechtse politici is ook bij ons ongekend groot. Hun beveiliging dient waar nodig fors te worden opgeschroefd."

5 uur geleden
Premier Schoof geschokt door aanslag, wenst Trump sterkte

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof meldt op X geschokt te zijn door de aanslag op Donald Trump. "Het is een opluchting dat hij er met lichte verwondingen van af is gekomen. Ik wens hem en zijn naasten veel sterkte met het herstel. Mijn gedachten gaan uit naar alle betrokkenen", schrijft de minister-president.

5 uur geleden
Waterschappen pompen volop om water weg te krijgen

DEN HAAG (ANP) - Door de zware regenval van vrijdag hebben waterschappen in het noorden en oosten van het land de handen vol aan het afvoeren van het water. Ook zijn verschillende sluizen dicht, omdat door de hoge waterstanden de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

20 uur geleden
ANWB ziet al veel vakantiedrukte op wegen in Europa

DEN HAAG (ANP) - De ANWB ziet zaterdag al veel vakantiedrukte op wegen in Europa. Volgens een woordvoerder is onder meer in Frankrijk en Duitsland sprake van veel vertraging.

23 uur geleden
Dode vrouw gevonden in water Honselersdijk

HONSELERSDIJK (ANP) - In het water bij de Boswoning in Honselersdijk, in het Westland, is een overleden vrouw gevonden. Het gaat om een 68-jarige inwoonster van die plaats. Volgens de politie, die uitgaat van een ongeluk, is ze vrijdagavond in het water terechtgekomen en vervolgens overleden.

1 dag geleden