Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veteranen vredesmissies: bekendheid Verenigde Naties moet groter

Veteranen vredesmissies: bekendheid Verenigde Naties moet groter

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse veteranen die hebben gediend tijdens VN-vredesmissies hopen dat de bekendheid van de Verenigde Naties groter wordt. "We moeten met alle middelen die er zijn mensen bewust maken van het belang van vredeshandhaving", zei veteraan Yeb-Jan Joustra tijdens de herdenking van 75 jaar vredesmissies van de Verenigde Naties bij het Haagse Malieveld.

Minister van Defensie Kajsa Ollongren hield een toespraak en legde met Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim een krans tijdens het eerbetoon, georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties. De VN werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht voor internationale veiligheid en vrede.

Joustra, die deel uitmaakte van de VN-vredesmacht in Libanon eind jaren zeventig, zegt dat het herdenken van vredesmissies "nog niet eerder op deze manier" is gedaan. "Dat is bijzonder." Volgens de veteraan is het gedachtegoed van de Verenigde Naties een "collectieve verantwoordelijkheid". "Dat begint met verdraagzaamheid. In deze gepolariseerde samenleving is dat niet vanzelfsprekend", zegt hij. "We hebben moeite om onze wederzijdse verschillen te omarmen. Daar gaan we niet het verschil mee maken. We moeten vanuit wederzijds respect en begrip elkaar leren begrijpen als je ervoor kiest in dit land te wonen."

Oekraïne-oorlog

Veteraan Geanne Kruize reed in 1994 op 18-jarige leeftijd in voormalig Joegoslavië mee als bijrijder in een ziekenauto om voedselkonvooien te begeleiden. "Iedereen ging studeren, maar ik wilde meer betekenen." Toen ze in de regio aankwam was ze "euforisch", herinnert ze zich. "We gaan het doen. Maar dan rijd je een kapotgeschoten stad binnen en denk je: dit gaan we niet redden. En dan moet je nog zes maanden."

Joustra zou graag zien dat ook jongeren snappen "dat we het heel goed hebben in het land waarin we leven en dat dit niet overal zo is in de wereld", zegt hij. "Ook in Nederland kan onrust leiden tot onlust", aldus Joustra. De wereld staat volgens hem "heel dichtbij in brand", verwijzend naar de oorlog in Oekraïne. Andere sprekers legden ook de nadruk op deze oorlog en het belang van de VN.

Grotere bekendheid

Ook Kruize wil dat de bekendheid van de VN groter wordt. "En waar de VN voor staat en wat we kunnen bereiken. Ik hoop ook dat deze herdenking in de toekomst groter wordt. Veteranendag is er ook, maar dit is breder. De Dag van de VN-vredeshandhaver, die maandag 29 mei twintig jaar bestaat, is jaarlijks wereldwijd. Dan zou je dit ook groter moeten maken", vindt ze.

Meer uit Binnenland

Rechter: hoogleraar UM terecht ontslagen om verdachtmakingen

MAASTRICHT (ANP) - De rechtbank in Maastricht heeft vrijdag de arbeidsovereenkomst van de Universiteit Maastricht (UM) met een hoogleraar ontbonden. Dat gebeurde op verzoek van de UM. Volgens de rechtbank heeft de hoogleraar verwijtbaar gehandeld door een collega vals te beschuldigen van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

56 minuten geleden
Tien Nederlanders gewond door instorten beachclub Mallorca

DEN HAAG (ANP) - Door het instorten van de beachclub op Mallorca donderdagavond zijn zeker tien Nederlanders gewond geraakt. Dat meldt een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze zijn naar verluidt niet levensbedreigend gewond.

2 uur geleden
Petitie boekenbranche tegen hogere btw 77.000 keer ondertekend

DEN HAAG (ANP) - De petitie waarmee de boekensector protesteert tegen de voorgenomen verhoging van het btw-tarief op boeken is na iets meer dan twee dagen ruim 77.000 keer ondertekend. De petitie is sinds woensdag online te vinden via boekenpetitie.nl.

2 uur geleden
Onduidelijkheid over aantal gewonde Nederlanders op Mallorca

DEN HAAG (ANP) - Het is nog onduidelijk hoeveel Nederlanders gewond zijn geraakt bij het instorten van een beachclub op Mallorca. Er circuleren wisselende getallen.

4 uur geleden
NAVO-top volgend jaar juni in World Forum in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De top van de NAVO wordt volgend jaar van 24 tot en met 26 juni in Den Haag gehouden. De leiders van de 32 lidstaten van het Atlantische bondgenootschap komen bijeen in het World Forum, maakte demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) vrijdag bekend.

5 uur geleden
Kabinet steunt plan om beschermde status van wolf af te zwakken

DEN HAAG (ANP) - Nederland steunt het voorstel van de Europese Commissie om de beschermde status van de wolf af te zwakken. Demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur) zei vrijdag dat ze akkoord gaat als er in juni of juli over wordt gestemd. Het is nog niet precies bekend wanneer er over wordt gestemd.

6 uur geleden
Minder nachtvluchten op Schiphol, ban op luidste vluchten in nacht

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op luchthaven Schiphol, meldt demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) vrijdag na afloop van de ministerraad. Nu zijn dat er nog 32.000, maar dat worden er 27.000. Eerder zette het kabinet in op maximaal 28.700 nachtvluchten.

6 uur geleden