Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veteranen vredesmissies: bekendheid Verenigde Naties moet groter

Veteranen vredesmissies: bekendheid Verenigde Naties moet groter

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse veteranen die hebben gediend tijdens VN-vredesmissies hopen dat de bekendheid van de Verenigde Naties groter wordt. "We moeten met alle middelen die er zijn mensen bewust maken van het belang van vredeshandhaving", zei veteraan Yeb-Jan Joustra tijdens de herdenking van 75 jaar vredesmissies van de Verenigde Naties bij het Haagse Malieveld.

Minister van Defensie Kajsa Ollongren hield een toespraak en legde met Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim een krans tijdens het eerbetoon, georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties. De VN werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht voor internationale veiligheid en vrede.

Joustra, die deel uitmaakte van de VN-vredesmacht in Libanon eind jaren zeventig, zegt dat het herdenken van vredesmissies "nog niet eerder op deze manier" is gedaan. "Dat is bijzonder." Volgens de veteraan is het gedachtegoed van de Verenigde Naties een "collectieve verantwoordelijkheid". "Dat begint met verdraagzaamheid. In deze gepolariseerde samenleving is dat niet vanzelfsprekend", zegt hij. "We hebben moeite om onze wederzijdse verschillen te omarmen. Daar gaan we niet het verschil mee maken. We moeten vanuit wederzijds respect en begrip elkaar leren begrijpen als je ervoor kiest in dit land te wonen."

Oekraïne-oorlog

Veteraan Geanne Kruize reed in 1994 op 18-jarige leeftijd in voormalig Joegoslavië mee als bijrijder in een ziekenauto om voedselkonvooien te begeleiden. "Iedereen ging studeren, maar ik wilde meer betekenen." Toen ze in de regio aankwam was ze "euforisch", herinnert ze zich. "We gaan het doen. Maar dan rijd je een kapotgeschoten stad binnen en denk je: dit gaan we niet redden. En dan moet je nog zes maanden."

Joustra zou graag zien dat ook jongeren snappen "dat we het heel goed hebben in het land waarin we leven en dat dit niet overal zo is in de wereld", zegt hij. "Ook in Nederland kan onrust leiden tot onlust", aldus Joustra. De wereld staat volgens hem "heel dichtbij in brand", verwijzend naar de oorlog in Oekraïne. Andere sprekers legden ook de nadruk op deze oorlog en het belang van de VN.

Grotere bekendheid

Ook Kruize wil dat de bekendheid van de VN groter wordt. "En waar de VN voor staat en wat we kunnen bereiken. Ik hoop ook dat deze herdenking in de toekomst groter wordt. Veteranendag is er ook, maar dit is breder. De Dag van de VN-vredeshandhaver, die maandag 29 mei twintig jaar bestaat, is jaarlijks wereldwijd. Dan zou je dit ook groter moeten maken", vindt ze.

Meer uit Binnenland

Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

3 uur geleden
Henny Huisman: overlijden Jacques d'Ancona is een koud idee

DEN HAAG (ANP) - Henny Huisman en Jacques d'Ancona kenden elkaar al zo'n veertig jaar en vrijdag overleed d'Ancona plots op 86-jarige leeftijd. "Ik ben heel erg geschrokken, ik ben echt van streek", reageert zijn goede vriend en collega Henny Huisman tegenover het ANP. "Ik vind het een heel koud idee."

4 uur geleden
Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

4 uur geleden
Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona (86) overleden

PATERSWOLDE (ANP) - Journalist en Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn Dagblad van het Noorden, waarvoor D'Ancona begin deze maand zijn laatste stuk schreef.

5 uur geleden
ADO Den Haag geeft voorlopig geen interviews aan Omroep West

DEN HAAG (ANP) - ADO Den Haag honoreert voorlopig geen interviewverzoeken van Omroep West, zo meldt de voetbalclub op haar website. De aanleiding is een stuk van de omroep van 31 mei over het afgelopen seizoen van ADO, waarin volgens de club "meerdere feitelijke onjuistheden" zouden staan. De omroep mag wel aanwezig zijn bij trainingen en wedstrijden om daar verslag van te doen.

8 uur geleden
Man opgepakt voor vernielen van graven in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Een 21-jarige man wordt ervan verdacht dat hij tot twee keer toe graven heeft vernield op een begraafplaats in Utrecht. De man uit Vleuten zou in de nacht van 4 of 5 mei hebben toegeslagen op begraafplaats Daelwijck in de wijk Overvecht, en op 12 mei weer.

11 uur geleden
Man aangehouden voor verkrachtingen in studentencomplex in Diemen

DIEMEN (ANP) - Een 21-jarige man uit Diemen is aangehouden omdat hij eerder dit jaar twee vrouwen zou hebben verkracht in een studentencomplex aan de Rode Kruislaan in Diemen. De verkrachtingen vonden plaats in maart en in mei.

11 uur geleden