Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vestering (PvdD) legt Kamerlidmaatschap neer om ruzie in partij

Vestering (PvdD) legt Kamerlidmaatschap neer om ruzie in partij

DEN HAAG (ANP) - Leonie Vestering stopt als Kamerlid voor de Partij voor de Dieren vanwege het conflict in haar partij. In een debat in de Tweede Kamer zegt zij zich altijd te willen inzetten voor de dieren, "maar onder deze werkomstandigheden kan ik dat niet langer doen. Daarom heb ik besloten mijn functie als Kamerlid neer te leggen."

"Voor mij is het altijd het belangrijkste geweest dat ik mijn strijd kon voeren voor de dieren", zei Vestering na afloop tegen de pers. "Ik zie nu dat er heel veel aandacht gaat naar interne conflicten." Die noemt ze "pijnlijk", maar ze laat zich niet uit over de aard en de oorzaak van het conflict en neemt daar evenmin een standpunt over in.

"Ik hou me vast aan mijn idealen en die liggen bij de strijd voor de dieren. Daar wil ik al mijn aandacht en mijn prioriteit aan geven." Dat gaat ze dus niet meer vanuit de Kamer doen. "Ik kan ook nog op andere plekken de belangen van de dieren het beste vertegenwoordigen. En dat zal ik dan ook blijven doen."

Hard conflict

Het bestuur van de PvdD is verstrikt geraakt in een hard conflict met partijleider Esther Ouwehand over de interne aansturing en koers van de partij. Vestering zou ook hebben gebotst met Ouwehand, melden verschillende media.

Vestering staat binnen de partij bekend als fanatiek politica die zich op weinig andere zaken wil richten dan op dierenrechten. Half augustus keerde ze terug in de Kamer na tijdelijk het werk neer te hebben gelegd vanwege ziekte "om werkomstandigheden". Of dat te maken had met het conflict met Ouwehand, is niet duidelijk. De Almeerse kwam na de vorige verkiezingen in 2021 in de Tweede Kamer. Eerder zat ze in de gemeenteraad van Almere en in de Provinciale Staten van Flevoland.

Op de vlakte

Van de zeskoppige Tweede Kamerfractie hield Vestering zich het meest op de vlakte in reactie op het interne conflict. Dit weekeinde maakte het bestuur bekend dat Ouwehand niet meer zou worden voorgedragen als lijsttrekker, vanwege meldingen die zouden raken aan haar integriteit. Volgens Ouwehand komt de actie van het bestuur als respons op de felle kritiek die de partijleider recent uitte op de handelwijze van het bestuur.

Meldingen "moeten altijd zorgvuldig worden behandeld en onderzocht", reageerde Vestering. De meldingen riepen bij haar wel vragen op, zei ze op sociale media.

Meer uit Politiek

Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

1 dag geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

2 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

3 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

3 dagen geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

3 dagen geleden
Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

APELDOORN (ANP) - Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het. Niet" is Dassens oproep aan VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC).

4 dagen geleden
Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

5 dagen geleden