Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Verzoening is kansloos zonder erkenning feiten Srebrenica'

'Verzoening is kansloos zonder erkenning feiten Srebrenica'

DEN HAAG (ANP) - Zonder erkenning van de feiten is vreedzaam samenleven in Srebrenica kansloos. Dat zegt vredesorganisatie PAX 26 jaar na de genocide in Srebrenica, die zondag wordt herdacht. "Wat veel mensen zich niet realiseren is het feit dat een genocide niet ophoudt met het geweld. Het geweld wordt gevolgd door het laten verdwijnen van de bewijslast en de ontkenning van genocide", zegt Dion van den Berg, projectleider bij PAX.

"Zeker nu het Joegoslavië-Tribunaal zijn werk heeft afgerond, dreigt de focus alleen nog te liggen op verzoening. Maar zonder erkenning van de feiten is verzoening kansloos", aldus Van den Berg. Volgens de organisatie groeit de vrees onder slachtoffers en nabestaanden dat er nooit echt gerechtigheid komt, "doordat Servische en Bosnisch Servische leiders de genocide ontkennen en oorlogsmisdaden verheerlijken".

Zo zouden Bosnische moslims, de zogeheten Bosniakken, die teruggekeerd zijn naar Srebrenica nog veelvuldig te maken hebben met pesterijen en achterstelling door de autoriteiten. "De Bosnisch-Servische burgemeester verkondigde gisteren nog dat hij de genocide nooit zal erkennen", aldus PAX. Terwijl internationaal veel nadruk wordt gelegd op verzoening en vreedzaam samenleven loopt de spanning in de regio opnieuw op, ziet de vredesorganisatie.

Grote zorgen

Ook Alma Mustafic, overlevende van de genocide in Srebrenica, maakt zich grote zorgen: "Iedereen doet alsof het conflict heel complex was maar de feiten spreken voor zich. Een sterke bovenliggende partij heeft een zwakke onderliggende partij bewust vervolgd en uitgemoord. Het Westen moet erkennen dat er genocide is gepleegd en dat er een duidelijke dader is. Servische nationalisten voelen zich gesterkt door de verzoeningspolitiek die suggereert dat alle partijen in gelijke mate verantwoordelijk zijn voor de oorlog. Zo lang niet duidelijk is dat dit niet waar is, kan het geweld weer oplaaien."

Bij de herdenking in Den Haag houdt burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, een toespraak. Zoals elk jaar worden namen van slachtoffers genoemd. Zij worden sinds 1997 op 11 juli herdacht. Ook in Bosnië-Herzegovina wordt in Potocari, een dorp net buiten Srebrenica waar de Nederlandse VN-blauwhelmen van Dutchbat hun basis hadden, stilgestaan bij de gruwelijkheden. Daar is ook de herdenkingsbegraafplaats waar vele slachtoffers liggen begraven.

Meer uit Binnenland

Burgemeester Halsema wil dat clubs en KNVB maatregelen treffen

AMSTERDAM (ANP) - Het is hoog tijd dat de KNVB en voetbalclubs maatregelen treffen. Dat vindt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Ze reageert zondagavond laat op de ongeregeldheden bij de Johan Cruijff ArenA.

2 uur geleden
Politievakbond ACP: tijd dat clubs en KNVB hard optreden

DEN HAAG (ANP) - Politiebonden ACP en de Nederlandse Politiebond (NPB) roepen op tot maatregelen na de ongeregeldheden zondag bij de Johan Cruijff ArenA. Na de gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord werden vernielingen aangericht bij de hoofdingang van het stadion en voerde de ME charges uit.

6 uur geleden
Drie aanhoudingen na gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord

AMSTERDAM (ANP) - Tijdens de ongeregeldheden bij de Johan Cruijff ArenA zondagmiddag na de gestaakte voetbalklassieker Ajax - Feyenoord zijn drie mensen aangehouden. De politie zegt meer aanhoudingen niet uit te sluiten.

6 uur geleden
Politie: orde is hersteld rond Johan Cruijff ArenA

AMSTERDAM (ANP) - Na de gestaakte voetbalklassieker Ajax - Feyenoord zondagmiddag zijn ongeregeldheden uitgebroken en zijn aanhangers van Ajax de hoofdingang van de Johan Cruijff ArenA binnengedrongen. De politie meldt dat inmiddels "de orde is hersteld".

8 uur geleden
Politie zet traangas in bij ongeregeldheden rond ArenA

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft zondag traangas gebruikt om supporters die zich rond de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hebben verzameld uiteen te drijven. Na de gestaakte wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord verzamelden aanhangers van Ajax zich bij de hoofdingang. Ze riepen leuzen aan het adres van het bestuur en eisten het vertrek van technisch directeur Sven Mislintat, meldt een ANP-verslaggever ter plaatse.

9 uur geleden
ME grijpt in buiten ArenA na gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord

AMSTERDAM (ANP) - Nadat de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord definitief werd gestaakt, heeft de Mobiele Eenheid zondagmiddag ingegrepen. Buiten de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hadden teleurgestelde supporters zich verzameld bij de hoofdingang. Ze riepen onder meer leuzen als "Kankerbestuur" en "Wij willen Ajax zien". Ook werd om het vertrek van technisch directeur Sven Mislintat gevraagd.

9 uur geleden
Man (73) en vrouw (71) in Amsterdam zwaargewond door mishandeling

AMSTERDAM (ANP) - Een 73-jarige man en een 71-jarige vrouw uit Amsterdam zijn zaterdagavond zwaargewond op straat gevonden. Een 44-jarige buurman is opgepakt en wordt ervan verdacht het stel zwaar te hebben mishandeld in de Geertruida van Lierstraat in Amsterdam Nieuw-West. Ook wordt hij verdacht van poging tot doodslag.

11 uur geleden