Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verzekeraars vrezen flinke kostenstijging rechtsbijstandspolis

Verzekeraars vrezen flinke kostenstijging rechtsbijstandspolis

DEN HAAG (ANP) - De rechtsbijstandsverzekering dreigt voor veel consumenten en ondernemers met een middeninkomen te duur te worden. Daarvoor waarschuwt het Verbond van Verzekeraars naar aanleiding van een eerdere uitspraak van financieel klachteninstituut Kifid. Daaruit volgt namelijk een verruiming van de keuze voor rechtshulp bij rechtsbijstandsverzekeraars.

Het is al langer mogelijk om bij een gerechtelijke procedure zelf een advocaat te kiezen in plaats van automatisch geholpen te worden door de advocaat van de verzekeraar. Maar deze regeling wordt binnenkort mogelijk verruimd. Volgens een oordeel van het Kifid heeft iemand met een rechtsbijstandsverzekering ook het recht om zelf een advocaat te kiezen als een juridische kwestie niet voor de rechter komt. Verzekeraar DAS is hiertegen in beroep gegaan en Kifid doet hierover binnenkort weer een uitspraak.

Het Verbond van Verzekeraars maakt zich grote zorgen omdat het inschakelen van rechtshulp veel duurder kan worden als de verruiming van de regeling van vrije advocaatkeuze een feit wordt. Op basis van onderzoek in opdracht van de branchekoepel houdt het verbond namelijk rekening met een jaarlijkse verschuiving van zo’n 4000 naar 50.000 zaken met externe juristen. Onderzoekers hebben uitgerekend dat de kosten voor een externe jurist een geschil drie tot zes keer duurder maakt. Dat zou leiden leidt tot hoge extra kosten voor rechtshulp van 138 miljoen tot 345 miljoen euro, denken de verzekeraars. Uiteindelijk betaalt de consument hier de rekening voor, is hun verwachting.

Afname van verzekerden

Het onderzoek laat volgens de verzekeraars ook zien dat de prijsstijging zal leiden tot een afname van het aantal verzekerden. "Gaat de verruiming door, dan kunnen mensen zich straks nauwelijks meer voor rechtsbijstand verzekeren", concludeert verbond-directeur Richard Weurding in een verklaring. Hij wil hierover in gesprek met de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) en het ministerie van Justitie en Veiligheid om te kijken naar een oplossing.

Jaarlijks lossen Nederlandse rechtsbijstandsverzekeraars nu zo’n 400.000 geschillen op. Een rechtsbijstandsverzekering helpt volgens het verbond de grote groep middeninkomens en mkb'ers die te veel verdienen om in aanmerking te komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand, maar voor wie een advocaat te duur is.

Meer uit Financieel

Oliebedrijven Exxon en Chevron stijgers op verdeeld Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag verdeeld gesloten bij aanhoudende onzekerheid over de rente. De koersverliezen van eerder op de dag werden wel voor een groot deel weggewerkt. De grote oliebedrijven op Wall Street stonden bij de winnaars, geholpen door de gestegen olieprijzen.

3 uur geleden
Grote terugroepactie auto's Kia en Hyundai in VS om brandgevaar

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Zuid-Koreaanse autofabrikanten Kia en Hyundai roepen in de Verenigde Staten in totaal 3,37 miljoen auto's terug naar de garage vanwege gevaar voor brand in de motor. Eigenaren worden gevraagd hun auto's buiten te parkeren uit de buurt van gebouwen en andere auto's totdat het probleem is opgelost.

5 uur geleden
Grote IT-storing legt Duitse fabrieken Volkswagen plat

WOLFSBURG (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De Duitse autofabrikant Volkswagen kampt woensdag met een grote IT-storing waardoor meerdere fabrieken van het bedrijf in Duitsland plat zijn komen te liggen. Volkswagen doet onderzoek naar de storing bij het IT-netwerk en zegt dat nog onduidelijk is wanneer de productie weer hervat kan worden.

5 uur geleden
Nederlands ECB-directielid Elderson: rente mogelijk verder omhoog

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het Nederlandse directielid Frank Elderson bij de Europese Centrale Bank (ECB) denkt dat de rente nog verder verhoogd kan worden in de strijd tegen de inflatie. Dat zei Elderson in een interview met het financiële persbureau Market News International. De ECB verhoogde eerder deze maand de rente in de eurozone voor de tiende keer op rij naar het hoogste niveau ooit en de beleidsmakers van de centrale bank in Frankfurt hebben gehint dat er een einde is gekomen aan die verhogingen.

6 uur geleden
AF-KLM en IAG hebben interesse in Portugese maatschappij TAP

LISSABON (ANP/BLOOMBERG) - Air France-KLM en IAG, het moederconcern van onder meer British Airways en Iberia, hebben interesse in een overname van de Portugese nationale luchtvaartmaatschappij TAP. De Portugese regering wil TAP privatiseren en de topmannen van Air France-KLM en IAG hebben gezegd mogelijk biedingen te willen doen voor TAP.

6 uur geleden
Verzekeraars NN en ASR kelderen na uitspraak in woekerpoliszaak

AMSTERDAM (ANP) - De verzekeraars NN Group en ASR gingen woensdag keihard onderuit op de aandelenbeurs in Amsterdam na een nadelige uitspraak van het gerechtshof Den Haag rond zogeheten woekerpolissen. NN leverde bijna 19 procent in en ASR kelderde ruim 14 procent. Ook branchegenoot Aegon had het lastig met een min van 4,3 procent.

7 uur geleden
Honderden mensen weten niet of reis met Vacansoleil kan doorgaan

EINDHOVEN (ANP) - Honderden mensen die nog op vakantie zouden gaan met Vacansoleil weten niet of hun reis nog doorgaat. Dit meldt een woordvoerder van de aanbieder van campingvakanties, die uitstel van betaling heeft gekregen van de rechter. Vaak is uitstel van betaling de voorbode van een faillissement.

8 uur geleden