Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verzekeraars schorten overeenkomst met Co-Med op

Verzekeraars schorten overeenkomst met Co-Med op

DEN HAAG (ANP) - De zorgverzekeraars CZ, VGZ, Menzis en Zilveren Kruis hebben de overeenkomst met huisartsenketen Co-Med opgeschort. Ze gaan een alternatief zoeken voor de patiënten die er zijn ingeschreven, aldus CZ. "Het is niet nodig dat verzekerden op dit moment zelf op zoek gaan naar een andere huisarts", aldus de verzekeraar. Over het aantal ingeschrevenen bij de praktijken in kwestie doet het aantal van ruim 50.000 de ronde.

Eerder deze week stelden de verzekeraars Co-Med al in gebreke, hetgeen een ultimatum was voor het garanderen van behoorlijke zorg. Er waren al langer klachten over de verleende zorg. Uit de reactie van de keten op de ingebrekestelling maken de zorgverzekeraars nu op dat "Co-Med de continuïteit van goede zorg niet kan garanderen".

Het bieden van een oplossing aan kwetsbare patiënten en patiënten met een (urgente) zorgvraag heeft nu prioriteit, aldus CZ. "Maar er wordt de komende periode ook gewerkt aan een structurele oplossing voor alle patiënten die ingeschreven staan bij de Co-Medpraktijken." In een aantal gebieden wordt een oplossing door regionale huisartsen geboden. Verder wordt gebruikgemaakt van eerste opvang door onlinehuisartsenpraktijk Arene.

Praktijken

Co-Med kocht in het hele land praktijken op, vooral van huisartsen die met pensioen wilden en geen opvolger hadden. Volgens critici probeerde het bedrijf daarna alleen maar zo veel mogelijk geld te verdienen.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) houden de situatie nauwlettend in de gaten, zeggen ze. "Ondanks dat de zorgverzekeraars aangeven dat zij geen vertrouwen meer hebben in Co-Med, kunnen de praktijken open zijn", laten ze weten. Patiënten van alle zorgverzekeraars die ingeschreven zijn bij een praktijk van Co-Med kunnen volgens de organisaties kijken op de site www.cz.nl/co-med. "Hierop staat bij welke andere praktijk patiënten nu terechtkunnen." De IGJ vindt het "belangrijk dat de zorg zoveel mogelijk doorgaat en veilig is. De acute zorg moet altijd geleverd worden."

Noodzakelijke ingreep

De Patiëntenfederatie Nederland spreekt van een forse maar noodzakelijke ingreep. "Te vaak en te lang is het Co-Med niet gelukt om goede en toegankelijke huisartsenzorg te organiseren voor patiënten. Wij hopen wel dat het geboden alternatief van de verzekeraars afdoende is om alle nu bij Co-Med aangesloten patiënten in de nabije toekomst van goede huisartsenzorg te voorzien."

Co-Med zelf heeft nog niet gereageerd.

Meer uit Gezond

Vaccineren tegen polio in Gaza uitgesteld om aanhoudend geweld

GAZA-STAD (ANP) - De volgende ronde van een vaccinatiecampagne tegen polio in het noorden van de Gazastrook wordt noodgedwongen uitgesteld. De Wereldgezondheidsorganisatie noemt onder meer escalerend geweld, intense bombardementen en het uitblijven van humanitaire gevechtspauzes als redenen.

12 minuten geleden
Advies: bereid je voor op meer meldingen van seksueel geweld

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer mensen maken melding van seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag en hun aantal zal de komende jaren blijven groeien. Omdat hulpinstanties vrezen de groei niet aan te kunnen moet de hulpverlening worden uitgebreid, vindt een belangrijke adviseur van het kabinet.

3 uur geleden
Werkdruk gehandicaptenzorg nog verder opgelopen, aldus bond

UTRECHT (ANP) - De werkdruk in de gehandicaptenzorg is volgens een meerderheid van de werknemers daar (64 procent) de laatste twee jaar nog verder opgelopen, zegt FNV Zorg & Welzijn. De bond hield een enquête onder 12.394 van zulke hulpverleners. Veel van de ondervraagden (37 procent) spelen met de gedachte de gehandicaptenzorg te verlaten.

20 uur geleden
RIVM blijft mpox-versie in gaten houden na eerste geval Duitsland

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijft de verspreiding van mpox in de gaten houden. Dit verandert niet nu een nieuwe variant van het virus voor het eerst in een buurland is vastgesteld. Duitsland bevestigde dinsdag het eerste geval van de clade Ib, die al langer rondgaat in Afrikaanse landen.

20 uur geleden
Eerste besmetting nieuwe mpox-variant in Duitsland

BERLIJN (ANP) - In Duitsland is een eerste besmetting vastgesteld met de nieuwe variant van mpox. Dat meldt het Robert Koch Instituut, dat stelt dat het mpoxgeval afgelopen vrijdag is waargenomen.

22 uur geleden
Longfonds: langer toelaten vervuilende wagens 'klap in gezicht'

AMERSFOORT (ANP) - "Een klap in het gezicht van de inwoners van grote steden", zo noemt directeur van het Longfonds Károly Illy de mogelijke Kamermeerderheid voor het blijven toestaan van bedrijfswagens met uitlaatgassen in de binnenstad. Een aantal steden wil vrachtauto's en bestelbusjes per 1 januari uit sommige wijken weren.

23 uur geleden
Meer ziekmeldingen bij begin herfst, vooral griepachtige klachten

UTRECHT (ANP) - Het aantal ziekmeldingen is bij het begin van de herfst in september fors gestegen, met name door meer griepachtige klachten. Volgens arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare steeg het aantal ziekmeldingen vorige maand met 67 procent in vergelijking met augustus. Vooral de zorg en het onderwijs zijn uitschieters, aldus de arbodiensten.

1 dag geleden