Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verzekeraars: recordbedrag aan schade door extreem weer in 2022

Verzekeraars: recordbedrag aan schade door extreem weer in 2022

DEN HAAG (ANP) - Extreem weer heeft vorig jaar een recordbedrag aan schade veroorzaakt in Nederland: ruim 886 miljoen euro. Het Verbond van Verzekeraars meldt dat in de donderdag verschenen Klimaatschademonitor. Veruit de meeste schade (714 miljoen euro) werd veroorzaakt door de drie stormen die in februari een spoor van vernieling trokken: Eunice, Dudley en Franklin. Het schadebedrag door de stormen kwam aanzienlijk hoger uit dan de ruim 500 miljoen euro waar de verzekeraars in eerste instantie op rekenden.

Het vorige record stamde uit 2016. Toen kregen verzekeraars in totaal 770 miljoen euro aan claims binnen die met extreem weer te maken hadden. Dat kwam vooral door hagelschade. De cijfers gaan terug tot 2007.

"Extreme neerslag en storm kosten de samenleving steeds meer geld. De impact van klimaatverandering is evident. Dus we moeten alles op alles zetten om Nederland klimaatbestendiger te maken", zegt algemeen directeur Richard Weurding van het verbond in een verklaring.

Klimaatverandering

Op de invloed van klimaatverandering valt overigens wel iets af te dingen waar het gaat om de cijfers over vorig jaar. Klimaatexperts van het KNMI schreven toen over de winterstormen dat de opwarming van de aarde hier "geen rol van betekenis" in speelde. "De invloed van klimaatverandering op het ontstaan van winterstormen is klein en valt in het niet bij de grote jaar-op-jaar variaties in ons winters windklimaat. Wel neemt in een warmer klimaat de hoeveelheid neerslag toe die met deze stormen gepaard gaat", legde het KNMI uit.

Wetenschappers hebben van andere vormen van natuurgeweld wel vastgesteld dat de kans daarop steeds groter wordt door de opwarming van de aarde. Zo is volgens klimaatwetenschappers de kans groter geworden dat in West-Europa in korte tijd extreem veel regen valt, zoals in de zomer van 2021 gebeurde. Toen overstroomden delen van Zuid-Limburg, Duitsland en België. Het Utrechtse Leersum werd in datzelfde jaar hard getroffen door valwinden. Volgens het KNMI stijgt ook de kans daarop doordat het warmer wordt.

Bewustwording

Volgens Weurding is meer bewustwording nodig om schade te voorkomen. "Hoe voorkomen we schade, bouwen we veilig en hoe passen we ons aan? Alleen dan kunnen we op lange termijn de verzekerbaarheid voor mensen en bedrijven blijven garanderen." 

De sector werkt hierin nauw samen met het KNMI. Om vroeg te kunnen waarschuwen, bouwt het instituut aan een Early Warning Centre (EWC). Het idee is dat schade kan worden beperkt als risico's vooraf beter kunnen worden ingeschat.

Meer uit Binnenland

Leger des Heils: kabinetsplan voor kwetsbaarste burgers onduidelijk

ALMERE (ANP) - Het is volstrekt onduidelijk wat dit kabinet gaat doen voor de kwetsbaarste burgers in ons land, stelt het Leger des Heils in een reactie op het eerder deze week gepresenteerde hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. "In de onderbouwing van de plannen missen de garanties voor deze groep en daar maken wij ons zorgen over", zegt bestuursvoorzitter Harm Slomp in een verklaring.

6 minuten geleden
Armoedefonds: organisaties zien stijging hulpvragen

ROSMALEN (ANP) - Veel organisaties die hulp bieden bij armoede krijgen meer hulpvragen, meldt het Armoedefonds op basis van eigen onderzoek. Van de 477 ondervraagde organisaties zag de helft (51 procent) in het afgelopen half jaar een stijging van het aantal hulpverzoeken.

40 minuten geleden
Studentenbond verbijsterd door plannen voor langstudeerboete

UTRECHT (ANP) - Studenten zijn verbijsterd dat in het coalitieakkoord staat dat er vanaf 2026 een langstudeerboete van 3000 euro per jaar komt, zegt Elisa Weehuizen, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). De boete geldt voor studenten die meer dan een jaar uitlopen met hun bachelor- of masteropleiding. De studentenbond wil actievoeren.

3 uur geleden
Rechtbank behandelt zaak over rellende Eritreeërs in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Een groep Eritreeërs staat vrijdag terecht voor de rellen rond zalencentrum Opera in Den Haag op 17 februari. De verdachten worden beschuldigd van openlijk geweld en in sommige gevallen ook opruiing.

5 uur geleden
Gebouwen Erasmus Universiteit gaan weer open

ROTTERDAM (ANP) - De gebouwen van de Erasmus Universiteit in Rotterdam gaan vrijdag weer open. Donderdag bleven de gebouwen van de Rotterdamse universiteit dicht door een aangekondigde pro-Palestinademonstratie. De betoging werd op het laatste moment afgelast en verplaatst naar het stationsplein van Rotterdam Centraal.

5 uur geleden
Plasterk biedt Omtzigt excuses aan in open brief

DEN HAAG (ANP) - In een open brief in De Telegraaf biedt de voormalige informateur en beoogd premier Ronald Plasterk NSC-leider Pieter Omtzigt zijn excuses aan over hun eerdere aanvaring in de formatie.

7 uur geleden
Aandeel gelovigen in tien jaar tijd gedaald tot 42 procent

DEN HAAG (ANP) - De groep Nederlanders die een religie aanhangt, is in tien jaar tijd gedaald van 53 naar 42 procent. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat al sinds 1849 mensen naar hun religie vraagt, zijn tegenwoordig 75-plussers het vaakst gelovig.

8 uur geleden