Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verzekeraars hopen dat huisartsen zorgakkoord alsnog tekenen

Verzekeraars hopen dat huisartsen zorgakkoord alsnog tekenen

ZEIST (ANP) - Zorgverzekeraars gaan de komende maanden in hun contracten met huisartsen wel de afspraken uit het Integraal Zorgakkoord doorvoeren, zoals langere consulten. Dit ondanks het feit dat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) het akkoord niet ondertekende. "We hopen dat we de huisartsen die nu geen handtekening wilden zetten daarmee alsnog kunnen overtuigen", aldus voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland Dirk Jan van den Berg. De LHV laat weten "in december" opnieuw te gaan bekijken of tekenen alsnog kan.

Het Integraal Zorgakkoord is een document met afspraken tussen het ministerie van Volksgezondheid en de zorgsector over het toegankelijk en betaalbaar houden van de zorg in de toekomst. Over het akkoord werd lang gesproken en vorige week zetten alle zorgvertegenwoordigers die meepraatten er een handtekening onder, behalve de LHV.

Die wil namelijk eerst zeker weten dat verzekeraars in de contracten voor komend jaar al vastleggen dat er meer tijd voor patiënten wordt vrijgemaakt, bijvoorbeeld door een langer consult. Zorgverzekeraars zijn dat zeker van plan, aldus Van den Berg.

Wijkzorg

Huisartsen hebben geen toestemming van de LHV nodig om een contract met een verzekeraar aan te gaan. Vanaf 2023 is het volgens Van den Berg de bedoeling dat elk jaar ruim 4 miljoen mensen meer tijd bij hun huisarts kunnen krijgen. Een langer consult is bedoeld om "dieper te kunnen onderzoeken wat er aan de hand is met iemand", legt hij uit. Het idee is dat daardoor minder mensen worden doorgestuurd naar duurdere specialistische zorg.

Niet alleen de huisartsen waren kritisch over de verzekeraars tijdens de onderhandelingen over het zorgakkoord. Ook organisaties voor de wijkzorg die aan tafel zaten gaven in eerste instantie aan onvoldoende vertrouwen te hebben in de gemaakte afspraken. "De relatie met zorgverzekeraars wordt door een aantal organisaties als niet goed gezien", zegt Van den Berg. Er is nu een fonds van 75 miljoen euro opgericht om ook kleinere organisaties in de wijkzorg te helpen op het gebied van onder meer scholing en innovatie.

Nieuwe tarieven

De LHV zegt dat het afsluiten van contracten met huisartsen inderdaad de manier is om de eisen van de vereniging op dat gebied "concreet in te vullen". In december wil de vereniging opnieuw samenkomen in de vorm van een ledenvergadering om te bepalen of het akkoord toch ondertekend kan worden.

Een andere eis van de LHV voor het ondertekenen van het zorgakkoord is dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voor 1 oktober de nieuwe tarieven voor zorg in de avond-, nacht- en weekenduren bekendmaakt. Een woordvoerster van de NZa laat weten dat dat naar verwachting komende woensdag gaat gebeuren.

Meer uit Binnenland

Sint-Maarten op 18 juli opnieuw naar de stembus

PHILIPSBURG (ANP) - Sint-Maarten mag op 18 juli weer naar de stembus, nadat de bevolking op 11 januari ook al kon stemmen bij parlementsverkiezingen. Dat heeft gouverneur Ajamu Baly dinsdagavond (lokale tijd) bekendgemaakt.

8 minuten geleden
CPB bevestigt: relatief minder belasting voor grootverdieners

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders met de hoogste inkomens betalen relatief minder belasting dan de groep daar net onder. Dit komt doordat hun belastingdruk niet zoals bij veel Nederlanders vooral door de sociale premies en belastingen in box 1 wordt bepaald, maar door de vennootschapsbelasting. Dit heeft het Centraal Planbureau (CPB) bekendgemaakt in nieuw, langjarig onderzoek naar de hoogste inkomens.

3 uur geleden
Dashboard voor biodiversiteit kleurt vooralsnog oranje en rood

AMSTERDAM (ANP) - Natuurorganisaties hebben een onlinedashboard ontwikkeld dat in één oogopslag laat zien hoe het gesteld is met de soortenrijkdom in Nederland. Ze gaan erop monitoren "of Nederland op weg is de doelen voor biodiversiteitsherstel in 2030 te behalen". Bij de lancering van het dashboard, op de Internationale Dag van de Biodiversiteit, kleuren de verschillende indicatoren oranje of rood. Oranje betekent dat extra inspanningen nodig zijn, rood wil zeggen dat een doel "steeds verder uit zicht" raakt.

3 uur geleden
Vrouwen werken nauwelijks vaker, verschil met mannen blijft gelijk

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse vrouwen zijn de afgelopen vijf jaar nauwelijks vaker gaan werken, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bijna 69 procent van de vrouwen tot en met 75 jaar had in het eerste kwartaal van 2024 betaald werk, vergeleken met ruim 65 procent in 2019.

5 uur geleden
Afsluitdijk weer open na ongeval

DEN OEVER (ANP) - De Afsluitdijk (A7) is weer open nadat er eerder op de avond een ongeluk was gebeurd, meldt de politie. Het ongeval was in de richting van Friesland naar Noord-Holland. Bij het ongeluk waren volgens Rijkswaterstaat een vrachtwagen, een auto en een busje met aanhanger betrokken.

8 uur geleden
Hier en daar schade door zware regen en wind

HOUTEN (ANP) - De zware onweersbuien en windstoten die sinds het eind van de middag over ons land trekken, hebben plaatselijk schade veroorzaakt. Dat meldt Weeronline. Onder meer uit Utrecht en Amsterdam kwamen meldingen van weggewaaide dakpannen, omgewaaide bomen en afgebroken takken.

8 uur geleden
Songfestivalteam S10 maakte officieel melding van onveilige sfeer

HILVERSUM (ANP) - Het team dat S10 in 2022 begeleidde tijdens het Eurovisie Songfestival in Turijn diende destijds een officiële klacht in omdat backstagemedewerkers haar persoonlijke grenzen niet respecteerden. Dat zei de zangeres dinsdag in het NPO 1-programma Sophie & Jeroen. AVROTROS, verantwoordelijk voor de Nederlandse songfestivalinzendingen, bevestigt aan het ANP dat er toen inderdaad een melding is gedaan.

9 uur geleden