
Verzekeraars hopen dat huisartsen zorgakkoord alsnog tekenen
ZEIST (ANP) - Zorgverzekeraars gaan de komende maanden in hun contracten met huisartsen wel de afspraken uit het Integraal Zorgakkoord doorvoeren, zoals langere consulten. Dit ondanks het feit dat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) het akkoord niet ondertekende. "We hopen dat we de huisartsen die nu geen handtekening wilden zetten daarmee alsnog kunnen overtuigen", aldus voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland Dirk Jan van den Berg. De LHV laat weten "in december" opnieuw te gaan bekijken of tekenen alsnog kan.
Het Integraal Zorgakkoord is een document met afspraken tussen het ministerie van Volksgezondheid en de zorgsector over het toegankelijk en betaalbaar houden van de zorg in de toekomst. Over het akkoord werd lang gesproken en vorige week zetten alle zorgvertegenwoordigers die meepraatten er een handtekening onder, behalve de LHV.
Die wil namelijk eerst zeker weten dat verzekeraars in de contracten voor komend jaar al vastleggen dat er meer tijd voor patiënten wordt vrijgemaakt, bijvoorbeeld door een langer consult. Zorgverzekeraars zijn dat zeker van plan, aldus Van den Berg.
Wijkzorg
Huisartsen hebben geen toestemming van de LHV nodig om een contract met een verzekeraar aan te gaan. Vanaf 2023 is het volgens Van den Berg de bedoeling dat elk jaar ruim 4 miljoen mensen meer tijd bij hun huisarts kunnen krijgen. Een langer consult is bedoeld om "dieper te kunnen onderzoeken wat er aan de hand is met iemand", legt hij uit. Het idee is dat daardoor minder mensen worden doorgestuurd naar duurdere specialistische zorg.
Niet alleen de huisartsen waren kritisch over de verzekeraars tijdens de onderhandelingen over het zorgakkoord. Ook organisaties voor de wijkzorg die aan tafel zaten gaven in eerste instantie aan onvoldoende vertrouwen te hebben in de gemaakte afspraken. "De relatie met zorgverzekeraars wordt door een aantal organisaties als niet goed gezien", zegt Van den Berg. Er is nu een fonds van 75 miljoen euro opgericht om ook kleinere organisaties in de wijkzorg te helpen op het gebied van onder meer scholing en innovatie.
Nieuwe tarieven
De LHV zegt dat het afsluiten van contracten met huisartsen inderdaad de manier is om de eisen van de vereniging op dat gebied "concreet in te vullen". In december wil de vereniging opnieuw samenkomen in de vorm van een ledenvergadering om te bepalen of het akkoord toch ondertekend kan worden.
Een andere eis van de LHV voor het ondertekenen van het zorgakkoord is dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voor 1 oktober de nieuwe tarieven voor zorg in de avond-, nacht- en weekenduren bekendmaakt. Een woordvoerster van de NZa laat weten dat dat naar verwachting komende woensdag gaat gebeuren.
Meer uit Binnenland
BREDA (ANP) - De politie doet onderzoek naar het overlijden van een baby van zeven weken in Breda. Het jongetje overleed vrijdag in een ziekenhuis in Rotterdam. Volgens de politie zouden omstandigheden vragen om een uitgebreid rechercheonderzoek.
31 minuten geledenVLAARDINGEN (ANP) - Bij een huis in Vlaardingen is in de nacht van vrijdag op zaterdag een explosie geweest. Daarbij raakte niemand gewond. Wel is er schade aan de voordeur en de ramen van de woning.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinetsbesluit om wat betreft de stikstofaanpak te wachten tot provinciebesturen zijn gevormd is slechts uitstel van een probleem, waardoor iedereen langer in onzekerheid blijft. Dat zegt Marjolein Demmers, directeur van milieuorganisatie Natuur & Milieu. "Het is weer een aanslag op de natuur, en het helpt de boeren en ons land ook niet verder."
4 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De douane heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag vier uithalers aangehouden in de Rotterdamse haven. Dat gebeurde bij een terminal op de Maasvlakte, zo meldt de politie op Twitter.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Universitair hoofddocent Natuurlijke Taalverwerking Jelle Zuidema maakt zich zorgen over de mogelijke gevaren van ChatGPT. Zo kan de chatbot kwetsende teksten produceren en worden misbruikt voor reclamedoeleinden. Ook kunnen andere wetenschappen worden verwaarloosd door de commerciële voordelen van ChatGPT. Om dat te voorkomen, moeten er (Europese) regels komen, zegt Zuidema.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Er moet onder politiemensen meer kennis komen over racisme en discriminatie in de maatschappij, en de politie moet structureel harder gaan optreden tegen dit probleem. Dat zegt voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB) Jan Struijs in een reactie op de uitspraken van politiechef Janny Knol van de eenheid Oost-Nederland. In een interview in het AD zegt ze dat racisme structureel voorkomt bij de politie en als een structureel probleem moet worden aangepakt.
6 uur geledenUTRECHT (ANP) - Bijspringend kantoorpersoneel en tijdelijk ingehuurde beveiligers moeten de NS in april weer zichtbaarder maken in de trein. In de loop van de maand gaan honderden extra krachten meerijden op treinen om de werkdruk van conducteurs te verlichten. Reizigers merken dat, doordat ze dan vaker weer iemand met een NS-jasje voorbij zien lopen, laat een woordvoerder weten.
8 uur geleden