Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verzekeraars gewild op hoger Damrak

Verzekeraars gewild op hoger Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beurshandel op het Damrak ging dinsdag bij de opening over een breed front omhoog, geholpen door koerswinsten op Wall Street maandag. Vooral banken en verzekeraars deden het goed. ASR ging aan kop bij de hoofdfondsen met een koerswinst van 3 procent, gevolgd door NN (plus 2,4 procent).

Speciaalchemieconcern DSM werd 1,2 procent meer waard. Het bedrijf heeft Indiase goedkeuring gekregen voor de fusie met zijn Zwitserse branchegenoot Firmenich. Onlangs had DSM de aanmeldingstermijn voor die fusie nog verlengd omdat die goedkeuring ontbrak. Volgens DSM hebben de twee bedrijven nu alle vereiste mededingingsvergunning om samen te kunnen gaan.

De AEX, de belangrijkste beursgraadmeter in Amsterdam, stond kort na de opening 0,5 procent hoger op 762,52 punten. De MidKap ging 0,4 procent vooruit tot 958,43 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt gingen tot 0,5 procent omhoog.

OPEC+ en Philips

De zorgen over het eerdere besluit van oliekartel OPEC+ om de productie verder te verlagen, lijken wat naar de achtergrond verdwenen. Eerder wakkerde die maatregel de vrees voor inflatie opnieuw aan.

De dalers bij de hoofdfondsen in Amsterdam waren op een hand te tellen. Zorgtechnologiebedrijf Philips was een van de grotere dalers met een min van 0,8 procent, na een flinke koerswinst maandag.

Air France-KLM

Air France-KLM koerste 0,7 procent hoger. Schiphol maakte maandagavond bekend dat de luchthaven 's nachts dicht gaat. Schiphol wil dat er geen vliegtuigen opstijgen tussen 00.00 uur en 06.00 uur en dat er tussen middernacht en 05.00 uur geen toestellen landen. Dat moet volgens het bedrijf tot een "stillere, schonere en betere luchtvaart" leiden.

Beleggers houden dinsdag ook de naar verwachting laatste jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Credit Suisse in de gaten. De geplaagde Zwitserse bank wordt noodgedwongen overgenomen door zijn grotere concurrent UBS. De bank komt dan oog in oog te staan ​​met aandeelhouders, die niet mochten stemmen over de overname van omgerekend 3 miljard euro.

Sligor en ForFarmers

Bij de kleinere bedrijven in Amsterdam won Sligro 0,7 procent. Het groothandelsbedrijf heeft van de Belgische mededingingsautoriteiten goedkeuring gekregen voor de overname van een deel van de Belgische winkels van Metro. Daardoor is het vrij zeker dat de overname doorgaat.

Het aandeel van veevoerbedrijf ForFarmers kwam niet van zijn plek. Het bedrijf maakte bekend dat het zijn Belgische mengvoeractiviteiten verkoopt aan het agrarische bedrijf Arvesta. ForFarmers krijgt 25 miljoen euro voor de activiteiten.

Olieprijs en euro

De olieprijs ging verder omhoog, na de forse stijging maandag. De OPEC+ wil met de productieverlaging van meer dan een miljoen vaten per dag vanaf mei de prijzen stutten. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,7 procent meer op 80,96 dollar. Brentolie werd eveneens 0,7 procent duurder, op 85,48 dollar per vat.

De euro was 1,0904 dollar waard, tegen 1,0892 dollar bij het slot van de Europese beurzen maandag.

Meer uit Financieel

FT: importheffingen VS voor elektrische auto's China flink omhoog

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering is van plan de importheffingen voor elektrische auto's afkomstig uit China flink te verhogen. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. Nu ligt die heffing nog op 25 procent, maar volgens de bronnen gaat dat tarief omhoog naar 100 procent.

4 uur geleden
Internet Starlink-satellieten verstoord door zonnestorm

HAWTHORNE (ANP/RTR) - De satellieten van Starlink, een onderdeel van Elon Musks ruimtebedrijf SpaceX, hebben last van de geomagnetische storm die de aarde teistert. Starlink waarschuwt zaterdag voor "verminderde service" van de internetverbindingen die de satellieten verzorgen. "Ons team onderzoekt dit", meldt het bedrijf op zijn website.

4 uur geleden
Luchthavens ruziën over voeren naam 'San Francisco'

SAN FRANCISCO (ANP/AFP) - Twee luchthavens in de Amerikaanse staat Californië hebben onenigheid over het gebruik van 'San Francisco' in hun naam. San Francisco International Airport (SFO) is het niet eens met de nieuwe naam van San Francisco Bay Oakland International Airport (OAK). Volgens dat eerste vliegveld is die nieuwe naam verwarrend voor reizigers.

4 uur geleden
Bronnen: Apple en OpenAI dicht bij deal over ChatGPT op iPhones

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Apple zit dicht bij het sluiten van een overeenkomst met OpenAI over het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) op Apple-apparaten. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg. Als de deal rondkomt, zal OpenAI bepaalde functies van zijn populaire chatbot ChatGPT beschikbaar stellen voor onder meer iPhones.

6 uur geleden
Bloemenplatforms verkopen niet meer Moederdagboeketten dan in 2023

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders bestellen niet meer boeketten voor Moederdag dan ze vorig jaar deden, verwachten bloemenplatforms Fleurop en Topbloemen.nl. Wel geven mensen volgens de organisaties meer geld uit per bestelling en kiezen ze vaker voor boeketten die niet alleen uit rozen bestaan. Komende zondag is het Moederdag.

8 uur geleden
Lingeriemerk Victoria's Secret in trek bij beleggers Wall Street

NEW YORK (ANP) - Victoria's Secret was vrijdag in trek bij beleggers op de aandelenbeurzen in New York. Het lingeriemerk meldde op basis van voorlopige cijfers dat de verkopen in het afgelopen kwartaal minder sterk zijn gedaald dan gevreesd. Dit bericht werd beloond met een koerswinst van 5,3 procent op Wall Street.

17 uur geleden
Vakbond roept op tot landelijke staking bij Deutsche Telekom

BONN (ANP/DPA) - De Duitse vakbond Verdi heeft opgeroepen tot een landelijke staking op maandag bij Deutsche Telekom om een conflict over hogere lonen voor personeel van het grote telecombedrijf. Met de staking wil Verdi de druk op Deutsche Telekom verhogen om in te stemmen met de looneisen.

18 uur geleden