Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verzekeraars: forse daling in claims woningbranden

Verzekeraars: forse daling in claims woningbranden

DEN HAAG (ANP) - Het aantal claims dat verzekeraars ontvangen na een woningbrand is vorig jaar fors gedaald van 67.165 naar 59.011. Dat staat in de risicomonitor woningbranden van het Verbond van Verzekeraars.

Daarmee werd een neerwaartse trend voortgezet die al sinds 2018 is te zien. Alleen in 2020 was er een lichte toename, vermoedelijk doordat meer mensen vanwege corona thuiswerkten, meldt het verbond.

De Nederlandse Brandwonden Stichting zag vorig jaar nog geen afname van het aantal slachtoffers. "Het is heel mooi om te zien dat het aantal claims woningbranden daalt. Maar we kunnen deze resultaten helaas nog niet terugzien in de cijfers van de brandwondencentra’’, aldus directeur Rob Baardse.

Brandpreventie

Algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars schrijft de daling in claims onder meer toe aan de aanhoudende aandacht voor brandpreventie, zoals de wettelijke verplichting tot het plaatsen van brandmelders. "Ook zien we een daling van de brandschade na oud en nieuw, omdat zwaar vuurwerk is verboden en er beter wordt gehandhaafd’’, aldus Weurding.

Het is volgens Weurding de vraag of de dalende trend doorzet, omdat de fors gestegen brandstofprijzen nieuwe risico’s met zich meebrengen. Op zoek naar goedkopere alternatieven is de verkoop van brandhout en alternatieve elektrische verwarmingstoestellen fors gestegen. Weurding: "Er wordt ook geëxperimenteerd met kaarsen in kleipotten en verwarmingslampen. Dat is begrijpelijk maar het kan als je niet oppast slecht uitpakken." Ook Brandweer Nederland wijst op dit gevaar en adviseert schoorstenen regelmatig te laten vegen en geen nat hout te stoken.

Meer uit Binnenland

Bij protesten in Amsterdam zijn 32 mensen aangehouden

AMSTERDAM (ANP) - Bij de demonstraties op het Binnengasthuisterrein van de UvA in Amsterdam en op het Rokin zijn 32 betogers aangehouden. De politie meldt dat ze zijn opgepakt voor openlijke geweldpleging, vernieling, mishandeling en opruiing.

1 uur geleden
UU: demonstranten moeten binnen een half uur vertrekken

UTRECHT (ANP) - De Universiteit Utrecht heeft met ondersteuning van de politie de pro-Palestijnse bezetters van een universiteitsgebouw aan Drift 25 "vanwege de veiligheid" gevorderd om te vertrekken. Voorzitter van het college van bestuur Anton Pijpers heeft de demonstranten medegedeeld dat zij uiterlijk om 00.05 uur weg moeten zijn. Hij zei daarbij dat de UU verantwoordelijk is voor alles wat er in het gebouw gebeurt en op dit moment niet voor de veiligheid in het gebouw kan instaan.

1 uur geleden
Minister Dijkgraaf over demonstraties: 'Dit kan gewoon niet'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf is blij dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) aangifte heeft gedaan tegen pro-Palestijnse demonstranten. Hij is ook blij dat de politie nu heeft ingegrepen. "Dit kan gewoon niet", zei hij woensdagavond bij Op1.

1 uur geleden
Organisatie protestactie BG-terrein: acties gaan door

AMSTERDAM (ANP) - De pro-Palestina-acties in Amsterdam gaan onverminderd door, "totdat de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit en het Amsterdam University College alle banden met Israël verbreken." Dat zegt Amsterdam Encampment, de organisatie achter de bezetting van het Binnengasthuisterrein van de UvA, waar de politie woensdagmiddag en -avond een eind aan maakte.

1 uur geleden
Groep betogers op Rembrandtplein, sfeer redelijk rustig

AMSTERDAM (ANP) - Een deel van de pro-Palestinabetogers die woensdagavond na charges van de ME werden weggejaagd van het Rokin in Amsterdam, is neergestreken op het Rembrandtplein. Maar het lijkt erop dat er ook een deel naar huis is gegaan.

1 uur geleden
Voorzitter college van bestuur UU in gesprek met demonstranten

UTRECHT (ANP) - "Zijn jullie zuinig op onze prachtige Universiteitsbibliotheek?" Dat vroeg de voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Utrecht, Anton Pijpers, aan de pro-Palestijnse demonstranten die sinds woensdagmiddag een gebouw van de UU aan de Drift bezetten. Pijpers kwam rond 21.15 uur aan, zag een verslaggever van ANP.

2 uur geleden
ME voert charges uit op Rokin en verjaagt betogers

AMSTERDAM (ANP) - Op het Rokin in Amsterdam is de Mobiele Eenheid bezig met charges. Honderden pro-Palestijnse betogers worden met wapenstok en politiehonden opgejaagd in de richting van het Muntplein.

3 uur geleden