Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verzekeraars Aegon en NN stijgen in lagere AEX-index

Verzekeraars Aegon en NN stijgen in lagere AEX-index

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraars stonden maandag in de belangstelling op de Amsterdamse beurs. Aegon en NN Group profiteerden van hogere rentes op de obligatiemarkten en hoorden bij de grootste stijgers in de AEX-index. Door de dalende olieprijzen stond Shell juist vrijwel onderaan. Verder steeg ook InPost sterk na geruchten dat de Poolse aanbieder van pakketkluisjes door verschillende investeerders zou worden begeerd.

De hoofdindex op Beursplein 5 sloot 0,5 procent in de min op 720,36 punten. De MidKap steeg 0,3 procent tot 1050,46 punten onder aanvoering van InPost. De beurzen in Frankfurt en Parijs dikten tot 0,8 procent aan. Die in Londen daalde juist 0,1 procent.

In Moskou, waar weer in alle Russische aandelen kan worden gehandeld, zakte de MOEX-index 2,2 procent. Het is in Rusland nog wel verboden om te speculeren op koersdalingen en het blijft voor buitenlandse beleggers moeilijk om hun Russische aandelen te verkopen.

Shell

Aegon (plus 2 procent) en NN Group (plus 1,6 procent) behoorden tot de kopgroep. Hogere rentetarieven zijn goed voor het verdienmodel van banken en verzekeraars. ING stond ook lang op een duidelijke winst, maar sloot uiteindelijk 0,7 procent in het rood. Betaalbedrijf Adyen sloot de rij met een min van 4,2 procent.

Shell leverde 3 procent in. De olieprijzen gingen omlaag door de vrees dat de lockdown in de grote Chinese stad Shanghai de vraag naar olie zal raken. Een vat Amerikaanse olie werd 6,4 procent goedkoper op 106,56 dollar. Brentolie kostte 6 procent minder op 113,37 dollar per vat.

Heineken

Heineken verloor 0,1 procent. De bierbrouwer gaat zich volledig terugtrekken uit Rusland. Het concern denkt vanwege het besluit een afschrijving van circa 400 miljoen euro te moeten doen. Heineken kondigde eerder al aan te stoppen met de productie en verkoop van zijn Heineken-bier in Rusland, maar produceerde er ook veel lokale biermerken.

InPost werd een vijfde meer waard. Persbureau Bloomberg meldde dat verschillende investeerders zoals CVC Capital Partners en Hellman & Friedman mogelijk interesse zouden hebben in InPost. Het Poolse bedrijf trekt de aandacht van kopers doordat de waarde van het aandeel sinds de beursgang in januari vorig jaar met ongeveer twee derde is gezakt.

PostNL

PostNL steeg 0,9 procent ondanks nieuwe invallen bij Belgische distributiecentra van het postbedrijf omdat daar mogelijk misstanden zouden zijn. Daarbij zijn negen mensen opgepakt. Bij de kleine bedrijven viel Fastned op. De laadpalenaanbieder werd ruim 9 procent meer waard.

De euro was 1,0971 dollar waard, tegen 1,0983 dollar op vrijdag.

Meer uit Financieel

Aandacht voor resultaten Galapagos op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag onder meer uit naar Galapagos. Het biotechnologiebedrijf stelt het jaar 2023 te hebben afgesloten met een goede kaspositie van 3,7 miljard euro. Dankzij de verkoop van Jyseleca kwam de nettowinst afgelopen jaar uit op bijna 212 miljoen euro, tegen een verlies van 218 miljoen euro in 2022. Galapagos liet eerder al weten de activiteiten van ontstekingsremmer Jyseleca over te dragen aan het Italiaanse Alfasigma.

7 minuten geleden
Huurdersorganisaties roepen op tot lagere maximale huurverhoging

ROTTERDAM (ANP) - Volgens huurdersorganisaties moet de maximale huurverhoging van sociale huurwoningen omlaag, omdat huurders steeds meer moeite hebben om rond te komen. Daartoe roept onder meer het Landelijk Huurders Platform (LHP) vrijdag op in een paginagrote advertentie in het AD. De maximale huurverhoging zou omlaag moeten van 5,3 naar 3,2 procent.

19 minuten geleden
Geldautomaten vaker buiten gebruik dan afgesproken

WEESP (ANP) - Geldautomaten kampen vaker met een storing of zijn om een andere reden buiten gebruik dan de banken hadden beloofd. Gemiddeld was het vorig jaar bij een op de 25 automaten niet mogelijk om geld op te nemen, terwijl dat volgens de norm die banken hebben afgesproken slechts bij een op de veertig automaten het geval mag zijn. Ook het storten van geld was te vaak niet mogelijk door een defecte automaat.

39 minuten geleden
Verzekeringspremies vrachtschepen Rode Zee schieten omhoog

PARIJS (ANP/AFP) - De verzekeringspremies voor vrachtschepen in de Rode Zee zijn de afgelopen maanden omhooggeschoten door de aanvallen van Jemenitische Houthi-rebellen. De kosten voor containervervoer over zee, die al onder druk stonden door de stijgende vrachttarieven en langere alternatieve handelsroutes, lopen daardoor verder op.

39 minuten geleden
Moeder Booking.com verwacht forse boete van Spaanse toezichthouder

AMSTERDAM (ANP) - De Spaanse concurrentiewaakhond CNMC wil het moederbedrijf van Booking.com een boete geven van 490 miljoen euro voor misbruik van zijn grote dominantie in de markt. Dat bevestigt een woordvoerder van het internetbedrijf voor hotelboekingen na berichtgeving door Het Financieele Dagblad.

9 uur geleden
Socialemediaplatform Reddit gaat naar de beurs in New York

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse socialemediaplatform Reddit gaat naar de beurs in New York. De onderneming heeft daarvoor een aanvraag ingediend bij beurstoezichthouder SEC. Dit wordt de eerste beursgang van een groot socialemediabedrijf sinds de notering van Pinterest in 2019.

10 uur geleden
AI-enthousiasme beleggers stuwt Wall Street naar nieuwe records

NEW YORK (ANP) - Het grote enthousiasme bij beleggers voor alles wat met kunstmatige intelligentie (AI) te maken heeft, zorgde donderdag voor nieuwe records op Wall Street. De belangrijkste beursgraadmeters in New York zijn met de hoogste slotstanden ooit de handel uit gegaan, nadat maker van chips voor AI-toepassingen Nvidia na sterke resultaten de grootste koerssprong ooit neerzette.

10 uur geleden