Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verzekeraars aan kop in AEX, InPost stijgt na overnamespeculatie

Verzekeraars aan kop in AEX, InPost stijgt na overnamespeculatie

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index ging maandag licht vooruit onder aanvoering van Aegon en NN Group. De verzekeraars profiteerden van de gestegen rentes op de obligatiemarkten. Ook InPost was een grote winnaar op het Damrak. Beleggers reageerden verheugd op berichten dat verschillende investeringsbedrijven interesse zouden hebben in een overname van de Poolse aanbieder van pakketkluisjes.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,3 procent in de plus op 725,94 punten. De MidKap steeg 1,5 procent tot 1062,92 punten onder aanvoering van InPost. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs dikten tot 1,5 procent aan.

In Moskou, waar weer in alle Russische aandelen kan worden gehandeld, zakte de MOEX-index 1,6 procent. Het is in Rusland nog wel verboden om te speculeren op koersdalingen en het blijft voor buitenlandse beleggers moeilijk om hun Russische aandelen te verkopen.

ING

Naast Aegon (plus 4,4 procent) en NN Group (plus 3,9 procent) behoorde ING tot de kopgroep met een winst van 1,7 procent. Hogere rentetarieven zijn goed voor het verdienmodel van banken en verzekeraars. Betaalbedrijf Adyen sloot de rij met een min van 1,6 procent.

Heineken won 0,5 procent. De bierbrouwer gaat zich volledig terugtrekken uit Rusland. Het concern denkt vanwege het besluit een afschrijving van circa 400 miljoen euro te moeten doen. Heineken kondigde eerder al aan te stoppen met de productie en verkoop van zijn Heineken-bier in Rusland. Maar Heineken produceerde er ook veel lokale biermerken, zoals Zhigulevskoe en Oxota.

InPost werd een derde meer waard. Persbureau Bloomberg meldde dat verschillende investeerders zoals CVC Capital Partners en Hellman & Friedman mogelijk interesse zouden hebben in InPost. Het Poolse bedrijf trekt de aandacht van kopers doordat de waarde van het aandeel sinds de beursgang in januari vorig jaar met ongeveer twee derde is gezakt.

Galapagos

Galapagos klom 2 procent. Het Japanse ministerie van Volksgezondheid heeft een tweede indicatie goedgekeurd voor het door Galapagos ontwikkelde Jyseleca, een middel voor de behandeling van matige tot ernstige chronische ontstekingen van de dikke darm. Pharming steeg 5 procent na positieve testresultaten van een kandidaatmedicijn van het biotechbedrijf.

De olieprijzen gingen omlaag door de vrees dat de lockdown in de grote Chinese stad Shanghai de vraag naar olie zal raken. Een vat Amerikaanse olie werd 4,2 procent goedkoper op 109,12 dollar. Brentolie kostte 3,8 procent minder op 116,05 dollar per vat. De euro was 1,0988 dollar waard, tegen 1,0983 dollar op vrijdag.

Meer uit Financieel

Online afrekenen sneller door nieuwe functie iDEAL

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders kunnen vanaf maandag een profiel aanmaken bij betaalsysteem iDEAL om te gebruiken bij webwinkels. Daarmee kunnen consumenten sneller en veiliger onlineaankopen doen, is het idee. De gegevens van consumenten worden in het iDEAL-systeem opgeslagen en niet meer los bij iedere webwinkel. Gegevens worden alleen gedeeld als de consument daarmee instemt, stelt iDEAL.

4 uur geleden
Online afrekenen sneller door nieuwe functie iDEAL

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders kunnen vanaf maandag een profiel aanmaken bij betaalsysteem iDEAL om te gebruiken bij webwinkels. Daarmee kunnen consumenten sneller en veiliger onlineaankopen doen, is het idee. De gegevens van consumenten worden in het iDEAL-systeem opgeslagen en niet meer los bij iedere webwinkel. Gegevens worden alleen gedeeld als de consument daarmee instemt, stelt iDEAL.

6 uur geleden
Aandacht voor energie en kwartaalcijfers in nieuwe beursweek

AMSTERDAM (ANP) - Prijzen voor olie en gas zullen in de eerste dagen van de nieuwe beursweek veel aandacht krijgen. Iran voerde dit weekend vanaf eigen grondgebied een grotendeels afgeslagen aanval met drones en raketten uit op Israël, wat de angst aanwakkert voor een groot conflict in het Midden-Oosten. Dat jaagt doorgaans ook de energieprijzen op.

13 uur geleden
Na Iraanse aanval nog hogere benzineprijzen verwacht

AMSTERDAM (ANP) - De directe Iraanse aanval op Israël van dit weekend belooft de olieprijzen op te drijven, en daarmee de pijn voor automobilisten aan de pomp te vergroten. Energiemarkten zijn erg gevoelig voor spanningen in het Midden-Oosten, die de toevoer uit olierijke landen kunnen belemmeren. Daarnaast kaapten Iraanse militairen zaterdag een schip in de voor energiemarkten belangrijke Straat van Hormuz, zegt energie-analist Hans van Cleef van adviesbedrijf Publieke Zaken.

14 uur geleden
Beurs Tel Aviv licht lager na door Israël afgeslagen aanval Iran

TEL AVIV (ANP) - De aandelenbeurs van Tel Aviv is zondag met een klein verlies geopend, na de afgeslagen aanval met drones en raketten van Iran op Israël. De belangrijkste graadmeter, de TA-35, stond na enkele minuten een fractie lager.

20 uur geleden
Drones straks volop ingezet als taxi, overheden aan zet

AMSTERDAM (ANP) - Een vliegende taxi of een pakketje dat via een drone bij je thuis wordt bezorgd is over enkele jaren waarschijnlijk heel normaal, voorspelt Nynke Lipsius, directeur van de Amsterdam Drone Week (ADW). De techniek is er volgens haar, evenals het gros van de wetgeving. Nu moeten provincies en gemeenten nadenken over de inzet ervan.

21 uur geleden
Duitse fabrikanten tegen strafheffingen op Chinese stekkerauto's

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse autofabrikanten verzetten zich tegen mogelijke Europese importheffingen op elektrische auto's uit China. De Europese Commissie maakte vorig jaar bekend een onderzoek te starten naar mogelijk marktverstorende Chinese subsidies voor elektrische auto's, wat kan leiden tot strafheffingen. Maar het Duitse Verband der Automobilindustrie (VDA) vreest negatieve gevolgen als een handelsoorlog met China uitbreekt, zegt president Hildegard Müller in een interview met Die Welt.

1 dag geleden