Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verzekeraar: Nederland moet stop Russisch gas beter voorbereiden

Verzekeraar: Nederland moet stop Russisch gas beter voorbereiden

DEN BOSCH (ANP) - Europese landen en ook Nederland bereiden zich te weinig voor op het mogelijk dichtdraaien van de gaskraan door Rusland. Volgens onderzoek van Allianz Trade zou ons land daar samen met Duitsland en wat Oost-Europese landen het hardst door getroffen worden. De kredietverzekeraar pleit onder meer voor het aanleggen van gasbuffers, wat Nederland Europees gezien op Oostenrijk na het minste doet.

"Als de nood aan de man komt zou er weer gas uit Groningen gehaald kunnen worden", zegt Johan Geeroms van Allianz Trade. "Gaan we dat doen? Waar het om gaat is dat er geen plan is. Het is de hoogste tijd om dat plan te maken."

Volgens Geeroms is gas uit Rusland moeilijk te vervangen, anders dan olie uit het land. "Het inzetten van andere gasleveranciers (Qatar, Algerije of Nigeria) is een moeizaam verhaal", zegt hij in een toelichting. "En het vervangen van gas door andere energiebronnen en zelfrantsoenering van burgers en bedrijven leveren niet genoeg op om het gat in de gasvoorziening te dichten. Stopt Rusland de toevoer? Dan staat veel EU-landen een pittige winter te wachten."

Noodplan

De kredietverzekeraar vindt dat Europese landen meer werk moeten maken van een noodplan. "Voor burgers, maar zeker ook voor bedrijven. Welke sectoren zijn het kwetsbaarst en hoe gaan we die helpen?" Genoemde voorbeelden zijn binnen de EU een gezamenlijke aankoopregeling optuigen voor vloeibaar gas (lng) en burgers beter voorbereiden op mogelijke tekorten zodat zij meer kunnen besparen.

Een gebrek aan Russische olie is makkelijker op te vangen, oordeelt Allianz Trade. "Als de OPEC de productie van ruwe olie opvoert tot het niveau van medio 2018 en ook Noorwegen en de VS een tandje bijzetten, dan is de krapte binnen twee maanden op te vangen. De olieprijs zal zich snel weer stabiliseren op het huidige niveau."

Maar een akkoord over een Europees importverbod op Russische olie laat op zich wachten. Voorstanders, zoals Nederland, en tegenstanders, zoals Hongarije, zijn maandag wel weer wat dichter bij elkaar gekomen, zei minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken na EU-overleg in Brussel.

Meer uit Financieel

Driekwart ondernemers kan hogere kosten niet doorberekenen

AMSTERDAM (ANP) - Driekwart van de ondernemers in Nederland zegt hogere kosten niet of slechts voor een deel te kunnen doorberekenen aan klanten. Dat komt vooral doordat ze vrezen klanten kwijt te raken aan de concurrentie. Ook zijn prijzen vaak vastgelegd in afspraken met klanten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek bij ondernemers.

5 uur geleden
OPEC+ verlaagt olieproductie om prijs te stutten

WENEN (ANP/DPA) - Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag.

11 uur geleden
Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

14 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

19 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

20 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

20 uur geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

21 uur geleden