Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verzekeraar: Europese auto-industrie heeft hulp Brussel nodig

Verzekeraar: Europese auto-industrie heeft hulp Brussel nodig

DEN BOSCH (ANP/RTR) - De Europese auto-industrie heeft dringend steun vanuit Brussel nodig, anders dreigen Europese autobouwers verder achter te raken op hun rivalen in China en de Verenigde Staten. Met dat pleidooi is kredietverzekeraar Allianz Trade gekomen in een rapport over de auto-industrie. Volgens deskundigen van de organisatie zijn er in Europa wel heel veel regels, maar staat daar weinig stimulerend beleid tegenover.

"Cruciaal is de ontwrichtende rol van China. Vooral op het gebied van elektrische voertuigen. Ze liggen mijlenver voor", waarschuwt risicodirecteur in de Benelux Johan Geeroms. "Natuurlijk gebeurt er van alles om de achterstand in te lopen. Maar vooral als het gaat om de massamarkt van betaalbare middenklassers wacht Europese fabrikanten een moordende concurrentiestrijd."

Geeroms voorziet dat de "achterblijvers" moeite zullen hebben om te overleven. "Nu al zien we stijgende faillissementen in de automotive-sector. Niet alleen is de marge bij Chinese autoproducenten ruimer, ook hebben ze een veel langere adem. Dat is ook niet gek; Chinese autoproducenten zijn pure staatsbedrijven. Die dwingen Europese fabrikanten om verliesgevend te produceren. Dat hou je nooit lang vol."

Stimuleringsmaatregelen

De Europese autobrancheorganisatie ACEA vroeg beleidsmakers in Brussel eerder zelf ook al om maatregelen. ACEA-voorzitter Luca de Meo, tevens de topman van Renault, riep in een open brief op tot meer samenwerking om te kunnen concurreren met Chinese fabrikanten van elektrische voertuigen.

Volgens Allianz Trade zijn stimuleringsmaatregelen in Europa nu nog veel te versnipperd. Volgens Geeroms zou er snel veel meer steun moeten komen om de hoeveelheid laadpalen en laadstations op te voeren. Zo'n 60 procent van alle Europese laadstations zou nu in slechts drie landen staan: Nederland, Duitsland en Frankrijk.

Elektrische auto's

"In twintig EU-landen ontbreekt het aan infrastructuurstimulansen (zoals subsidie op laadpalen en laadstations). Er wordt bar weinig gedaan aan de acceptatie van elektrische auto's. En wat er gebeurt aan stimulering wordt in 2024 verder teruggeschroefd, zoals in Duitsland en Frankrijk waar subsidies door begrotingsbeperkingen aan banden worden gelegd."

De auto-industrie is belangrijk voor de Europese economie. Volgens Allianz Trade telt de sector inclusief bijvoorbeeld toeleveranciers bijna 950.000 bedrijven. Daarmee biedt de auto-industrie werk aan zo'n 6,5 miljoen mensen.

Meer uit Financieel

Vergelijker: autopremie steeds hoger door dure elektrische auto's

EINDHOVEN (ANP) - Automobilisten zijn steeds meer geld kwijt aan hun autoverzekering. De gemiddelde premie is inmiddels opgelopen tot 90,38 euro per maand, een stijging van ruim 9 procent vergeleken met januari vorig jaar. Dat meldt de financiƫle vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen onderzoek. De kenners verwachten dat de verzekeringspremie voorlopig blijft stijgen.

31 minuten geleden
Techaandelen herstellen op Wall Street na recente zware verliezen

NEW YORK (ANP) - De grote Amerikaanse techbedrijven wisten maandag wat te herstellen op de aandelenbeurzen in New York. De S&P 500-index en techgraadmeter Nasdaq beleefden vorige week nog de slechtste beursweek sinds april dit jaar door de verkoopgolf in de techsector. Beleggers deden hun techaandelen vorige week van de hand door zorgen over de sterk gestegen waarderingen van deze aandelen. Deze week maken de resultaten van Tesla en Google-moederbedrijf Alphabet mogelijk duidelijk of de hoge waarderingen in de techsector gerechtvaardigd zijn.

33 minuten geleden
Verkoop illegale Chinese fatbikes verpest imago, vindt fabrikant

DOETINCHEM (ANP) - De verkoop van illegale, makkelijk op te voeren fatbikes door Chinese fabrikanten verpest het imago van de fietsen. Dat stelt Niels Willems, medeoprichter van fatbikefabrikant Brekr en initiatiefnemer van het Convenant Veilige Fatbikes samen met drie andere Nederlandse fabrikanten. De fatbike wint snel aan populariteit in Nederland, maar onterecht is het beeld ontstaan dat het een onveilige fiets is, aldus Willems, die inschat dat dit jaar al 50.000 fatbikes zijn gekocht in Nederland.

2 uur geleden
ACM spreekt Meta aan op misleiding consumenten met term 'gratis'

DEN HAAG (ANP) - Europese consumententoezichthouders, waaronder de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM), spreken Meta aan op misleiding van consumenten bij de introductie van betaalde accounts. Volgens de waakhonden heeft het Amerikaanse techbedrijf consumenten onder druk gezet bij het bieden van de keuze tussen een betaalde en een zogenaamd 'gratis' versie van Facebook of Instagram.

2 uur geleden
Bijna 6 miljoen reizigers Schiphol in juni, meer dan vorig jaar

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol heeft in juni bijna 6 miljoen passagiers verwerkt, wat 5 procent meer is vergeleken met een jaar eerder. Ook het aantal vluchten van en naar de luchthaven ging omhoog.

3 uur geleden
Kosten van computerstoring 'heel lastig' in kaart te brengen

DEN HAAG (ANP) - De totale kosten van de wereldwijde computerstoring van afgelopen vrijdag zijn volgens onafhankelijk techexpert Bert Hubert "heel lastig" in kaart te brengen. "De uiteindelijke kosten van dit alles zijn enorm uitgespreid."

3 uur geleden
Reisorganisaties in afrondende fase met afhandelen storingschade

LEUSDEN (ANP) - Reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen zijn druk bezig met het op pad helpen van de laatste reizigers die vertraging hebben opgelopen door de wereldwijde computerstoring van afgelopen vrijdag. Dat was van het weekend nog anders, toen sommige reisorganisaties zeker "10 procent van hun klanten moesten omboeken", zegt directeur Frank Radstake van reisbranchevereniging ANVR.

3 uur geleden