Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verzekeraar ASR bij winnaars op Damrak na cijferupdate

Verzekeraar ASR bij winnaars op Damrak na cijferupdate

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar ASR was woensdag een opvallende winnaar op Beursplein 5. De onderneming kreeg met zijn handelsupdate de handen van beleggers op elkaar. ASR wist ondanks de tientallen miljoenen die het extra kwijt was aan stormschades de winst op peil te houden. Volgens topman Jos Baeten van de onderneming kunnen de verzekeringspremies door de extreme weersomstandigheden tot wel een kwart stijgen.

ASR had naar eigen zeggen een goed halfjaar afgezet tegen een periode van geopolitieke spanningen en economische onzekerheid. Dat vonden beleggers dus ook. Die zetten ASR, dat in de MidKap genoteerd is, kort na de openingsbel 3,7 procent hoger. Daarmee was ASR de sterkste stijger bij de middelgrote fondsen.

De AEX-index werd aangevoerd door verzekeraar Aegon met een winst van 0,7 procent. Unibail-Rodamco-Westfield was de sterkste daler. Het vastgoedfonds verloor 0,8 procent van zijn beurswaarde. Chemieconcern DSM (min 0,5 procent) stond bij de zakkers. Het bedrijf verlengde zijn samenwerkingsovereenkomst met branchegenoot Arxada.

Boskalis

Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis verloor 0,2 procent. Het bedrijf roept woensdag zijn aandeelhouders bij elkaar. Zij moeten al dan niet akkoord geven over de overname door investeerder en grootaandeelhouder HAL. Boskalis gaf eerder aan het bod eigenlijk te laag maar niet onredelijk te vinden. Op Boskalis in zijn geheel wordt een prijskaartje geplakt van 4,2 miljard euro.

Bij de kleinere fondsen verloor Kendrion 1,9 procent. De producent van elektromagnetische componenten wist de omzet op te voeren ondanks dat marktomstandigheden niet bepaald voordelig waren. Zo werd de productie in China voor een periode van zes weken verstoord door de strenge coronamaatregelen in dat land. De winst viel evenwel fors lager uit.

Overzicht

De AEX-index noteerde in de vroege handel 0,2 procent lager op 709,42 punten. De MidKap steeg 0,5 procent tot 945,06 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stonden licht hoger. Londen verloor 0,2 procent.

De euro bleef schommelen rond het laagste niveau in twintig jaar en noteerde op 0,9948 dollar. De euro staat onder druk door de vrees voor een recessie in Europa en de hogere rente in de VS, die de dollar aantrekkelijker maakt. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent meer op 93,94 dollar en Brentolie werd ook 0,2 procent duurder op 110,35 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

10 uur geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

13 uur geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

15 uur geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

1 dag geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

1 dag geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

1 dag geleden
Bounty-liefhebber treft soms leeg winkelschap door oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.

1 dag geleden