Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verzekeraar Aegon zet opmars voort in licht lagere AEX

Verzekeraar Aegon zet opmars voort in licht lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Aegon zette vrijdag de opmars voort op het Damrak en won ruim 1 procent na een verhoging van het koersdoel door analisten van Berenberg. De verzekeraar kreeg er donderdag al bijna 9 procent bij na goed ontvangen kwartaalcijfers. Beleggers deden het verder rustig aan nu het kwartaalcijferseizoen bijna ten einde loopt. Ook staakte Wall Street donderdag de rally die volgde op de meevallende inflatiecijfers uit de Verenigde Staten.

De afkoelende inflatie in de VS wakkerde de hoop aan dat de Federal Reserve de rente minder fors hoeft te verhogen. Analisten waarschuwen echter dat voorzichtigheid nog altijd geboden is, omdat er veel tegenstrijdige signalen zijn over de economie en inflatie.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent lager op 724,33 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 975,43 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 0,4 procent. De Londense FTSE-index won 0,2 procent ondanks een krimp van de Britse economie in het tweede kwartaal. Vooral huishoudens hielden de uitgaven scherper in de gaten door de hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk.

Chipbedrijven

De Nederlandse chipbedrijven ASMI, Besi en ASML wisten niet te profiteren van positief nieuws van Apple en verloren tot 0,7 procent. Het Amerikaanse techconcern heeft naar verluidt zijn leveranciers gevraagd minstens evenveel iPhones te produceren als vorig jaar. Apple lijkt daarmee te rekenen op een aanhoudende sterke vraag naar zijn smartphone ondanks dat de consumentenuitgaven onder druk staan door de hoge inflatie.

Ahold Delhaize (min 1,9 procent) noteerde ex-dividend. Dat betekent dat het aandeel geen recht meer geeft over het dividend van de afgelopen periode. NN Group verloor 0,5 procent. De verzekeraar leverde een dag eerder al 5,5 procent in na tegenvallende resultaten.

GSK

In Londen klom GSK 3 procent en Sanofi steeg 1,5 procent in Parijs. Het Britse GSK kelderde donderdag dik 10 procent en het Franse Sanofi raakte meer dan 3 procent kwijt. Volgens analisten van Deutsche Bank hangt de farmaceuten een miljardenclaim boven het hoofd vanwege Zantac, een maagzuurremmer die mogelijk kanker kan veroorzaken. Volgens GSK en Sanofi zijn de claims echter ongegrond en beide farmaceuten zullen zich "krachtig" verdedigen tegen de beschuldigingen.

De euro was 1,0314 dollar waard, tegen 1,0338 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent in prijs tot 94,24 dollar per vat. Brentolie kostte een fractie meer op 99,62 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Boerenorganisaties komen met crisisplan voor mestaanpak

DEN HAAG (ANP) - Verschillende boerenorganisaties zijn met een crisisplan gekomen voor een Nederlandse mestaanpak. LTO, NAJK, NZO en De Natuurweide stellen voor dat boeren vrijwillig hun veestapel inkrimpen en daar dan een jaarlijkse vergoeding voor krijgen.

3 uur geleden
Tesla wil goedkopere elektrische auto eerder op de markt brengen

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla wil sneller goedkopere elektrische auto's op de markt brengen dan eerder gecommuniceerd. Het Amerikaanse concern van topman Elon Musk hoopt op deze manier zijn in het slop geraakte verkopen aan te jagen.

4 uur geleden
Beleggers zetten Spotify flink hoger op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify was dinsdag een grote winnaar op Wall Street. Beleggers kregen een hele stroom aan bedrijfsresultaten te verwerken. Spotify sprong eruit met een sterk kwartaalbericht. Op de Amerikaanse beurzen was verder aandacht voor Tesla, dat na de slotbel met zijn financiële cijfers naar buiten komt.

5 uur geleden
Troostwijk mag superjacht pro-Russische oligarch veilen

AMSTERDAM (ANP) - Het Nederlandse veilinghuis Troostwijk Auctions mag het superjacht van de pro-Russische oligarch Viktor Medvedtsjoek uit Oekraïne veilen. Dat heeft de Oekraïense overheidsinstantie Asset Recovery and Management Agency (ARMA) besloten. Volgens Troostwijk-directeur Arno Hendrikse gaat het om het duurste object dat zijn veilinghuis ooit heeft geveild.

5 uur geleden
ByteDance stuurt Brussel document over risico's TikTok Lite

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, heeft bij de Europese Commissie een document ingediend over de risico's voor minderjarigen bij het gebruik van TikTok Lite. Eerder deze week stelde Brussel het socialemediabedrijf een ultimatum om de mogelijk verslavende werking van TikTok Lite. De commissie dreigde ook met een boete en een mogelijk verbod op een beloningstoepassing in de app.

6 uur geleden
X van Elon Musk bevestigt komst nieuwe videodienst

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Socialemediaplatform X van Elon Musk komt met een nieuw videoplatform. Daarmee wil de onderneming, voorheen bekend als Twitter, onder meer de concurrentie aangaan met YouTube van Google-moederbedrijf Alphabet.

8 uur geleden
Chiptoeleverancier ASMI ziet winst ruimschoots halveren

ALMERE (ANP) - De Nederlandse chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft de omzet en winst in het eerste kwartaal van dit jaar zien dalen. De inkomsten gingen met 8 procent omlaag tot 639 miljoen euro. De nettowinst halveerde ruimschoots tot 173,1 miljoen euro.

8 uur geleden