Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verzekeraar Aegon zet opmars voort in licht lagere AEX

Verzekeraar Aegon zet opmars voort in licht lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Aegon zette vrijdag de opmars voort op het Damrak en won ruim 1 procent na een verhoging van het koersdoel door analisten van Berenberg. De verzekeraar kreeg er donderdag al bijna 9 procent bij na goed ontvangen kwartaalcijfers. Beleggers deden het verder rustig aan nu het kwartaalcijferseizoen bijna ten einde loopt. Ook staakte Wall Street donderdag de rally die volgde op de meevallende inflatiecijfers uit de Verenigde Staten.

De afkoelende inflatie in de VS wakkerde de hoop aan dat de Federal Reserve de rente minder fors hoeft te verhogen. Analisten waarschuwen echter dat voorzichtigheid nog altijd geboden is, omdat er veel tegenstrijdige signalen zijn over de economie en inflatie.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent lager op 724,33 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 975,43 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 0,4 procent. De Londense FTSE-index won 0,2 procent ondanks een krimp van de Britse economie in het tweede kwartaal. Vooral huishoudens hielden de uitgaven scherper in de gaten door de hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk.

Chipbedrijven

De Nederlandse chipbedrijven ASMI, Besi en ASML wisten niet te profiteren van positief nieuws van Apple en verloren tot 0,7 procent. Het Amerikaanse techconcern heeft naar verluidt zijn leveranciers gevraagd minstens evenveel iPhones te produceren als vorig jaar. Apple lijkt daarmee te rekenen op een aanhoudende sterke vraag naar zijn smartphone ondanks dat de consumentenuitgaven onder druk staan door de hoge inflatie.

Ahold Delhaize (min 1,9 procent) noteerde ex-dividend. Dat betekent dat het aandeel geen recht meer geeft over het dividend van de afgelopen periode. NN Group verloor 0,5 procent. De verzekeraar leverde een dag eerder al 5,5 procent in na tegenvallende resultaten.

GSK

In Londen klom GSK 3 procent en Sanofi steeg 1,5 procent in Parijs. Het Britse GSK kelderde donderdag dik 10 procent en het Franse Sanofi raakte meer dan 3 procent kwijt. Volgens analisten van Deutsche Bank hangt de farmaceuten een miljardenclaim boven het hoofd vanwege Zantac, een maagzuurremmer die mogelijk kanker kan veroorzaken. Volgens GSK en Sanofi zijn de claims echter ongegrond en beide farmaceuten zullen zich "krachtig" verdedigen tegen de beschuldigingen.

De euro was 1,0314 dollar waard, tegen 1,0338 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent in prijs tot 94,24 dollar per vat. Brentolie kostte een fractie meer op 99,62 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Comeback Hamburglar, Birdie en Grimace in Happy Meal McDonald's

CHICAGO (ANP/BLOOMBERG) - Fastfoodketen McDonald's gaat terug in de tijd met zijn Happy Meals. Het Amerikaanse bedrijf laat bekende figuurtjes die vroeger in de maaltijdboxen zaten, zoals Hamburglar, Birdie en Grimace, een comeback maken. De drie krijgen gezelschap van Cactus Buddy, een nieuw figuurtje dat gebaseerd is op samenwerkingspartner Cactus Plant Flee.

9 minuten geleden
Noorwegen voert beveiliging olie- en gasinstallaties op

OSLO (ANP/RTR) - Noorwegen voert de beveiliging van zijn olie- en gasinstallaties op na gaslekken in de Oostzee en meldingen van drone-activiteiten in de Noordzee. Dat zei de Noorse minister van energie dinsdag.

27 minuten geleden
Duitse kernreactoren langer open als Franse problemen aanhouden

BERLIJN (ANP/AFP) - Duitsland houdt twee van zijn kerncentrales ook na dit jaar in bedrijf als de problemen met Franse kernreactoren aanhouden. Berlijn had eerder al aangegeven de kerncentrales, die eigenlijk dit jaar dicht zouden gaan, op stand-by te houden vanwege de mindere gasleveringen door Rusland. Maar omdat de situatie in Frankrijk "niet goed is" heeft minister van Economische Zaken Robert Habeck beloofd een aantal kerncentrales langer operationeel te houden.

33 minuten geleden
Ondernemers letten scherp op toename coronabesmettingen

DEN HAAG (ANP) - Ondernemers zijn alert op het oplopende aantal coronabesmettingen. Volgens ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland is het belangrijk om de epidemiologische situatie scherp in de gaten te houden, vooral om te voorkomen dat het virus weer massaal om zich heen grijpt.

1 uur geleden
Blinken: lekken geen groot effect op Europese energieweerbaarheid

WASHINGTON (ANP/RTR) - De gaslekken in de pijpleidingen Nord Stream 1 en 2 zullen waarschijnlijk geen grote impact hebben op de energieweerbaarheid van Europa. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken.

1 uur geleden
Rapport: vuurwapengeweld kost economie VS 557 miljard per jaar

BOSTON (ANP/BLOOMBERG) - Vuurwapengeweld in de Verenigde Staten kost de Amerikaanse economie 557 miljard dollar per jaar. Het gaat vooral om zorgkosten voor mensen die gewond zijn geraakt en productieverlies voor het bedrijfsleven. Dat meldde de Harvard Medical School in een studie. Vuurwapengerelateerde verwondingen leiden jaarlijks tot tienduizenden doden en heel veel gewonden in het land.

1 uur geleden
FNV: medewerkers Bijenkorf gaan voor het eerst sinds 1971 staken

AMSTERDAM (ANP) - Medewerkers van de Bijenkorf gaan staken. Op dinsdag verliep een ultimatum dat vakbond FNV had gesteld. Als de directie niet snel over de brug zou komen met een "fatsoenlijke loonsverhoging", zou het werk worden neergelegd. Dat gebeurt dus binnenkort, aldus FNV. De laatste keer dat er werd gestaakt bij de Bijenkorf was volgens de bond in 1971. Toen ging het om medewerkers van een distributiecentrum in Woerden. Daarvoor was de Februaristaking in 1941 de laatste keer dat het werk werd neergelegd, weet de bond.

2 uur geleden