Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verzekeraar Aegon nipt hoger in dieprode AEX na cijfers

Verzekeraar Aegon nipt hoger in dieprode AEX na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - Aegon ging donderdag licht omhoog in de Amsterdamse AEX-index die diep in het rood zakte. De verzekeraar zag het nettoresultaat stijgen dankzij een flinke boekwinst op de verkoop van de onderdelen in Hongarije. Beleggers kauwden verder nog na op het hoger dan verwachte Amerikaanse inflatiecijfer, dat woensdag voor koersdruk zorgde op Wall Street.

Door de aanhoudende sterke stijging van de consumentenprijzen keerde de vrees dat de Federal Reserve de rente in de komende maanden agressiever gaat verhogen weer terug. Hogere rentes zijn over het algemeen slecht nieuws voor aandelen. De hoofdindex op Beursplein 5 kelderde in de ochtendhandel 2,9 procent tot 662,86 punten. De MidKap daalde 2 procent tot 969,10 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 2,4 procent.

Aegon won 0,2 procent. Het kwartaalresultaat werd volgens het bedrijf nog steeds negatief beïnvloed door overlijdensclaims in de Verenigde Staten als gevolg van het coronavirus, maar de verzekeraar ziet die invloed wel wegebben. Ook ligt het bedrijf naar eigen zeggen op schema om de financiële doelstellingen te realiseren.

Grote verliezers

Betaalbedrijf Adyen, maaltijdbezorger Just Eat Takeaway en de chipbedrijven ASMI, Besi en ASML behoorden tot de grootste verliezers, met minnen tot 6 procent. Ook zwaargewicht Shell moest het ontgelden met een verlies van 3 procent. Philips (min 6,7 procent) en DSM (min 3,4 procent) noteerden ex dividend, wat inhoudt dat een aandeel geen recht meer geeft op het dividend over de voorafgaande periode.

In de MidKap zakte OCI ruim 2 procent ondanks sterke kwartaalcijfers. Het bedrijf profiteerde van de sterke vraag en gestegen prijzen voor kunstmest door de oorlog in Oekraïne en verdubbelde de omzet. Pharming zakte 5 procent. De biotechnoloog boekte in het eerste kwartaal iets meer omzet, maar zag de winst halveren door hogere kosten.

Siemens

In Frankfurt verloor Siemens 6 procent. Het Duitse industrieconcern zag de nettowinst halveren door een financiële klap van zo'n 600 miljoen euro door de westerse sancties tegen Rusland. Siemens liet daarnaast weten Rusland volledig te verlaten vanwege de oorlog in Oekraïne na bijna 170 jaar actief te zijn geweest in dat land. Het bedrijf heeft zo'n 3000 medewerkers in Rusland.

Vodafone won 0,3 procent in Londen. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times voert het telecomconcern fusiegesprekken met branchegenoot Three UK.

De euro was 1,0458 dollar waard, tegen 1,0554 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,2 procent minder op 103,38 dollar. Brentolie werd 2 procent goedkoper op 105,41 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Rabobank: Nederlandse economie groeit dit jaar 0,6 procent

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse economie groeit dit jaar met 0,6 procent en volgend jaar met 0,9 procent. Dat verwacht de Rabobank, nadat het eerste kwartaal van 2023 een verrassende krimp noteerde door de afzwakkende wereldhandel.

2 uur geleden
Nederlanders flink bezorgder over financiële situatie

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders zijn het afgelopen jaar flink bezorgder geworden over hun financiën. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de zorgen voor het eerst sinds 2013 zag toenemen. Vooral de zorgen onder jongeren en alleenstaande ouders zijn relatief groot.

4 uur geleden
Techbedrijven verliezen op Wall Street na renteverhoging Canada

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven zijn woensdag overwegend lager geëindigd op de aandelenbeurzen van New York. Een onverwachte renteverhoging in Canada voedde de vrees dat ook de Amerikaanse centrale bank nog niet klaar is met het verhogen van de leenkosten, wat met name in de techsector voor verliezen leidt.

6 uur geleden
FNV en CNV blazen staking bij bakkers af na nieuw loonbod

UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV en CNV hebben stakingen bij drie industriële bakkerijen afgeblazen. Medewerkers van Bakkerij Borgesius en Dutch Bakery zouden het werk vanaf donderdagochtend 48 uur lang neerleggen om hun eisen kracht bij te zetten voor meer loon. Werkgevers in de branche boden vlak voor die acties 16 procent meer loon en de vakbonden zijn daar tevreden mee. Leden van de FNV en CNV kunnen zich nu uitspreken over dat bod.

6 uur geleden
Jonge exploitant nachttrein wil 3 miljoen euro van particulieren

UTRECHT (ANP) - De jonge spoorwegmaatschappij European Sleeper vraagt particuliere investeerders om nog eens 3 miljoen euro. Het in 2021 opgerichte bedrijf wil daarmee verder groeien, onder andere door meer bestemmingen aan te doen. Sinds mei rijdt European Sleeper drie keer per week met een nachttrein tussen Brussel, Amsterdam en Berlijn. Vanaf 2025 moet daar ook een treinverbinding met Barcelona bij komen.

8 uur geleden
Chipbedrijf Besi grote verliezer op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Chiptoeleverancier Besi is woensdag onderaan geëindigd in de AEX, de belangrijkste graadmeter van de aandelenbeurs in Amsterdam. Beleggers reageerden overwegend teleurgesteld op de strategische update die het bedrijf gaf. De algehele stemming op de handelsvloeren was terughoudend, na nieuwe cijfers over de Chinese export en een onverwachte renteverhoging door de centrale bank van Canada.

10 uur geleden
Topman: Air France-KLM neemt gezondheid planeet erg serieus

PARIJS (ANP) - De topman van Air France-KLM, Ben Smith, benadrukte tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering dat de luchtvaartgroep de gezondheid van de planeet erg serieus neemt. Daarmee gaf hij antwoord op vragen over de verduurzamingsplannen van Air France-KLM, waar verschillende aandeelhouders vraagtekens bij zetten.

11 uur geleden