Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verzekeraar Aegon en chipbedrijven onderaan in lagere AEX

Verzekeraar Aegon en chipbedrijven onderaan in lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar Aegon en de chipbedrijven ASMI, Besi en ASML stonden dinsdag onderaan in de AEX-index, die een eerdere winst weer zag verdampen. De vrees dat de eurozone in een recessie zal belanden bleef boven de markten hangen. Een economische krimp geeft de Europese Centrale Bank (ECB) weinig ruimte om de hoge inflatie te bestrijden met renteverhogingen. De euro zakte mede daardoor tot het laagste niveau in meer dan twintig jaar.

De hoofdindex op Beursplein noteerde rond het middaguur 0,6 procent lager op 655,68 punten. De MidKap zakte 1,2 procent tot 886,64 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1,2 procent.

De euro was 1,0285 dollar waard, tegenover 1,0428 dollar een dag eerder. Dat is de laagste stand sinds december 2002. De vrees voor een recessie in de eurozone werd dinsdag verder aangejaagd nadat bleek dat de groei van de dienstensector in het eurogebied in juni is afgenomen tot het laagste niveau in vijf maanden.

Aegon

Aegon kampte met een verkoopadvies door Exane BNP Paribas en raakte 4,6 procent kwijt. ASMI, Besi en ASML volgden met minnen tot 4,4 procent. Techinvesteerder Prosus was de sterkste stijger in de AEX met een plus van ruim 3 procent. Wolters Kluwer won 0,2 procent. De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs schroefde het advies voor de informatieleverancier op naar kopen.

In de MidKap verloor Aalberts 2,2 procent. De industrieel toeleverancier heeft KML Linear Motion Technology en KML Precision Machining in Oostenrijk overgenomen. De jaaromzet van KML, een specialist in precisieapparatuur voor de chipindustrie, bedraagt zo'n 35 miljoen euro.

Uniper

In Frankfurt zakte Uniper dik 1 procent. Het Duitse energiebedrijf kelderde maandag bijna 28 procent vanwege de problemen met de Russische gasleveringen. De Duitse overheid zou echter bereid zijn om het bedrijf te hulp te schieten. Een nationalisatie van Uniper zou daarbij tot de mogelijkheden behoren.

SAS kelderde 15 procent. De geplaagde Scandinavische luchtvaartmaatschappij heeft een faillissementsaanvraag ingediend in de Verenigde Staten. De piloten van SAS willen gaan staken waardoor de noodlijdende maatschappij nog meer geld dreigt te verliezen.

Sainsbury

In Londen won Sainsbury 0,8 procent. De Britse supermarktketen zag de omzet in het afgelopen kwartaal dalen doordat Britse consumenten voorzichtiger zijn geworden met hun uitgaven vanwege de hoge inflatie. Sainsbury handhaafde wel zijn winstverwachting voor het hele jaar.

Een vat Amerikaanse olie kostte een fractie meer op 108,46 dollar. Brentolie werd 1,3 procent goedkoper op 112,00 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Trump krijgt voor miljard dollar extra aandelen in zijn mediagroep

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse voormalige president Donald Trump krijgt extra aandelen in zijn mediagroep, ter waarde van meer dan een miljard dollar naar de huidige koers.

23 minuten geleden
Boerenorganisaties komen met crisisplan voor mestaanpak

DEN HAAG (ANP) - Verschillende boerenorganisaties zijn met een crisisplan gekomen voor een Nederlandse mestaanpak. LTO, NAJK, NZO en De Natuurweide stellen voor dat boeren vrijwillig hun veestapel inkrimpen en daar dan een jaarlijkse vergoeding voor krijgen.

5 uur geleden
Tesla wil goedkopere elektrische auto eerder op de markt brengen

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla wil sneller goedkopere elektrische auto's op de markt brengen dan eerder gecommuniceerd. Het Amerikaanse concern van topman Elon Musk hoopt op deze manier zijn in het slop geraakte verkopen aan te jagen.

6 uur geleden
Beleggers zetten Spotify flink hoger op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify was dinsdag een grote winnaar op Wall Street. Beleggers kregen een hele stroom aan bedrijfsresultaten te verwerken. Spotify sprong eruit met een sterk kwartaalbericht. Op de Amerikaanse beurzen was verder aandacht voor Tesla, dat na de slotbel met zijn financiële cijfers naar buiten komt.

7 uur geleden
Troostwijk mag superjacht pro-Russische oligarch veilen

AMSTERDAM (ANP) - Het Nederlandse veilinghuis Troostwijk Auctions mag het superjacht van de pro-Russische oligarch Viktor Medvedtsjoek uit Oekraïne veilen. Dat heeft de Oekraïense overheidsinstantie Asset Recovery and Management Agency (ARMA) besloten. Volgens Troostwijk-directeur Arno Hendrikse gaat het om het duurste object dat zijn veilinghuis ooit heeft geveild.

7 uur geleden
ByteDance stuurt Brussel document over risico's TikTok Lite

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, heeft bij de Europese Commissie een document ingediend over de risico's voor minderjarigen bij het gebruik van TikTok Lite. Eerder deze week stelde Brussel het socialemediabedrijf een ultimatum om de mogelijk verslavende werking van TikTok Lite. De commissie dreigde ook met een boete en een mogelijk verbod op een beloningstoepassing in de app.

8 uur geleden
X van Elon Musk bevestigt komst nieuwe videodienst

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Socialemediaplatform X van Elon Musk komt met een nieuw videoplatform. Daarmee wil de onderneming, voorheen bekend als Twitter, onder meer de concurrentie aangaan met YouTube van Google-moederbedrijf Alphabet.

10 uur geleden