Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verwijdering eerste stuk ingestorte brug bij Baltimore is begonnen

Verwijdering eerste stuk ingestorte brug bij Baltimore is begonnen

BALTIMORE (ANP/RTR) - Met het bergen van een stuk ingestorte brug uit het water dat toegang verschaft tot de normaal drukke haven van Baltimore, is een begin gemaakt met de verwijdering van de ravage. De Francis Scott Key Bridge stortte dinsdag vrijwel volledig in nadat een stuurloos containerschip tegen een pijler was gevaren. Daarbij zijn zes mensen om het leven gekomen, maar de lichamen van vier zijn nog steeds zoek.

De overblijfselen van de grote verkeersbrug ten zuidoosten van Baltimore blokkeren de haven die een van de oudste en drukste van de Verenigde Staten is en is aangewezen op scheepvaart via de Atlantische Oceaan. De getroffen deelstaat Maryland en de federale overheid doen er alles aan om de haven zo snel mogelijk weer in bedrijf te krijgen. Volgens de gouverneur van Maryland, Wes Moore, wordt een stuk van de stalen brug vlak boven de plaats van de aanvaring in stukken gezaagd en met kranen verwijderd. Hij zei dat de werkzaamheden om een gat te maken in de stalen blokkade "geen uren maar zeker dagen gaan duren".

Het schip dat op een pijler voer, ligt er nog steeds en zal nog niet worden verplaatst. Het is volgens Moore nog intact en een deel van de ingestorte brug rust nu op het vaartuig van bijna 300 meter lang. Volgens deskundigen van de kustwacht en de strijdkrachten kan het containerschip, de Dali, pas verwijderd worden, als de resten van de brug zijn weggetakeld.

Maryland heeft hulp toegezegd aan ondernemingen en mensen wier werk en inkomsten zijn stilgevallen. Naar schatting 15.000 werknemers van de havenbedrijven hebben niks meer te doen sinds dinsdag. President Joe Biden heeft beloofd dat de federale overheid de kosten van de verwijdering van de restanten van de brug en de bouw van een nieuwe gaat betalen. De brug uit 1977 over de rivier de Petapsco was onderdeel van een grote ringweg rond de metropool Baltimore.

Meer uit Buitenland

Palestijnen loven ICJ-uitspraak over bezette gebieden

RAMALLAH (ANP/AFP) - Een "historische beslissing" noemt de Palestijnse president Mahmud Abbas het vrijdag geopenbaarde advies van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag, waarin de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden illegaal wordt genoemd.

1 uur geleden
Mensenrechtenorganisatie: Duitser krijgt doodstraf in Belarus

MINSK (ANP/AFP) - Een Duitse man is eind juni ter dood veroordeeld in Belarus, meldt de Belarussische mensenrechtenorganisatie Viasna vrijdag. Rico Krieger is beschuldigd van verschillende misdaden, waaronder terrorisme en huurlingenactiviteiten. Hij is veroordeeld tot het vuurpeloton, maar het is onduidelijk of de straf al is voltrokken of dat Krieger in hoger beroep is gegaan.

2 uur geleden
Joodse volk kan geen bezetter in thuisland zijn, zegt Netanyahu

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei vrijdag dat het Joodse volk niet kan worden beschouwd als "bezetters in hun historische thuisland". Daarmee reageerde hij op een advies van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) van vrijdag. Het hof stelde vast dat de Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever, een Palestijns gebied, een schending zijn van de internationale wet.

2 uur geleden
VS: werken hard aan vrijlating in Rusland veroordeelde journalist

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten "dringen hard aan" op de vrijlating van Wall Street Journal-verslaggever Evan Gershkovich, zegt president Joe Biden in een verklaring. De Amerikaanse journalist werd vrijdag schuldig bevonden aan spionage en veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf in een strafkolonie in Rusland.

3 uur geleden
NBC: familie Biden bespreekt mogelijke exit uit verkiezingsrace

WASHINGTON (ANP) - Familieleden van de Amerikaanse president Joe Biden hebben besproken hoe een voortijdig einde van zijn verkiezingscampagne eruit zou kunnen zien. Dat meldt NBC, dat zich baseert op twee mensen die volgens de nieuwszender bekend zijn met de discussies. NBC specificeert niet om welke familieleden het gaat.

3 uur geleden
Brussel belooft 400 miljoen euro voor Palestijnse Autoriteit

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft de Palestijnse Autoriteit 400 miljoen euro aan steun beloofd. Brussel hoopt de economie van de Westelijke Jordaanoever op die manier te stabiliseren, maar de betalingen zijn wel afhankelijk van hervormingen die de Palestijnse Autoriteit moet doorvoeren.

4 uur geleden
Biden volgende week weer op campagne

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat volgens zijn team volgende week weer op campagne, als hij hersteld is van covid en uit isolatie mag. Amerikaanse media speculeerden donderdag dat Biden zich dit weekend zou kunnen terugtrekken uit de presidentiële race, maar volgens campagneleider Jen O'Malley Dillon gaat de president komende week gewoon eropuit om stemmen te trekken.

4 uur geleden