
Verwijderen borstimplantaten zelden vanwege ziekteverschijnselen
UTRECHT (ANP) - Van de vrouwen die hun borstimplantaten weer laten verwijderen, doet maar een klein deel dat omdat ze menen ziek te worden van de siliconen. Dat meldt kennisinstituut Nivel, dat samen met het Dutch Breast Implant Registry en de Universiteit Maastricht onderzoek doet naar borstimplantaten en gezondheidsklachten.
Breast Implant Illness is volgens het Nivel geen officiële diagnose, maar "een verzamelnaam voor allerlei niet-specifieke gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn en vermoeidheid, die in verband worden gebracht met siliconen borstimplantaten".
Afgelopen jaren is er in de media regelmatig aandacht gevraagd voor het fenomeen. Zo vertelde documentairemaker Lize Korpershoek in 2020 op Instagram over de opstapeling van klachten die ze kreeg nadat ze siliconenimplantaten had laten plaatsen. Ook andere bekende personen deelden hun ervaring met gezondheidsproblemen na het plaatsen van borstimplantaten. Volgens het Nivel is er ook in wetenschappelijke literatuur veel aandacht voor.
Complicaties
Toch is Breast Implant Illness in slechts vijf procent van de gevallen reden voor het weer laten verwijderen van implantaten die om cosmetische redenen werden geplaatst, zo stelt het instituut na het bekijken van geanonimiseerde gegevens van ruim 37.000 vrouwen uit de periode tussen 2015 en 2020. Complicaties zoals kapselvorming of een scheur in het implantaat waren veel vaker reden om de siliconen weer te laten verwijderen.
Het feit dat maar weinig vrouwen hun implantaten laten weghalen vanwege Breast Implant Illness geeft volgens het Nivel een indicatie van het aantal vrouwen dat last heeft van de klachten, maar het zegt niet alles. Er kunnen ook vrouwen zijn die wel klachten hebben, maar er niet voor kiezen de implantaten te laten weghalen. Ook kan het zijn dat niet alle chirurgen het ziektebeeld erkennen. Mogelijk geven sommigen van hen de klachten dus niet op als reden voor een verwijderingsoperatie.
Over wat Breast Implant Illness precies inhoudt, is nog weinig bekend. De studie is de eerste in een breder onderzoeksproject dat zich richt op siliconen borstimplantaten en gezondheidsklachten, in opdracht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ook vrouwen die implantaten namen na bijvoorbeeld borstkanker worden in de bredere studie meegenomen.
Meer uit Gezond
GRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
1 dag geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
2 weken geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.
2 weken geleden