
Verwijderen borstimplantaten zelden vanwege ziekteverschijnselen
UTRECHT (ANP) - Van de vrouwen die hun borstimplantaten weer laten verwijderen, doet maar een klein deel dat omdat ze menen ziek te worden van de siliconen. Dat meldt kennisinstituut Nivel, dat samen met het Dutch Breast Implant Registry en de Universiteit Maastricht onderzoek doet naar borstimplantaten en gezondheidsklachten.
Breast Implant Illness is volgens het Nivel geen officiële diagnose, maar "een verzamelnaam voor allerlei niet-specifieke gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn en vermoeidheid, die in verband worden gebracht met siliconen borstimplantaten".
Afgelopen jaren is er in de media regelmatig aandacht gevraagd voor het fenomeen. Zo vertelde documentairemaker Lize Korpershoek in 2020 op Instagram over de opstapeling van klachten die ze kreeg nadat ze siliconenimplantaten had laten plaatsen. Ook andere bekende personen deelden hun ervaring met gezondheidsproblemen na het plaatsen van borstimplantaten. Volgens het Nivel is er ook in wetenschappelijke literatuur veel aandacht voor.
Complicaties
Toch is Breast Implant Illness in slechts vijf procent van de gevallen reden voor het weer laten verwijderen van implantaten die om cosmetische redenen werden geplaatst, zo stelt het instituut na het bekijken van geanonimiseerde gegevens van ruim 37.000 vrouwen uit de periode tussen 2015 en 2020. Complicaties zoals kapselvorming of een scheur in het implantaat waren veel vaker reden om de siliconen weer te laten verwijderen.
Het feit dat maar weinig vrouwen hun implantaten laten weghalen vanwege Breast Implant Illness geeft volgens het Nivel een indicatie van het aantal vrouwen dat last heeft van de klachten, maar het zegt niet alles. Er kunnen ook vrouwen zijn die wel klachten hebben, maar er niet voor kiezen de implantaten te laten weghalen. Ook kan het zijn dat niet alle chirurgen het ziektebeeld erkennen. Mogelijk geven sommigen van hen de klachten dus niet op als reden voor een verwijderingsoperatie.
Over wat Breast Implant Illness precies inhoudt, is nog weinig bekend. De studie is de eerste in een breder onderzoeksproject dat zich richt op siliconen borstimplantaten en gezondheidsklachten, in opdracht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ook vrouwen die implantaten namen na bijvoorbeeld borstkanker worden in de bredere studie meegenomen.
Meer uit Gezond
AMSTERDAM (ANP) - Van alle vormen van kanker komt huidkanker het meest voor in Nederland. Het is ook de snelst toenemende vorm van kanker, en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) verwacht dat de aantallen voorlopig blijven stijgen.
3 uur geledenALKMAAR (ANP) - Medewerkers van het ziekenhuis in Alkmaar houden dinsdag een werkonderbreking, kondigt vakbond NU'91 aan. Het is de eerste officiële actie na het vastlopen van de cao-onderhandelingen. Personeelsleden van Noordwest Ziekenhuisgroep leggen uit protest aan het begin van de middag hun werk een uur neer. Het is een opmaat naar grotere acties.
22 uur geledenUTRECHT (ANP) - Kunstmatige intelligentie (AI) wordt in de zorg al jaren gebruikt, maar nu is er ook een internationale richtlijn die de toepassing van de technologie "veiliger en beter" moet maken. Een internationale groep experts heeft de richtlijn en een bijbehorende checklist ontwikkeld onder leiding van het UMC Utrecht. Ze hebben hun werk gepubliceerd in het British Medical Journal (BMJ).
23 uur geledenUTRECHT (ANP) - Bijna 10.000 mensen zijn vorig jaar overleden door euthanasie. Dat is 10 procent meer dan het jaar ervoor, melden de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE). Die controleren of elk overlijden volgens de regels is verlopen. Artsen zijn verplicht om elke euthanasie door te geven aan de commissies.
23 uur geledenSTOCKHOLM/KOPENHAGEN (ANP) - Tuberculose komt steeds vaker voor bij kinderen in Europa die jonger zijn dan 15 jaar. De Europese gezondheidsdienst ECDC en de Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties geven geen verklaring voor de toename, maar maken zich er wel zorgen over. Ze roepen op tot maatregelen om besmettingen te voorkomen en patiënten beter te behandelen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bereidt juridische stappen voor tegen het Rijk om meer geld te krijgen voor jeugdzorg. Bij de ledenbijeenkomst in Den Haag, waar zo'n honderd afgevaardigden uit het land aanwezig waren, was er veel steun voor de juridische plannen van VNG-directeur Leonard Geluk en voorzitter Sharon Dijksma. Zij stellen dat het met de huidige financiën niet lukt om zowel jeugdzorg te verzorgen als ook de sporthallen open te houden en boa's op straat te houden.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Overgewicht blijft het meest voorkomende leefstijlprobleem van Nederlanders. Terwijl het aantal rokers en overmatige drinkers gestaag afneemt, heeft al jaren ongeveer de helft van alle volwassenen overgewicht. Het percentage van de bevolking met ernstig overgewicht (obesitas) is de afgelopen tien jaar verder toegenomen, van 13 procent naar 16 procent, zo staat in de nieuwste Leefstijlmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het RIVM en andere instituten.
4 dagen geleden