Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verwachte buien bieden minimaal verlichting tegen droogte

Verwachte buien bieden minimaal verlichting tegen droogte

AMSTERDAM (ANP) - De komende dagen is er kans op buien, maar deze zullen de kurkdroge grond slechts tijdelijk en minimaal verlichting brengen. Weeronline verwacht dat er in een week ongeveer 20 millimeter regen valt, bij lange na niet genoeg om de droogte enigszins te verhelpen.

2020 is tot dusver veruit het droogste jaar ooit gemeten: het neerslagtekort bedraagt op dit moment bijna 180 millimeter. De verwachte buien, waarbij op de ene plaats meer regen kan vallen dan op de andere, stabiliseren het neerslagtekort slechts tijdelijk. In de tweede helft van juni keert het zonnige, droge en warme weer naar verwachting weer terug.

Het noordelijke waterschap Hunze en Aa's hoopt dat er genoeg regen valt om het Eemskanaal in Groningen goed door te kunnen spoelen. Het water in het kanaal dat uitmondt in zee wordt te zout door de droogte. Het schap pompt dagelijks 18.500 liter water per seconde uit het IJsselmeer om aan de watervraag te kunnen voldoen.

Sproeiverboden

Ook bij het Zuid-Hollandse Ouddorp treedt verzilting op, meldt waterschap Hollandse Delta. Er was al een pomp geplaatst om zoutwater af te voeren naar de Grevelingen, maar dat bleek onvoldoende. Het schap heeft nu vier noodpompen in werking. Daarnaast is gestart met droogte-inspectie van een aantal binnendijken. Waterschap Rivierenland pompt water vanuit de Merwede terug naar de Linge, om te voorkomen dat deze voor de Betuwe belangrijke rivier droogvalt. Het Kolffgemaal bij Hardinxveld heeft daarvoor een speciale voorziening.

In bijna heel het land staat het grondwaterpeil momenteel veel lager dan normaal. Op tal van plekken gelden sproeiverboden voor de landbouw. Waterbedrijf Vitens roept particulieren dringend op om zo zuinig mogelijk te zijn met drinkwater, omdat het bedrijf de vraag op warme dagen bijna niet meer kan bijbenen. De droogte is goed zichtbaar in de natuur en op dit moment vergelijkbaar met eind juli 2018. Toen kleurde het gras ook geel en lieten bomen hun bladeren vallen.

Meer uit Binnenland

DSW verhoogt zorgpremie met 11,50 euro, waarschuwt: grens bereikt

SCHIEDAM (ANP) - Klanten van zorgverzekeraar DSW betalen vanaf januari 149 euro per maand voor hun basisverzekering, 11,50 euro meer dan dit jaar. Nooit eerder verhoogde de verzekeraar de premies met zo'n groot bedrag, sinds de invoering van het huidige zorgstelsel in 2006. DSW ziet echter geen andere opties, omdat de zorgkosten fors stijgen. Zo zijn de loonkosten omhoog gegaan, terwijl de vraag naar zorg eveneens blijft toenemen. De verzekeringsmaatschappij waarschuwt dat de "grenzen aan de betaalbaarheid van de zorg bereikt zijn".

45 minuten geleden
CBS: voor het eerst in jaren doen meer mensen vrijwilligerswerk

DEN HAAG (ANP) - Zo'n vier op de tien Nederlanders deden vorig jaar vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld bij een sportclub, school of kerk. Daarmee is het aandeel vrijwilligers in 2022 toegenomen na de flinke daling in de coronajaren. Desondanks is deze groep volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nog altijd kleiner dan in de periode voor corona.

3 uur geleden
Explosie op Noordplein in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een explosie heeft maandag even voor middernacht schade aangericht in een portiek op het Noordplein in de Rotterdamse wijk Oude Noorden. Volgens de politie raakte niemand gewond bij de ontploffing.

3 uur geleden
Halsema: optreden nodig als KNVB en Ajax geen maatregelen nemen

AMSTERDAM (ANP) - Als Ajax en de KNVB niet bereid zijn om verdergaande maatregelen te nemen naar aanleiding van de ongeregeldheden zondag in en rond de Johan Cruijff ArenA, dan vindt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema dat ze moet optreden. Ze zou dan kunnen besluiten om bepaalde maatregelen op te nemen in de voorwaarden van een vergunning voor de wedstrijden van Ajax in Amsterdam, of in het uiterste geval verbieden dat er gespeeld wordt. Dat zei Halsema maandagavond in Nieuwsuur.

6 uur geleden
Staatssecretaris: maatwerkafspraken met Tata kosten helaas tijd

VELSEN-ZUID (ANP) - De overheid kan "helaas niet van de ene op de andere dag maatwerkafspraken" maken met Tata Steel over het verankeren van gezondheidsdoelen. Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) zei dat tijdens een informatieavond in het Telstar-stadion in Velsen over het recente RIVM-rapport, waarin wordt vastgesteld dat emissies door Tata Steel de levensverwachting van inwoners van het nabijgelegen Wijk aan Zee met gemiddeld 2,5 maand verkorten. Ook is er een verhoogde kans op longkanker en astma in de regio.

7 uur geleden
Ook Maarten van Rossem vertrekt na 2024 bij De Slimste Mens

HILVERSUM (ANP) - Ook Maarten van Rossem zal na het winterseizoen 2024-2025 bij het programma De Slimste Mens vertrekken. Dat meldt de 79-jarige historicus in een gesprek dat De Telegraaf maandagavond op de website heeft gepubliceerd. Eerder maakte ook presentator Philip Freriks al bekend dan te stoppen. Hij zal worden vervangen door Herman van der Zandt.

7 uur geleden
Ruim 38.000 handtekeningen voor sluiting delen Tata Steel

VELSEN-ZUID (ANP) - Greenpeace biedt maandagavond een petitie aan met 38.825 handtekeningen waarin wordt opgeroepen tot sluiting van ziekmakende delen van staalfabriek Tata Steel. Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) neemt de petitie in ontvangst tijdens een informatieavond in het Telstar-stadion in Velsen.

8 uur geleden